Morotscupcakes med citronfrosting – gott, glutenfritt recept

morotscupcakes

Morötter är inte bara goa att knapra på som dom är, att riva, koka eller ugnsgratinera..

..dom gör sig perfekt i form av morotscupcakes. Nu var det ett tag sen dom på bilden bakades, men bara en blick påminner mig om den söta, nötigt kakan, med kontrast av fräsch citronfrosting. Magisk smakkombination. Saftiga blev dom också, kanske för att jag använde en mix av hasselnöt- och mandelmjöl istället för vetemjöl? Därmed även passande för dig som inte tål gluten.

Just nu är det säsong och extra billigt med Svenska morötter, så passa på. Baka och bjud på mumsiga morotscupcakes till helgen, eller någon annan fikastund för den delen. Recept, varsågod.

Morotscupcakes med citronfrosting

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl sötströ / kokossocker / annan sötning
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl Sukrin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med valnötter, citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor, kokosflingor eller vad du tycker om.

morotscupcakes

Kanske inte snyggast i mannaminne, men fantastiskt goda. Prova? /A

Gillar du morotscupcakes rekommenderar jag även:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras