Härlig höstmat – 13 middagsrecept med säsongens råvaror

köttgryta

Känner du doften av en gryta som stått och puttra halva dagen?

Tills den blivit sådär mör, mustig och smakrik mmm… riktigt härlig höstmat i min värld! I skrivande stund rätt varmt och soligt i Stockholm, men kyla och mörker lär komma och en värmande gryta sitter sällan fel. Suget efter det och annan typsik höstmat kommer öka allt mer framöver.

För mig är matlagning även en konstform och skön-, meditativ stund för mig själv i köket, men inte vid stress och idétorka. Och för dig som känner likadant har jag samlat ihop 13 varierade recept med säsongens råvaror, allt ifrån grytor till soppor, plättar och andra läckra rätter med svamp, rotfrukter, grönsaker m.mmm.

P.S. Lyssna även på poddavsnitt 33 av SportHälsa snackar kost & träning där Bella ger dig en massa mer förslag på smart, sund och god höstmat.

Härlig höstmat – 13 middagsrecept med säsongens råvaror

gryta_kott19-866x1024 - höstmat

Mustig köttgryta med kantareller

Ingredienser, ca 6 portioner:

  • 1 kg köttbitar (ex. nöt eller älgkött. Vegetariska alternativ: bönor, tofu, quorn, sojaprodukter eller vad du önskar)
  • 5 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 5 dl grädde (alt. vegansk produkt som kokosmjölk)
  • 3 msk sojasås
  • salt, peppar och valfria kryddor
  • kantareller
  • 2 msk smör eller olja

Gör så här:

  1. Bryn kantareller och kött, gärna i en järngryta.
  2. Salta, peppra och krydda efter smak.
  3. Häll på vatten, buljongtärning och sojasås.
  4. Låt puttra under lock i minst 30 minuter, gärna flera timmar.
  5. Mot slutet – häll på grädden. Låt koka ihop.
  6. Servera exempelvis med potatis (jag gjorde klyftpotatis i ugn), ris, bulgur eller liknande samt grönsaker du gillar.

höstmat

Vegokebab med lingon

Ingredienser:

  • 1 paket vegokebab / pulled beans eller liknande
  • 1 lök
  • 1 msk sojasås
  • 1 dl grädde
  • salt och peppar
  • lingonsylt
  • grönsallad
  • pitabröd

Gör så här:

  1. Stek hackad lök och vegokebab i olja.
  2. Salta, peppra och häll i sojasås och grädde.
  3. Låt småputtra medan du gräddar pitabrödet en stund i ugnen.
  4. Servera i brödet med sallad och lingonsylt.

paj med fetaost höstmat

Spenatpaj med fetaost

Ingredienser:

  • 100 g keso naturell
  • 2,5 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 400 g spenat
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ½ rödlök
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 200 g fetaost (valfri fetthalt)
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • Tips! Gott i är även soltorkade tomater och oliver

Gör så här:

  1. Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tina spenat och kläm ur vattnet. Pressa i vitlöken och tillsätt salt och peppar.
  3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
  4. Strimla rödlöken.
  5. Fördela spenaten på pajdegen, smula över fetaosten och lägg på rödlök.
  6. Vispa ihop äggen och mjölken och häll blandningen över pajen.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.
recept med kantareller

Torsk med knaperstekt bacon och kantareller

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 800 g torsk (2 st fiskblock)
  • 1/2 baket bakon
  • 200 g kantareller
  • 1 kruka basilica alt. basilicakrydda
  • ca 3 msk färskpressad cironsaft
  • 1 dl vitt vin eller vatten
  • smör
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär bacon i småbitar. Stek knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
  2. Stek kantarellerna så att vätskan kokar bort. I med en klick smör och låt få stekyta. Salta och peppra efter smak.
  3. Krydda fisken med salt och peppar runt om. Stek ca 3 min på varje sida i en klick smör.
  4. Tillsätt basilica, citronjuice och vitt vin. Koka tills fisken är klar.
  5. Strö över bacon och kantareller. Klar att servera!

vitkalslasagne3 - höstmat

Vitkålslasagne med valfri färs och ostsås

Ingredienser:

Färs

  • 1 st gul lök
  • 1 msk olja
  • 400 g färs av kött/kyckling/vego (jag hade älgfärs)
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk sojasås
  • 1 tärning buljong
  • valfria kryddor
  • salt & peppar

Ost/bechamelsås

  • 1 msk smör/alt. margarin
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl mjölk (valfri sort)
  • 1 dl riven ost (kan uteslutas)

Lasagneplattor

  • ½ huvud vitkål

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Fräs i smör eller olja ihop med kött/vegofärs.
  2. Tillsätt tomater, soja, tomatpuré, buljongtärning och smaka av med kryddor.
  3. Låt puttra i ca 20 minuter.
  4. Under tiden, smält 1 msk smör/margarin i en kastrull.
  5. Vispa i mjölet och häll på mjölk under omröstning så det inte blir bränt i botten.
  6. Låt puttra i några minuter och rör i ost om du önskar.
  7. Plocka loss vitkålsbladen i så hela blad som möjligt och koka i lättsaltat vatten.
  8. Varva kålblad, färs och ostsås (tips: lägg även till färsk spenat för mer grönt) i en ugnsfast form.
  9. Gratinera på 200° i ca 20-30 minuter tills din vitkålslasagne fått fin, gyllenbrun färg

gronkolssoppa_agg - höstmat

Grönkålssoppa med ägghalvor

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 stånd färsk grönkål ca 500 gram eller 400 g hackad fryst grönkål
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten + 2 buljongtärningar
  • 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • kokta ägg

Gör så här:

  1. Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen och skär i bitar.
  2. Hacka lök och stek i smöret.
  3. Tillsätt grönkål och fräs en stund.
  4. Häll på buljong och krydda med salt och peppar.
  5. Tillsätt mjölet och rör ut.
  6. Koka under lock i ca 20 minuter.
  7. Tillsätt grädde på slutet och koka upp.
  8. Mixa med stavmixer om du önskar en slät soppa.
  9. Tillsätt ägghalvor om du vill.

grönkålssallad höstmat

Lax med ugnsgratinerade rödbetor, grönkål och fetaost

Ugnsgratinerade rödbetor, grönkål och fetaost:

  • Grönkål
  • Rödbetor
  • Rödlök
  • Fetaost
  • Olivolja
  • Flingsalt/örtsalt

Gör så här:

  1. Stek hackad grönkål så att den blir mjuk i en stekpanna alt. tillsammans med övrigt på en plåt i ugnen.
  2. Dela rödbetor i lagom storlek, lägg på en plåt med skivad rödlök och smulad fetost. Blanda med olivolja/kokosolja och salta.
  3. In i ugnen på 225° i ca 30 minuter.

Lax:

  • 1 laxsida
  • 2 msk pesto
  • flingsalt
  • peppar
  • skivad rödlök
  • aubergine
  • brocoli
  • olivolja
  • valfria tillbehör, ex. kokt färskpotatis, potatismos, ris, sötpotatispommes eller vad du gillar
  • sås av creme fraîche, pressad vitlök, örtsalt och peppar

Gör så här:

  1. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Bred pesto över den, strö på flingsalt, peppar och lägg på skivad rödlök.
  3. Runt laxen lägger du övriga ugnsgrönsaker och ringlar olivolja över.
  4. In i ugnen på 250° i ca 20 minuter (tills laxköttet faller lätt isär och grönsakerna fått gyllenbrun färg.
  5. Servera laxen med rödbets- och grönkålssalladen, plus valfri sås och kanske ett stekt ägg?

kyckling bolognese

Karins kyckling bolognesekrqju8q7ik0ajppt06l - höstmat

Ingredienser till 4 portioner:

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 100 g kalkon/kycklingbacon
  • 2 msk olivolja
  • 450 g kycklingfärs
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 1/2 msk tomatpuré
  • 1 1/2 dl rödvin
  • 400 g konserverade körsbärstomater
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 2 lagerblad
  • 1/2 tsk socker
  • Salt & peppar

Att servera till:

  • pasta
  • basilica
  • parmesan att riva över

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Skala morötter och skär dom samt selleri i små bitar.
  3. Skär även bacon i små bitar och stek. Tillsätt sen lök, vitlök och grönsaker och stek allt ännu en stund.
  4. Tillsätt kycklingfärsen och bryn, sen paprika, rosmarin, tomatpuré och rödvin. Låt koka upp och puttra tills endel vätska försvunnit.
  5. Blanda i konserverade körsbärstomater, buljong, grädde och lagerblad i såsen och låt koka upp för att sen småputtra i ca 1 1/2 timme, gärna längre.
  6. Smaka av med socker, salt och peppar.
  7. Koka pastan och servera med din kyckling bolognese, färskriven parmesan och basilika.

potatisplattar - höstmat

Potatisplättar

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 10 dl potatismos
  • 2-3 ägg
  • 1 dl mjöl (kan uteslutas9
  • 1 tsk salt
  • smör eller olja att steka i
  • lingon och eventuellt stekt bacon till (eller äppelmos som mina barn gillar)

Gör så här:

  • Blanda potatismos, ägg, mjöl och salt i en bunke.
  • Smält smör i en stor stekpanna. Klicka i smet och platta till med en stekspade till plättar.
  • Stek tills de fått fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida.
  • Servera med lingonsylt, kanske bacon, fläsk, keso eller ät som de är.
höstmat

Krämig kantarellsoppa

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 300 g kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 st shalottenlökar
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
  • 2 st kycklingbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt (smaka av)
  • 2 krm vitpeppar (smaka av)
  • 3 dl matlagningsgrädde

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  2. Smält smöret och stek svampen gyllenbrun. Lägg undan några till garneringen.
  3. Tillsätt löken och stek tills vätskan kokat in.
  4. Strö över mjölet och rör om.
  5. Häll på vin och vatten (kokhett) och smula i buljongtärningarna.
  6. Låt småputtra ca 15 minuter under lock.
  7. Mixa svamp och lök med en stavmixer, inte alltför fint. Rör ut mixet i soppan och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av.
  8. Häll upp i soppskålar och garnera med några kantareller.
höstmat

Läcker levergryta med plommontomater

Ingredienser, 4 portioner:

  • 800 g kalvlever
  • 1 burk plommontomater
  • 280 g bacon eller rökt sidfläsk
  • 2 st gul lök
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1 st buljongtärning
  • 1 msk smör
  • 2 tsk kryddpeppar malen
  • salt och svartpeppar

 Gör så här:

  1. Putsa bort hinnor och blodådror från levern och skär den i tärningar.
  2. Hacka löken fint. Klipp baconet i bitar. Fräs lök, bacon och leverbitar i smöret.
  3. Tillsätt tomater, kryddor, salt, grädde och buljong när levern börjar se stekt ut men innan den fått stekyta. Får leverbitarna stekyta blir de lätt sega och inte lika goda.
  4. Låt puttra i minst en kvart. Tillsätt mer grädde eller mjölk om det blir för tjock konsistens på såsen.
  5. Smaka av med mer kryddpeppar, svartpeppar och salt.
  6. Servera gärna med potatis och grönsaker.

höstmat

Krispiga kycklingbitar med sötpotatispommes, rostad broccoli och vitlöksdressing

Ingredienser, 4 portioner:

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 sötpotatisar
  • 1 broccolihuvud
  • 1 citron
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl panko ströbröd
  • 2,5 dl gräddfil
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl majonäs
  • olivolja
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° C. Skala och skär sötpotatis till ca 1 cm breda pommes.
  2. Lägg sötpotatisen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. In i ugnen ca 25-30 minuter.
  3. Dela broccolin i små buketter. Stek i olivolja med salt och peppar tills den fått fin färg.
  4. Förbered parningen. I tre djupa tallrikar lägger du mjöl, uppvispat ägg, panko. Salta och peppra i mjölet.
  5. Skär kycklingen i ca 2 cm tjocka strimlor. Vänd dem först i vetemjöl, sen ägg och sist panko. Stek i olja tills de är gyllenbruna, salta och peppra.
  6. Blanda gräddfil med pressad vitlök, majonäs, salt och peppar. Skiva upp citronen.
  7. Servera sötpotatis, broccoli, kyckling, vitlökssås och citronklyftor.

fisksoppa med saffran

Fisksoppa med saffran och aioli

Ingredienser, 4 portioner:

  • 370 gram torsk eller sejfiléer
  • 300 gram laxfilé (alt. annan fisk, vi tog röding)
  • 150 gram skalade räkor
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl vitt matlagningsvin
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 paket saffran
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • olivolja
  • 3 msk fiskfond, ca., smaksätt efter eget tycke
  • bröd till servering

Gör så här:

  1. Skär fisken i 3 cm kuber.
  2. Strimla purjolök, finhacka vitlök och fräs i olja. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.
  3. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.
  4. Servera soppan varm tillsamman med en bit gott bröd och aioli (recept nedan).

Aioli

Ingredienser, ca 2-3 dl:

  • 1 äggula
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • salt & peppar
  • 1 finhackad vitlöksklyfta

Gör så här:

  1. Samtliga ingredienser får gärna vara rumstempererade för att undvika att din aioli skär sig.
  2. Vispa ihop vinäger, äggula och senap.
  3. Under konstant vispning – droppa först, för att sen hälla i oljan försiktigt i en fin stråle.
  4. Slutligen vänder du ner finhackad vitlök och smakar av med salt och peppar.
  5. Späd eventuellt med några droppar vatten om aiolin blir för tjock.

höstmat

Bon apetit! /A

Gillar du höstmat kanske även dessa recept kan passa?

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.