Stenåldersbröd med härligt tuggmotstånd – recept

Nybakt bröd till helgen?

Extra lyxigt när du gjort det själv och extra gott med stenåldersbröd? Det tycker i alla fall jag som gillar grovt bröd med mycket smak och tuggmotstånd. Det här är fullproppat med nötter, frön, ägg och annat som både smakar gott, ger långvarig mättnad och massor av näring. Passar även dig som är glutenintolerant då det inte innehåller något mjöl, kanonbra källa till protein och håller sig saftigt länge tack vare alla frön.

Stenåldersbröd

Ingredienser, 2 bröd:

  • 300 gram mandlar
  • 200 gram sesamfrön
  • 200 gram linfrön
  • 200 gram solrosfrön
  • 300 gram pumpafrön
  • 4 msk olivolja
  • 4 tsk havssalt
  • 10 st små ägg

Gör så här:

  1. Hacka mandlarna grovt med en kniv eller i en mixer.
  2. Blanda dem med övriga frön och kärnor i en skål.
  3. Vispa äggen blanda dem med havssalt och olivolja.
  4. Lägg degen i en form med bakplåtspapper och grädda i 160° i ca 70 minuter.
  5. Låt svalna innan du skär upp det.
  6. Linda gärna in ditt stenåldersbröd i en handduk och förvara i en plastpåse i kylen.

stenåldersbröd

Skiva gärna upp ditt stenåldersbröd och frys in så att du lätt kan ta fram efter behov. Gott med smör och ost på, avokado och kalkon eller ägg och majonäs – min favoritpålägg.

Det har regnat varje dag här i Stockholm den senaste tiden, så att baka stenåldersbröd känns dessutom som en perfekt syssla i helgen. Annars står träning för både barnen och mig på ”agendan”, liksom chill. Himla mysigt att pyssla och softa inomhus när det smattrar mot rutan.

Kram och hoppas du får en riktigt härligt helg! /A

Gillar du stenåldersbröd rekommenderar jag även:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras