Hälsa av husdjur och hur du tyder 5 av kattens kroppsspråk

Att vi mår bra av djur krävs ingen hjärnforskning för att förstå.

Precis som vi blir friska och lyckliga – inifrån och ut – av kärlek från människor förbättras vår hälsa av husdjur. Dom är ju också levande varelser med känslor, även om alla arter inte är lika lätta att kommunicera med. Oavsett språk, kärlek är bästa ”medicin” och det finns forskning på att du blir lugnare bara att vara runt ett djur. Det kan i sin tur hjälpa till att minska stress, vilket sänker blodtrycket och på sikt minskar risken för stressrelaterade sjukdomar. Dessutom har djurägare (hund-, häst- och andra djur du måste rasta/sköta om utomhus) generellt bättre fysisk hälsa än den som inte har djur.

Jag har själv märkt tydliga fördelar för min hälsa av husdjur under hela min uppväxt och nu – hos mina egna barn av våra katter. Miss Lo och Bobbo Bror är alltid runt dom och mig, till och med på toaletten. Spinner, stryker sig runt benen, visar enorm tillgivenhet och lockar till skratt åt sina påhitt.

Forskare har även kunnat se hur mer tillbakadragna barn kan bli mer utåtriktade, eftersom husdjuret kan vara ett sätt att börja prata med någon och hitta något att säga. Vissa människor känner till och med att deras husdjur ger livet en mening. Människor som lider av depression kan hjälpas av att ha ett husdjur som de har ansvar för och måste ta hand om. Dessutom ger dom rutiner, ”någon mer att kliva upp och fixa frukost till”.

Hälsofördelar med husdjur
Bild från 2021 då vi adopterade Bobbo Bror och Miss Lo.

Fler viktiga fördelar för vår hälsa av husdjur är förstås sällskapet, något många saknade under hela Covid-distansieringen. Inte konstigt att så många skaffade djur under den perioden, precis som jag, även om det var många många år sen jag bestämde mig för att ”någon gång bli kattmamma”. Är uppvuxen med katter och vet hur gosigt det är.

Det är också coolt att lära sig kommunicera med katterna tycker jag. Mycket är uppenbart, men intressant med forskning, som detta jag fick i ett pressutskick. ”Genom att förstå din katts kroppsspråk kan du öka dess välmående och samtidigt vårda relationen er emellan”, säger Anna-My Olausson, kattexpert på Royal Canin. Här lite mer från samma utskick.

5 av kattens kroppsspråk

1. Nöjd och glad

När katten mår bra står öronen rakt upp och är riktade framåt. Svansen är uppåtriktad och har normal form, eventuellt med en liten böj längst ut. Om katten spontant rullar över på rygg är den nöjd och tillfreds. Den försätter sig själv i en sårbar position, utan att vara rädd, och vill kanske ha lite uppmärksamhet. Om du i en sådan situation kniper ihop eller långsamt blinkar med ögonen är chansen stor att katten gör samma sak tillbaka.

2. Orolig

Om katten spetsar öronen och drar dem åt sidorna kan den vara orolig. Om katten sitter eller ligger kan den visa oro genom att piska med svansen.

3. Rädd eller aggressiv

Om öronen stryks bakåt nära huvudet tyder det på att katten är aggressiv eller rädd, ofta är det just rädslan som orsakar aggressiviteten. Vid rädsla eller aggressivitet kan den hålla svansen mellan benen och göra sig liten eller burra upp sig och försöka göra sig stor. Vid rädsla är ögonen ofta vitt uppspärrade med stora pupiller, vid aggressivitet är blicken ofta stirrande.

4. Drar sig undan

Om en katt verkar frånvarande är den oftast i full gång med att observera sin omgivning. Tänk på att om en katt drar sig undan kan det bero på att den är sjuk eller osäker.

5. Stryka huvudet och markera

Katter stryker sig ibland vänskapligt mot varandra med både kroppen och huvudet, den kan göra likadant mot dig. Genom att stryka huvudet visar katten inte bara tillgivenhet och entusiasm. Den markerar också sitt revir. Från körtlar på huvudet avger katten ett subtilt doftämne och markerar vad som ”tillhör den”. Om svansen är uppburrad, står rakt upp och vibrerar är katten ofta i färd med att markera. Den kan även markera sitt revir med urin.

Våra husdjur blir som vilka familjemedlemmar som helst, vilket också innebär oro när djuret inte mår bra. Du som följt mig på Instagram har kanske sett att Bobbo Bror har en fraktur i ena lårbenet + en höftkula som måste opereras bort. En kostnad på uppåt 40 000 kr, men som jag lyckades halvera genom att luska fram ett djursjukhus en bit utanför centrala Stockholm. Hur mycket jag än älskar mina katter finns gränser för vad ekonomin tillåter, men nu en rimligare summa + bidrag från försäkringen.

Är sjukt nervös, men försöker lugna mig med att veterinären gjort detta förr och vill alla djurs bästa. Strax hoppar vi i taxin mot Väsby Djursjukhus, så håll tummarna för Bobbo, kram! /A


Källor: Royal CaninSvenskaterapihundsinstitutet, Svenska Dagbladet, BBC, Expressen, Women’s Health, Times, Aftonbladet, Mental Health

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.