Springa i värme? 10 tips som hjälper dig besegra hettan

springa i värme

Lätt att va het nu.

En kopp kaffe räcker somliga dagar, haha, men om du dessutom vill SPINGA i värme kan det vara bra med lite planering. Själv startar jag ofta uppladdningen redan kvällen innan. Här ett exempel från förra året:

”Har alltid haft svårt att springa för nära inpå en större måltid, så ett stort lass (välsaltade) sötpotatis i ugnen, lax och glass fick lagras in under natten mot dagen bilden togs. Utan att tänka så mycket på saken egentligen, det där går mycket på rutin efter alla år.

Sen valde jag ändå sovmorgon, trots att jag visste att det skulle bli en varm dag. Behovet av sömn är större än att springa för mig just nu, men med en ödmjuk inställning och bra uppladdning går det fint att springa i värme ändå.”

”En kopp kaffe (uppiggande + gott), en resorb, en proteindrink, sen gav jag mig ut med ”det blir som det blir..”. Luften darrade av värme och jag joggade lugnt till kroppen kom igång och efter ca 20 minuter hittade jag en skuggig uppförsbacke, perfekt för intervaller. Med krut i låren och kraft från djupa andetag ruschade jag uppför 10 gånger med gång nerför. Sen lugn lufs tillbaka för lite knäprehab och rörlighet.”

Vad som funkar för mig kan vara annat för dig, men här har jag ändå försökt samla några mer generella tips för att springa i värme. Plocka dom du tror passar dig eller prova!?

Springa i värme? 10 tips som hjälper dig besegra hettan

1. Vätska. Drick drick drick, men för att slippa flera liter skvalpande i magen – salta maten extra mycket, gärna redan dagen innan om du ska springa på morgonen efter. Även vätskeersättning är bra med tanke på att du inte behöver dricka så stor mängd, plus får i dig mineraler.

2. Mat. Precis som salt binder kolhydrater vätska i kroppen, plus ger energi förstås. Tycker du som mig att det är svårt att springa med magsäcken full är det bra att äta extra mycket 2-3 h/kvällen innan, som laddas in i muskler och lever. Så räcker något lättare direkt innan passet, men detta (och mängd m.m.) är individuellt. Beror även på hur långt/intensivt du ska springa.

4. Sänk kraven. Ta det lugnt i början för att se hur kroppen reagerar. Bättre att öka allt eftersom om ok. Att springa i värme är krävande och det är ju bra att ha energi över till annat efter passet också eller hur?

5. Fly solen. Ge dig ut innan den steker som mest, eller spring på kvällen. Och skogen ex. perfekt, liksom i storstan skuggad av höga byggnader.

6. Mer dricka? Om passet är över 1,5 timme – ta med vätskabälte, köp dryck längs vägen och/eller drick vid varje vätskekontroll vid ett lopp. Även där i bra med vätskeersättning eller sportdryck med salter.

7. Svalka. Blöt en keps som håller huvudet svalt och skyddar mot solen. På lopp kan även finnas svampar att blöta sig med och annars – ett dopp i ett vattendrag?

8. Välj ljusa kläder. Drar inte åt sig värme på samma sätt som mörka. Eller spring i enbart sport-bh?

9. Vänj dig. Tränar du på att springa i värme blir du bra på att springa i värme, precis som med allt annat. Dessutom mentalt förberedd på att du klarar det. Extra bra inför ett lopp där du vet är varmt.

10. Avstå. Blir det för tufft och du mår dåligt av att springa i värme – bryt. Det kommer fler springturer och finns andra möjligheter. Gå in och springa på band i gym med AC? Eller gör något helt annat..

Bilder från förra året som sagt, men alltid samma look: röd som en jordgubbe och eftersvettning halva dagen, VÄRT. Och nu ser jag fram emot att komma i samma stämning många dagar framöver.

Lycka till med att springa i värme nu i sommar, eller kyla för den delen, kram! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.