Ny vecka, nygammal matsedel!
Från arkivet har jag plockat 5 goda middagsrecept till dig att plocka bland, eftersom jag vet hur lätt det är att fastna i samma gamla rätter. Jag gör det ofta själv, men att bläddra bland alla bilder och recept ger idéer till mig också. Hoppas underlätta för dig med i vardagsplaneringen.
Tanken bakom matsedeln är att du ska få goda middagsrecept som ger en variation mellan fisk, kött, ägg, fågel och vegetariskt.
5 goda middagsrecept från förr – del 3
Meatfree Monday: Quornstroganoff med quinoa
Ingredienser:
- 1 paket quornbitar
- 2 finhackade gula lökar
- 2 dl grädde (alt. kokosgrädde eller annan vegansk produkt)
- vatten efter behov för önskad konsistens
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk soja
- salt och peppar
- 1 msk olja till stekning
Gör så här:
- Fräs quorn i oljan tills den fått fin färg. Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut.
- Tillsätt grädde, vatten, tomatpuré och kinesisk soja. Koka ca 10 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med kokt quinoa och en god sallad.
Tisdagsfisk: Lyxig fiskpudding med fusk
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 1 paket fisk av valfri sort
- ca 6 dl rester/nykokt ris, bulgur/matvete eller liknande
- 1 förpackning Abbas middagsklart vitvinssås
- 4 ägg
- salt & peppar
Gör så här:
- Rör ihop kokt ris (eller vad du väljer), ägg, kryddor och vitvinssås.
- Skär fisken i kuber och rör ner i smeten.
- Grädda i en ugnssäker form på 225° tills puddingen fått fin färg, fisken är genomkokt och puddingen har stagnerat, ca 30 minuter.
- Servera med en god grönsallad.
Biff med matvete och avocadosås
Ingredienser:
- 500 g nöfärs
- 2 ägg
- ca 3 msk dinkelmjöl
- örtsalt, peppar, paprikakrydda
- matvete av önskade portioner
- 1 avokado
- 1 burk creme fraiche
- valfria färska grönsaker
Gör så här:
- Blanda ingredienserna till biffar och stek.
- Koka matvete enligt anvisningar.
- Avocadosås: mixa avocado, creme fraiche, örtsalt, peppar, paprikakrydda.
- Sallad: Exempelvis broccoli, körsbärstomater, bladspenat, gurka, pumpakärnor och vinegrette (olivolja, balsamvinäger, örtsalt).
Torsdagsägg: Ugnsomelett med kantarellstuvning
Ingredienser omeletten:
- 4 hela ägg + 2 äggvitor
- ca 2 dl mjölk
- Olivolja
- Riven mozarella
- Salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Förbered en ugnssäker form med bakplåtspapper och olivolja.
- Blanda ägg, mjölk och kryddor. Häll över formen och strö över riven mozarella.
- In i ugnen igen i ca 20 minuter tills omeletten fått fin färg.
- Gör färdigt omeletten och bred sedan ut kantarellstuvningen över den. In i ugnen igen i 5-10 minuter.
Ingredienser kantarellstuvning:
- Kantareller
- 2 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 2-3 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
- Salt och peppar
- 1/2 msk kinesisk soja
Gör så här:
- Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
- Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
- Låt småkoka i 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.
Fredagskyckling: Kyckling med knaprigt kesotäcke
Ingredienser:
- Kycklingfilé
- Olivolja
- Kryddor du gillar
- 250 g keso
- 100 g fetaost
- 4 soltorkade tomater i små bitar
- 1 pressad vitlök
- 1/2 finhackad rödlök
- örtsalt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Gnid in kycklingen i olivolja och kryddor. Lägg i en ugnssäker form med bakplåtspapper.
- Hacka lök, soltorkade tomater, smula fetaost, pressa vitlök och blanda med keso. Krydda efter smak.
- Bred blandningen över kycklingen.
- Lägg gärna andra grönsaker runt kycklingen som tillagas samtidigt.
- Tillaga i ugnen i ca 30 minuter, tills kycklingen är genomstekt. Vänd ev. på grönsakerna efter halva tiden.
- Servera med sallad, en kall sås av crème fraîche och pressad vitlök, samt ris/matkorn/quinoa/sötpotatis eller vad du önskar.
Helg – hämtmat?
Åtminstone någon dag i veckan tycker jag kocken ska få vila. Köp hem det du gillar, ta något snabbt eller rester från en annan dag.
Hoppas du hittar några goda middagsrecept. Kram! /A
Ser så gott ut! Ska nog testa quornstroganoffen 😁
Ja, den passar extra bra i morgon, om du firar Meat Free Monday! 🙂
Kram och hoppas du har en skön söndag!
Varför kokar du stuvningen så länge,eller har du skrivit fel 😱🤪
Kram
Haha, tack för att du är uppmärksam Linda! Jag har som sagt hittat recepten i arkivet och måste ha skrivit fel. Har ändrat nu. KRAM!