Shot med ingefära, honung och citron – recept

Shot med ingefära

Året om, men kanske extra aktuellt just nu – att boosta sitt immunförsvar!

Därför återpublicerar jag denna shot med ingefära till dig som vill ladda upp med egen fräsch hälsodryck. Här kan du läsa om 7 anledningar till att äta (eller dricka) ingefära, men förutom välgörande effekter är även smaken god. Shotten river liksom fint i kistan av den starka ingefära, som en uppiggande kick på morgonen där honungen mildrar något.


Mina föräldrar har testat det här receptet på shot med ingefära tidigare, vilket kommer från boken ”Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson. Där skriver hon att drycken tog bort hennes pappas knäont (ingefäran är erkänd för att kunna minska smärtan hos personer med artros i knäna) och håller immunförsvaret i topptrim. Själv är jag sällan sjuk, inte övriga familjemedlemmar heller, men som sagt – just nu känns det extra viktigt att sköta ta hand om sitt immunförsvar. Placebo eller inte.

Shot med ingefära, honung och citron

Ingredienser för 1 liter:

 • 200 g färsk ingefära
 • 1 liter vatten
 • 1/2 dl flytande honung
 • 2 citroner, saften

Gör så här:

 1. Skölj ingefäran noga och riv den grovt, enklast går det i matberedaren med rivjärnet monterat. Ingefäran behöver inte skalas.
 2. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och hetta upp till max 40° för att behålla nyttigheterna.
 3. Sila av.
 4. Låt svalna, tillsätt honungen och rör tills den har lösts upp.
 5. Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) och rör ner den i ingefärsvätskan. Sila av igen med en finmaskig sil.
 6. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta.

En stark boost för immunförsvaret tillsammans med morgongröten, här från extra somrig variant toppad av saftig melon och blåbär.

Skål och godmorgon! /A

16 kommentarer
 1. För att få en fräschare färg, skala ingefäran. Riv för hand, i mixern fastnar ingefäran i rivjärnets hål och gör att rivandet tar längre tid och mer bökigt.

 2. Vet du ungefär hur lång hållbarhet denna dryck har? Funderar på att göra den, men skulle vara skönt att kunna göra en större sats förutsatt att den inte blir gammal efter bara någon vecka! 🙂

 3. Hej. Jag tror inte man ska koka ingefäran för då försvinner alla nyttiga ämnen. Den ska bara sjuda ( alltså max 60 grader). Jag brukar göra ca 3 liter åt gången, då tar det inte slut så fort och jag har inte haft några problem med hållbarheten. Lycka till🙂

 4. Hej, testade ditt recept då den kom upp som nr1 på Google. Allt som allt tog det ca 1 timme och ingredienserna kostade ca 70kr. Dessvärre var allt förgäves då jag nu googlat vidare och sett att alla de nyttiga ämnena försvinner om det kokas!!!
  Så, rekommenderar att du uppdaterar ditt recept så att inte fler blir ”lurade”. Tack.
  Mvh
  Ellen

   1. Bra fråga! Tyvärr har jag inget svar på det dock, utan har fått receptet av min mamma. Antar att det har något med att vissa ämnen dunstar bort om vattnet blir för hett?

 5. Hej!
  Detär andra gången jag gör detta, men jag tror det räcker dricka 1/2 dl per dag.
  Man ska nog vara försiktig med för mkt ingefära.
  Jag skalar, tycker det ser trevligare ut och river grovt på rivjärn.
  Allt går så fort och mkt bra medicin.
  Ha en bra höst!
  Birgitta

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras