På uppdrag av tidningen SOLO har jag gjort en trendspaning för 2016 inom området träning, hälsa, träningsmode och kost – precis det bloggen inriktar sig på och jag därför är extra uppmärksam på. Artikeln är inte publicerad än, så ni bloggläsare får vara först ut med att ta del av den. Här min trendspaning för 2016:
Vilka träningstrender får se nästa år?
High tech-träning. Bärbar teknik som GPS-enheter och smarta klockor, aktivitetsarmband och VR-glasögon är något som utvecklas i rasande hastighet. Via dessa appar och trådlös anslutning till sociala medier så att vi kan dela vår träning med vänner på ex. Facebook och Snapchat. Att inspireras av filmer direkt i vår smartphone, från vänner och professionella träningsprofiler, tror jag kommer öka ännu mer. Vi vill ha ständig kontroll och tillgänglighet till coaching och pepp, på distans men som är lätt att förstå och känns som ”på riktigt”.
Body weight- and mind training. Vår uppbokade tillvara ställer krav på att träningen ska vara lättillgänglig, något som armhävningar, burpees och annan kroppsviktsträning alltid är. Även yoga, meditation och rörlighetsträning blir allt viktigare i kontrast till stress och stillasittande. Vi behöver avsatt tid till mental avkoppling och minska spänningar i kroppen.
Högintensiv träning fortsätter vara hett. Vi är vana vid att maximera vår tid och vill ha så bra resultat som möjligt på kortas möjliga tid. HIIT- och Grit-pass, Crossfit, korta cykel- och löpintervaller fortsätter vara populära. Pass som alla kan trycka in i ett tight schema och aldrig känns långtråkiga.
Back to basic. Olympiska lyft och styrketräning med enkla redskap som kettlebells, skivstång och gummiband men även ”basic” som att ha naturen som träningsarena. Trail running, vandring, skidåkning och utomhusträning i friska luften med egen kroppsvikt, det som finns att tillgå eller utomhusgym som byggs på allt fler platser.
Personlig träning. Detta har varit trendigt länge men blir allt mer folkligt i och med den stora hälsovågen. Fler intresserar sig för att själva uppsöka information, för egen eller andras hälsa och träning genom att utbilda sig.
Träningsresor och utmaningar. Att kombinera sin semester med träning blir mer och mer vanligt. De flesta resebolag erbjuder olika träningsresor och det har även blivit allt fler mindre företag och egenföretagare som anordnar specialinriktade resor.
Vi reser även på egen hand för att få utmanande triggers. Månader av vandringar, meditation bland munkar, bergsbestigningar och även tuffa lopp och nya träningsformer. En Svensk Klassiker är vardagsmat – nu är det Ultralopp och Iroman som gäller.
Vilka träningskläder kommer vi ha på oss?
Sporty chick. Det är inne att se sportig och hälsomedveten ut och med det smälter träningsmodet allt mer in övriga klädmodet och vise värsa. Du kan lätt gå direkt till gymmet efter jobbet i samma kläder utan att det är konstigt eller ofräscht p.g.a. allt mer tekniska material. Joggers (lösa byxor), snygga tröjor i funktionsmaterial, tights med coola mönster och skor – lika passande på kontoret som i löpspåret.
Funktionella plagg med praktiska detaljer, t.ex. fickor för mobilen, kompression för stabilitet och ökad blodcirkulation, strumpor som inte luktar svett, magnetfästen för att hålla den öppna jackan på plats, luftiga linnen för heta dagar och silkeslena, tunna trosor utan skavande sömmar.
Färgglada och galet mönstrade plagg som syns och ger energi både på tajts, shorts, strumpor, toppar och skor. Färger inspirerade av blått/turkose himmel och hav, lysande gult som solen, lila, samt lugna pasteller och mullvadsgrått som kontrast till det klatschiga.
Vilken hälsosam mat kommer bli trendig?
Super food, d.v.s. mat och dryck som har ett ”mervärde” genom extra mycket vitaminer, protein, antioxidanter etc. är och fortsätter vara en stark trend med specialiserade butiker och restauranger som följd. Matens motsvarighet till träningens HIIT – att få ”allt-snabbt-i-ett”. Både god smak, bra näring, mättnad, göra oss friska, pigga och starka.
Ekologisk, rättvismärkt, Fair trade och närproducerad mat blir ännu viktigare och vanligare. Vi vill veta var maten kommer från, äta så miljövänligt som möjligt och då också ha koll på produktens hela avtryck på miljön. Hur långt har den transporterats? Och väl införskaffad mat ska ätas upp. Slänga mat är inte ok.
Basic och vegetariskt. Precis som att träna med enkla redskap och egen kroppsvikt är ”keep it simple”, d.v.s. måltider med ett fåtal oprocesserade råvaror något allt fler väljer, både av tid-, miljö- och hälsoaspekt. Dessutom allt mer vegetariskt, antingen helt eller att skippa köttet någon dag i veckan. ”Meatfree Monday” är ett annat begrepp som har blivit ett välkänt och uppskattat.
Hälsofrämjande dryck och olja. Flytande buljonger gjorda på nedkokade ben från nötkreatur, fisk eller fågel som ska hjälpa mot ledvärk, ge dig skinande hår och underlätta matsmältningen. Även koldrinkar är en flytande trend som ska vara bra för att rensa kroppen från gifter.
En annan dryck som kommer att börja lanseras hårt Matcha te som ursprungligen kommer ifrån Japan. Enligt vissa ska detta te vara upp till tio gånger mer nyttigt än det populära gröna teet, detta på grund av att hela bladet används och förtärs.
Oljor i vågade smaker är något vi kommer att kunna se börja fyllas på i hyllora, förutom den klassiska olivoljan så kommer det att vara oljor gjorda på avokado, vitlök, pumpafrön, senap och även kokosolja. Så det är bara att vraka och välja vilken olja just du känner passar bäst till sommarens fräscha sallad.
Gourmet och kvalité. Njutning i fokus om det så gäller en bakverk, korv eller anklever. Vardagsmaten i lyxigare och trendigare version och vi väljer hellre ett glas fint vin än en hel flaska av sämre smak – oavsett pris. Det ska vara ”smått, gott och nytt”, i form av tapas och spännande smaker. Starka kryddor som chili, ”fermenterad mat” som koreanska kålrätten Kimchi, maca-pulver (peruansk rot som växer i Anderna och som bland annat gör män mer fertila) och sjögräs är exempel på hälsomat som kommer.
Mat blir en allt mer en hobby där vi investerar både tid och pengar. Viger hela dagar åt långkok, att handla råvaror av hög kvalité från små specialiserade butiker, utbildar oss och umgås kring matlagningen. Den totala upplevelsen kring det vi äter blir allt viktigare, med levande ljus, vackra dukningar och vänner.
Personlig kost. Att hitta sin egen ”matreligion” att tro på. LCHF, Paleo, äta enligt blodtyp, Raw Food, fodmap, korttidsfasta, 5:2, glutenfritt, mat enligt ayrovedans kroppstyper. Att ta hjälp av professionella näringsterapeuter och även göra grundläggande hälsokontroller eller screena kroppen för att ta reda på exakt vilka näringsämnen, vitaminer och mineraler vi personligen behöver – precis som vi tar hjälp av PTs för att nå våra personliga träningsmål.
Insetsprotein. Vad sägs om gräshopps-tacos, myr-guacamole och syrs-energibars? Kanske tar det något år till innan medelsvensson hakar på och väljer den nya proteinkällan, men det är bara en tidsfråga innan trenden kryper (!) över till oss i lagomlandet.
Vad är viktigt för oss hälsomässigt under året som kommer?
Log out och ”välj bort”. Stress är största orsaken till ohälsa i dagens samhälle och som motpol till all digitaliserad träning behöver vi även allt mer skärmfri tid. Fjällvanding, yoga på en strand, löpning utan en förbestämd plan och annan rörelse som ger hjärnan vila blir allt mer populärt liksom stillsam meditation.
Yrkesmässigt väljer människor som följer den här trenden ”downshifting”, d.v.s. att välja bort karriär, flärd och ekorrhjulet för mer tid för det vi EGENTLIGEN vill göra. Måla, bli självförsörjande bonde, jobba kortare dagar eller välja yrken som kräver mindre tankeverksamhet för att ge sin familj och vänner all energi.
Att välja bort innebär även att rensa i sociala flödet och ”avfölja” profiler som ger negativ energi. Detta gäller även övrigt i dagens överflöd av information och happenings. Vi värderar vår tid allt högre och tvingas därför välja bort för att få plats för det som verkligen betyder något.
Livdesign, frihet och balans. Aldrig förr har vi känt efter och prata så mycket om hur vi mår på insidan för att hitta ”balansen i livet”. Vi ser till helheten och hur allt som ingår, t.ex. sömn, relationer, ordning i hemmet etc. påverkar oss, idag och på sikt.
Att designa sitt liv, såväl genom att äta personlig kost, ha personligt utformad träning, gå till någon typ av terapeut för att få ordning på tankarna och yrkesmässigt där många jobbar som pusslande men fria egenföretagare. Allt fler väljer att leva som ”digital nomad”, d.v.s. att jobba över internet på tid och platser vi själva vill. Från en fjälltopp, sandstrand eller Kinesiska muren – vi vill själva ta kontrollen och tekniken gör detta möjligt.
Källor: Egna spaningar vid pressvisningar, utskick och observationer, min man och andra starka influensers i branschen, samt https://www.thefoodmarketingexpert.co.uk/latest-news/food-trends-2015-2016, American College of Sports Medicine
Oh intressant, kul. 🙂
Kul!
Riktigt bra inlägg! Är själv galen i träningskläder och har precis skrivit ett inlägg med inspiration på just träninsgkläder. Kanske något du eller dina läsare vill kolla in?
Kram!
Josefine – det kollar jag gärna in 🙂
Kram tillbaka!