6 mumsiga middagsrecept från förr – del 1

Middagen serverad!

Eller, i alla fall några middagsrecept. En matsedel från förr du kan plocka rätter ifrån som du blir sugen på. Bilden ovan är dock relativt nytagen, men i mitt bloggarkiv finns recept ända från 2009, flera bortglömda favoriter och kanske helt nya för dig? Dumt att uppfinna hjulet på nytt tänker jag, liksom goda middagsrecept.

Bildformatet har dock ändrats när bloggen flyttat runt till olika plattformer, så jag gjorde ett kollage, men du hittar även somliga pixliga maträtter på bild under varje. Ledsen för det, men kvaliteten på smakerna är det inget fel på om du följer recepten. Från översta bilden till vänster, sex middagsrecept som kanske kan vara något inför dina kommande dagar?

6 mumsiga middagsrecept från förr – del 1

Moussaka

Ingredienser:

  • 2 små auberginer
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2-3 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 2-3 msk vatten
  • 2 tsk tomatpuré
  • salt & peppar
  • 2 dl créme fraiche
  • 2 äggulor
  • 2 tsk oregano
  • 1 1/2 dl riven ost

Gör så här:

  1. Skiva auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Salta och låt ligga 20-30 minuter.
  2. Skala och hacka lök och vitlök och fräs.
  3. Tillsätt färsen och smulstek.
  4. Tillsätt tomatpuré, vatten, salt och peppar.
  5. Spola av aubergineskivorna och torka dem. Stek dem på båda sidorna i olja.
  6. Varva färs och aubergine i en ugnsfast form. Det översta lagret ska vara aubergine.
  7. Rör ihop créme fraiche, äggulor och oregano och 1 dl av osten.
  8. Täck aubergineskivorna med blandningen och toppa med resten av osten.
  9. Grädda i 200° mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Svampgratinerade kycklingfiléer

Ingredienser:

  • Kycklingfilé
  • Olivolja
  • Salt, peppar och andra kryddor efter smak
  • Kantareller
  • 2 msk Smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • ca 3 dl matlagningsgrädde/mjölk
  • 1 tsk soja
  • Riven ost
  • Grönsallad
  • Ris/potatis/bulgur

Gör så här:

  1. Gnid kycklingfilén med olivolja, krydda och in i ugnen på 250° i ca 20-25 min.
  2. Stek svampen i smör tills den är gyllenbrun. Ta i mjöl och grädde under omrörning. Smaka av med salt, peppar och ev. lite soja. Låt stuvningen puttra under lock ca 10-15 min.
  3. Skär sallad. Koka ris/bulgur/potatis eller vad du vill ha till.
  4. Häll stuvningen över kycklingen. Strö över riven ost och in i ugnen i ca 10 min tills gratängen får fin färg.
  5. Smaklig måltid!

Citrontorsk

Ingredienser:

  • Torsk/sej/hokifilé
  • Ärtor/majs eller annan grönsaksblandning
  • Keldas färdiga citronsås
  • Purjolök
  • Örtsalt
  • Peppar

Gör så här:

  1. Lägg grönsakerna och fisken i en smord ugnsform. Salta och peppra fisken.
  2. Stek purjolöken i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg den sedan på fisken.
  3. Häll över citronsåsen över fisken och lite på grönsakerna.
  4. In i mitten av ugnen på ca 200° i ca 20-30 min. Klart! Servera med kokt potatis, ris, grönsallad eller vad du önskar.

Lyxig fisksoppa med räkor

Ingredienser:

  • 1 paket torskfilé
  • 500 g räkor (helst med skal)
  • Lax (en liten bit tog jag)
  • 1 lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • ca 8 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 1,5 fiskbuljongstärning
  • 1 påse frysta grönsaker
  • 1 dl grädde
  • örter efter smak (ex. dill eller timjan)

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök och fräs ett par minuter. Tillsätt vatten, vin, buljong och kryddor. Låt allt koka samman i ca 15 min.
  2. Skär fiskblocket och laxbiten i lagom stora bitar. Lägg ner dem i koket och låt puttra tills fisken är klar och vitnat, ca 10-15 min. Försök att röra så lite som möjligt i kastrullen under tiden du kokar.
  3. Tillsätt grönsakerna och grädden. Koka så att grönsakerna blir mjuka.
  4. Skala räkorna och ha i så de blir varma.
  5. Servera gärna med gott bröd.

Kålpudding

Ingredienser:

  • 0,75 kg vitkål
  • 1 msk ljus sirap
  • 400 gram mager nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, malen
  • 1 krm kryddpeppar, mald
  • 1 tärning köttbuljong
  • 3 dl vatten

Gör så här:

  1. Strimla vitkålen och bryn den lätt i smör. Rör ner sirapen. Låt kallna.
  2. Blanda köttfärsen med salt och kryddor. Bryn i stekpanna.
  3. Sätt ugnen på 175°. Blanda färs och kål.
  4. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Lös upp buljongen i vattnet. Häll buljongen över kål/köttfärsblandninen.
  5. Stek kålpuddingen i ugnen 40-50 min. Servera med kokt potatis, brunsås och lingonsylt.

Frasiga spenat- och ostrullar

Ingredienser:

  • 200 g späda spenatblad
  • 200 g keso
  • 1 msk hackad dill (kan uteslutas enligt min smak)
  • 4 ark tinade filodeg
  • lite flytande smör eller olja
  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Förväll spenatbladen i ett par matskedar vatten i en kastrull på låg värme, 2-3 min. Låt spenaten rinna av och pressa ut vätskan.
  2. Hacka spenaten och blanda med keso, dill, salt och peppar.
  3. Pensla degarken med smör/olja. Lägg spenatblandningen som en längd vid ena kortsidan av varje degark. Rulla ihop degen ganska löst om fyllningen.
  4. Lägg rullarna på ett baklåtspapper på en plåt. In i ugnen på 200° tills de fått fin färg och är frasiga, ca 15 min. Dela spenat- och ostrullarna i halvor och servera dem varma som de är eller ihop med t.ex. fisk eller kyckling.

Smakliga måltider, kram! /A

 

P.S. Spana gärna in fler matsedlar på SportHälsa. D.S.

11 kommentarer
    1. Roligt att du tycker det Ellen. Synd att bilderna är lite suddiga bara, men hoppas du ser vad det ska föreställa ändå.. 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras