Vitkålslasagne med valfri färs och ostsås

vitkålslasagne

Du älskar husman, men vill äta mer växtbaserat?

Vikålslasagne är en smart allt-i-ett-rätt, där du lätt byter ut köttfärs mot vegofärs och pastaplattorna mot lätt kokta vitkålsblad. En (ofta) billig, god och näringsrik grönsak, fullproppad med fibrer, vitaminer, läcker krisp och bra att ha hemma i kylen tack vare sin långa hållbarhet.

Jag såg idén hos Johannes Cullberg (hett följtips på Instagram), som gjorde en vitkålslasagne samtidigt som en pastalasagne till sina barn. Tidssparande sätt om ni har olika smaker och stilar i familjen, men vill äta en liknande maträtt av samma bas. Du kan även göra en vegansk typ av bechamelsås om så önskas, alternativa ingredienser hittar du i receptet.

vitkålslasagne

Vitkålslasagne med valfri färs och ostsås

Ingredienser:

Färs

  • 1 st gul lök
  • 1 msk olja
  • 400 g färs av kött/kyckling/vego (jag hade älgfärs)
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk sojasås
  • 1 tärning buljong
  • valfria kryddor
  • salt & peppar

Ost/bechamelsås

  • 1 msk smör/alt. margarin
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl mjölk (valfri sort)
  • 1 dl riven ost (kan uteslutas)

Lasagneplattor

  • ½ huvud vitkål

vitkålslasagne

Gör så här:

1. Skala och hacka löken. Fräs i smör eller olja ihop med kött/vegofärs.

2. Tillsätt tomater, soja, tomatpuré, buljongtärning och smaka av med kryddor.

3. Låt puttra i ca 20 minuter.

4. Under tiden, smält 1 msk smör/margarin i en kastrull.

5. Vispa i mjölet och häll på mjölk under omröstning så det inte blir bränt i botten. 

6. Låt puttra i några minuter och rör i ost om du önskar.

7. Plocka loss vitkålsbladen i så hela blad som möjligt och koka i lättsaltat vatten.

8. Varva kålblad, färs och ostsås (tips: lägg även till färsk spenat för mer grönt) i en ugnsfast form. 

9. Gratinera på 200° i ca 20-30 minuter tills din vitkålslasagne fått fin, gyllenbrun färg.

vitkålslasagne

Jag gjorde min vitkålslasagne med lyxig älgfärs från Jorm och åt rätten med broccoli och bearnaisesås. Kanske låter konstigt, men en sås jag gillar och äter till det mesta. Du väljer själv, bon apetit! /A

Mer gott av vitkål:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning