Gott på mitt påskbord – 10 recept och idéer

påskbord

Påskmat eller julmat?

Vad tycker du är godast? Förutom att jag saknar julens revbenspjäll med brunkål måste jag nog svara maten på vårt påskbord. Eller egentligen inte bara själva maten, där i princip samma traditionella rätter som vid julen dukas upp, utan helheten. För mig inklusive våra frukostar, utflykter, skidturer, fikastunder och andra måltider i Jorm där och barnen jag befinner oss nu. Här några recept och mattips från det jag tycker är godast på vårt påskbord till dig som önskar idéer.

Godast på mitt påskbord – 10 recept och idéer

Ägg såklart. Gärna på fröknäck med ost eller majonäs, som också är gott att ha med ut på isen där vi ofta brukar tillbringa våra dagar.

Fröknäcke

Ingredienser:

  • 2 dl hela linfrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl psylliumfrön (alt. sesamfrön vilket jag inte hade hemma)
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg
  • 2 msk smält kokosolja

Gör så här:

  1. Blanda alla fröer och salt i en skål.
  2. Rör ihop ägg och smält kokosolja och häll i fröblandningen. Blanda.
  3. Platta ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och skär i så stora bitar du vill ha.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 160° i ca. 30 minuter. Låt svalna och bryt isär.

påskmat silltårta

En dekorativ, god och passande rätt på påskbordet.

Silltårta

Ingredienser för 8-10 personer:

  • 2 kavringar á 600 g
  • 2 burkar matjesill
  • 2 hårdkokta ägg + 2 st till garneringen
  • 1 gul lök
  • 2 dl majonäs
  • 2 dl crème fraîche + 2 dl till garneringen
  • 1 dl finhackad dill
  • 200 g naturell cream cheese
  • 1 rödlök
  • 1 knippe gräslök

Gör så här:

  1. Kantskär kavringen och skiva på längden till sammanlagt 10 jämna skivor. Lägg ut 2 skivor kavring på ett fat.
  2. Låt matjesillen rinna av och finhacka sill, ägg och gul lök. Blanda med majonäs, 2 dl créme fraîche och dill. Peppra.
  3. Varva bröd med fyllningen och avsluta med 2 brödskivor. Hittills går att föbereda dagen innan. Plasta in och förvara i kylen.
  4. Rör ihop resten av créme fraîchen och cream cheese till en jämn kräm. Bre den över och runtom smörgåstårtan.
  5. Skiva äggen och lägg i mitten av tårtan. Finhacka de bägge löksorterna och fördela längs äggraden.

Själva påskbuffen. Där gillar jag framför allt fisken – inlagd sill, rökt röding med dillsås, gravad lax med gravlaxsås, rökt älgkött, ägghalvor med majonäs och..

..röding, fisken från sjön som alltid hör till när vi är i Jorm. Både tillagad i ugn som nedan, rökt och gravad. Så gott, även dagen efter som pålägg.

Röding på lökbädd

Ingredienser:

  • Rödingar (går även att ta annan typ av hel fisk, t.ex. lax)
  • Gul lök i skivor
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Grädde till såsen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och smält en ordentlig klick smör på en plåt där inne.
  2. Lägg sen den skivade gula löken i botten av plåten.
  3. Skölj fisken.
  4. Salta och peppra in på köttet.
  5. Lägg fisken på löken och in i ugnen i ca 20-30 minuter tills skinnet på fisken lossnar lätt från köttet.
  6. Rensa från skinn och ben.
  7. Häll grädde på plåten med lök och krydda efter smak.
  8. Servera fisk och sås med potatis/potatismos/ris och grönsaker.

påskmat korv

Grillad korv

Nja, korv är fortfarande inte min favoritmat, men det händer att en av mina föräldrars av kött från egna gården slinker ner. Grillad över öppen eld och att sen äta den ute i friska fjälluften – ja, då förstår du nog att det mesta smakar extra bra.

Våfflor

Också en klassiker när vi är i Jorm, oavsett högtid. Här några olika våffelrecept:

ugnsgrillad kyckling

Mammas ugnsgrillade kyckling med currysås. Alltid en middagsönskning, för INGEN gör så god kyckling som min mamma tycker jag och övriga i familjen.

Mammas kyckling med currysås

Ingredienser:

  • Hel kyckling
  • Smör (riktigt – ej margarin)
  • Soyasås
  • Curry
  • Salt
  • Peppar
  • Matlagningsgrädde
  • Ris
  • Majs
  • Broccoli
  • Grönsallad

Gör så här:

  1. Dela och ta bort skinnet på en hel kyckling och dela den i två delar.
  2. Smält smör och blanda i kryddorna. Pensla kyklingen med detta.
  3. Lägg kycklingen på ett galler med en plåt under så att det inte droppar inne i ugnen. In i ugnen på 225° ca 45 min – 1 h (tiden beror på hur stor kycklingen är – ta ut och skär för att se så att den är genomstekt). Pensla då och då med kryddblandningen.
  4. Koka under tiden riset enligt anvisning.
  5. När kycklingen är klar, sila det som droppat på plåten ner i en kastrull till såsen. I med lite smör och en matsked mjöl till en redning och häll sedan i grädden + lite extra soyasås. Koka upp under omrörning.
  6. Servera kycklingen med ris, currysåsen och kokt majs och broccoli + en fräsch sallad till.

Endel efterrätter och gofika äter vi också. Här en tårta min mamma gjort ända sen jag var liten och som går att dekorera precis som du önskar. Med pepparkakskross till jul, jordgubbar till midsommar eller som här – godisägg till och chokladhare.

Chokladtårta på mandelbotten

Botten:

  • 4 äggvitor
  • 100 g mald mandel
  • 1 1/2 dl socker

Gör så här: Vispa äggvitor. Blanda sen i mandel och socker. Grädda i ca 15 minuter på 175°.

Chokladkräm:

  • 4 äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 100 g smör
  • 75 g mörk choklad

Gör så här: Låt äggulor, mjölk och socker sjuda i en kastrull där du hela tiden vispar ca 8 minuter tills den blivit tjock. Lägg i och smält choklad och smör.

Tårtan:

Gör så här: Bred chokladkrämen över mandelbotten. Toppa med vispadgrädde och garnera med pudrad kakao eller vad som passar för festdagen.

Påskgodis

Barnens stora happening är dels att gå påskkärring (där de får en hel del godis), dels att leta efter påskägg på gården med karta. Annars gör vi inget speciellt godis till påsk, möjligtvis marsipanfigurer, men choklad i olika former är det jag gillar bäst. Här hittar du 5 av mina chokladiga favoritrecept.

Stek. Här hjort, men även nöt, älg eller annat kött funkar.

Stek med klyftpotatis, ugnsgrillade grönsaker och kantarellsås

Ingredienser, 4 portioner:

  • 1 kg kött i hel bit
  • 2 msk smör
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 2 st lagerblad
  • 4 dl vatten

Gör så här:

  1. Tillsätt smör i en stekgryta. Bryn köttet långsamt på alla sidor, vilket ger en vackrare stekskorpa än en hastig.
  2. Krydda den brynta steken runt om med salt och peppar.
  3. Lägg lagerblad, den skalade och klyftade löken samt morötterna skurna i bitar runt steken.
  4. Späd med ungefär hälften av vattnet. Efterstek under lock på svag värme ovanpå spisen ca 2 timmar.
  5. Späd under stekningen med resten av vattnet. Ös steken ett par gånger med skyn.

Klyftpotatis

Ingredienser:

  • Potatis i båtar, stavar, skivor eller som du önskar.
  • Olivolja
  • Salt och önskade kryddot

Gör så här:

  1. Skala och dela dina potatisar som du önskar.
  2. Fördela på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ringla över olivolja, salta och krydda.
  4. Tillred i ugnen på 250° i ca 30 minuter.

Ugnsgrillade grönsaker

Ingredienser:

  • aubergine
  • chaminjoner
  • rödlök
  • blomkål
  • olivolja
  • örtsalt

Gör så här:

  • Dela grönsakerna som du önskar.
  • Fördela på en plåt med bakplåtspapper.
  • Ringla över olivolja, salta och krydda.
  • Tillred i ugnen på 250° i ca 30 minuter.

Kantarellsås

Ingredienser:

  • Kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3-4 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1/2 dl rödvin

Gör så här:

  1. Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
  2. Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
  3. Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar, soja och rödvin.

Frukostarna

Med egenplockade blåbär & Co. Och massor av te under långa diskussioner. Får försöka köra på det här hemma i Stockholm också, men med bär från affären. 6 favoritfrukostar hittar du recept på här.

Påskmat är gott, traditionell eller ”intern” som mycket av det jag gett förslag på är, men sällskapet är ändå det godaste. Jag träffar ju inte mina föräldrar så ofta, inte mina syskon heller – trots att syrran bor i stan. Min lillebror är nybliven Östersunds-bo och mamma och pappa kvar i mitt barndomshem. Därför är det är alltid lika mysigt att samlas allihop, snacka om saker som hänt sen sist och låta kusinerna leka.

Hur kommer du fira din påsk? Och är det någon speciell mat du vill ha på ditt påskbord du längtar efter? Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras