Mer vardagsmotion – varför och enkla knep hur

”Är du alltid sådär aktiv?”

..nej. Mitt instagramflöde och bloggen är full av träningsbilder och filmer, men utöver det blir det inte lika mycket vardagsmotion nu som förr. Mitt arbete sker 90% framför datorn och utöver egen träning och aktiviteter med barnen tycker jag om att chilla hemma. När jag jobbade heltid på gym och barnen var små rörde jag mig betydligt mer, med att instruera och i form av ”passa-” och söva dom små i vagn, men idag känns det inte lika motiverande att ”bara gå omkring” utan mer mål än just för motionen. Vilket är dumt. Det finns många studier på att det är bättre att motionera ofta än ”hårt och sällan”.

Att ersätta en halvtimmes stillasittande med att vardagsmotion och hushållssysslor minskar risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom med hela 24% visar en *studie från Karolinska institutet. Att varje dag ersätta 10 minuter på stolen med måttlig till hög fysisk aktivitet minskar risken med 38%, och 30 minuter med 78%, enligt de beräkningar som forskarna har gjort.

– Sannolikt är det så att det som händer när vi rör på oss inte alltid är relaterat till vilken kondition vi har. Man behöver inte komma upp i en hög puls för att få en hälsoeffekt. Det är själva rörelsen som har betydelse, säger fysioterapeuten Maria Hagströmer som är ansvarig för studien. Samtidigt påpekar hon att resultaten inte ska tolkas som att det räcker med en halvtimmes vardagsmotion eller träning om dagen för att hälsan inte ska påverkas negativt.

– Förutsättningen är att du är normalt aktiv i din vardag. Att du går till och från platser, tar trapporna i stället för hissen och så vidare. Det handlar alltså inte om att antingen vara aktiv en halvtimme om dagen eller att sitta still hela dagarna. Oavsett intensiteten på den fysiska aktiviteten ska den göras utöver den vanliga vardagsmotionen, säger hon till Vårdfokus.


Nu när våren är här på allvar lockar det däremot mer att ta en omväg för att suga åt in några extra solstrålar. Just nu är det som att hela Stockholm vaknat till liv och varenda promenadväg och parkbänk är full, så nog påverkar även vädret våra vanor av vardagsmotion. Men även regniga dagar mår ju bra av syre och rörelse, inte mindre under rådande Coronapandemi. Här ger jag dig några enkla idéer för att smyga in mer.

Enkla knep som ger dig mer vardagsmotion

 • Hoppa av tunnelbana/buss en station tidigare och gå.
 • Sätt ett ”distansregel” att alltid cykla eller gå så länge det är ”mindre än 8 km” dit du ska. Du bestämmer en distans du har möjlighet att unna dig. Med bra promenadskor och ev. deo i väskan vinner du alltid på att få syre istället för att trängas (extra bra att undvika just nu) och ”förlora humöret i en trång tunnelbanevagn”.
 • Boka en stående promenadtid med en vän, vilket funkar lika fint via luren. Sällskap, terapi och motion i ett.
 • Utnyttja transportsträckor som träningstid. Planera och ta med ombyte dagen innan och cykla/spring/gå till och från jobbet/skolan.
 • Gör det till en ”grej” av att alltid ta trapporna på kontoret/i tunnelbanan/hyreshuset.
 • Gå ett varv i hemmet eller arbetslokalen 1 gång i timmen. Kombinera med att tjena på kollegorn = du sprider glädje och blir glad själv i både kropp och sinne.
 • Stanna ute en timme med barn/husdjur/dig själv efter jobbet. Det finns inget bättre sätt att bli av med stress än utomhusvistelse – samma sak med ditt eventuella sällskap som blir nöjda och lugna av frisk luft.

Mitt absolut bästa transportmedel för att slippa köer, inställda avgångar, stress, irritation, trängsel och komma i tid till saker i stan är klart – cykla. Dessutom ett härligt rus av frihet att susa fram med fart, i jämförelse med att ta sig fram för fots.

5 fördelar med transportträning

 1. Syre och meditation. Ett skönt sätt att inleda och avsluta fullspäckade dagar på, både mentalt och fysiskt. Hinna vakna på morgonen, ladda upp med luft och samla tankarna. Och på vägen hem likadant – smälta all information och stressa av.
 2. Miljövänligt. Med en rymlig cykelväska på pakethållaren eller cykelvagn får du med dig både prylar och barn om du cyklar – utan att släppa ut några avgaser. Om till fots (lika snällt mot miljön) värt att investera i en bra ryggsäck.
 3. Naturlig vardagsmotion. Jag själv känner mig mer motiverad till det med ett mål i sikt och blir extra nöjd när jag cyklar förbi bilköerna, haha. Och har du det som daglig rutin kommer du till slut inte tänka på vad du gör, cykelturen/promenade eller hur du tar dig fram blir så självklar.
 4. Tid- och humörsparande? Beror på hur långt du har att ta dig, men bara att slippa gå till/från T-banan eller bussen spar tid. Att stå och vänta, åka rulltrappa och bli stressad över förseningar och trängsel.
 5. Positiv musikpepp, podcasts. Att samtidigt lyssna på något bra är ännu en motivationshöjare under transporttiden, även om det gäller att vara extra uppmärksam på trafiken. Jag har ögongen på skaft och lägre volym om jag cyklar i stan, men hellre musik än buller.

Bra prylar hjälper såklart till för att ta sig fram tryggt och bekvämt. Den här cykelhjälmen med inbyggd lampa är mitt senaste fynd jag hittade på cykeltillbehörsajten Tooorch till er som frågat.

Har du fler fördelar och knep för att få in sin vardagsmotion? Skriv gärna så vi kan dela varandras tips. Kram! /A


* Studien – Replacing sedentary time with physical activity – a 15 year follow-up of mortality in a national cohort – är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Clinical Epidemiology.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras