Det finns många råd och rekommendationer om angående gravidträning. Här listar jag det jag själv tycker är viktigt utifrån kunskaper som personlig tränare och egna erfarenheter.
Jag är själv mamma till fyra barn och tränat kring samtliga graviditeter, varav två där jag väntat fler än ett barn och två som slutat med kejsarsnitt. Till det fakta om gravidträning jag fått genom ett flertal utbildningar och boken ”Stark, glad, gravid”, skriven av Maria Wigbrant och min man Jonas Lissjanis. Det är även den bok jag rekommenderar till dig som vill bli/är/nyss varit gravid och vill hålla igång/komma igång med träning.
Om gravidträning
1. Träna gärna. Förutsatt att det är en normal graviditet och du är frisk behöver du inte vara rädd att träna så länge du anpassar träningen efter graviditeten, samt är lyhörd på kroppens signaler. Förutom alla positiva fysiska effekter för både barn och mamma, samt mentalt välbefinnande, förmedlar du som tränar under/efter en graviditet viktiga budskap till ditt barn. På sikt påverkar du folkhälsan i en positiv riktning.
2. Anpassa träningen efter graviditeten och känn ingen brådska att komma tillbaka till samma träningsnivå som innan. Graviditeten och småbarnstiden är så otroligt kort i det stora hela, så skynda och se det fantastiska din kropp gått igenom och skapat. Se fysisk aktivitet som ett sätt för dig (och under graviditeten även barnet i magen) att må bättre.
3. Undvik dykning (direkt farligt för fostret) och sporter som slalom, skridskor, ishockey, bandy, ridning, terrängcykling, redskapsgymnastik, höghöjdsträning, träning på elitnivå (rekommendationer). Sned belastning av bäcken och rygg (t.ex. utfall), tunga vikter i rygglägen eller med pressar över huvudet och träning i ytterlägen bör också undvikas. Förutom dykning är det inte fostret som tar skada, men du som kvinna har redan ökad belasning på bäckent och stor halt av hormonet Relaxin i kroppen som mjukar upp ledförbindelserna i bäckenet. Du kan därför få problem efter graviditeten, så välj andra övningar istället (förslag längre ner).
4. Myter. Det finns inga bevis på att missfall kan orsakas av träning eller att fostret kan bli överhettat. Kroppens temperaturreglering effektiviseras under graviditeten. Du kan även fortsätta träna ryggliggande så länge det känns ok, men minska vikterna. Inte heller en hög puls är farlig, men håll dig till en lagom nivå där du kan prata och undvik pulsklocka då pulsen pendlar mycket vilket kan vara förvirrande.
5. Magträning. Sluta träna de yttre, raka magmusklerna när de har en seperation av 2 fingrars bredd. Däremot kan du fortsätta träna transversus, d.v.s. de inre och sneda magmusklerna hela graviditeten om det känns bra. Detta kan t.o.m. påskynda magmusklerna att hitta tillbaka till varandra efter förlossningen. Efter kejsarsnitt kan du börja träna de inre magmusklerna redan 6 veckor efteråt om själva såret har läkt bra och det inte är risk för infektion. De yttre raka magmusklerna kan du börja träna när seperationen mellan dem är mindre än 3 fingrars bredd.
6. Viktigast träning för gravida är bäckenbotten. Det är den viktigaste muskulaturen att vara stark i för att minska problem under och efter graviditet. Vältränade bäckenbottenmuskler minskar risken för bristningar i underlivet i samband med förlossningen, gör att återhämtningen efteråt går snabbare så att du kan gå/springa etc., samt risken för inkontinensbesvär. Exempel på träning är rena knipövningar, liggande höftlyft och att använda knipkulor (finns att köpa bl.a. på Apoteket).
Fler övningstips hittar du här.
7. Före, under och efter graviditet – träna bålstabilitet. Det är grunden för en stark, problemfri kropp. Tyngdpunkten ändras väldigt under en graviditet och genom att stärka musklerna i rygg och core kan du undvika ryggproblem som är väldigt vanliga i samband med graviditeter. Ex. på övningar är plankor i olika varianter, ryggresningar och övningar sittandes på coreboll där du lyfter ett ben i taget och fokuserar på att dra in magen. Tips på bra och säker magträning efter en graviditet är att använda appen MammaMage. Följer du stegen i appen finns ingen risk att du gör fel.
8. Kläder och skor vid träning för gravida. Viktigaste plagget är stödstrumpor med kompression. Dessa minskar risken för åderbråck och vätskeansamlingar samt ökar återflödet av blodet från benen till hjärtat. Även kompressionstajts ger liknande effekt och idag finns både speciella gravidkollektioner och modeller med extra hög midja. Annars är det bra att klä sig bekvämt med längre tröjor, byxor utan åtsittande muddar och stabila skor. För dig som ammar finns även speciella sport-bhar.
9. Efter kejsarsnitt, opererat navelbråck eller rectusdiastas – läs om min väg tillbaka till träningen här och hämta tips till din egen.
10. Om gravidträning med fördelar, övningar och riktlinjer. Se inlägget här samt länkarna nedan.
Mer om gravidträning – länkar och filmklipp:
- Exempel på träningspass jag själv körde som gravid.
- Knipövningar.
- Hemmaträning för gravida/efter graviditet/magoperation
- Gummibandscirkel för baksidan (som jag tränade efter min senaste graviditet).
- Gummibandscirkel för framsidan.
- Liggande gummibandsövningar för benen (som jag körde en period i graviditeten).
- Liggande gummibandsövningar för överkroppen.
- Slutligen – om du har svårt att bli gravid. Många gånger går det inte att påverka, så lägg inte skulden på dig själv. Jag har dock gett några bli-gravid-tips som funkat för mig.
Här ovan berättar jag om min gravidträning och efter. När det kan vara bra att sluta och börja träna den raka magmuskeln under/efter en graviditet samt lite om min skada med rectus diastas. Denna har jag efter flera års kamp nu fått opererad, något jag pratar mer om nedan och hur jag kommit igång med träningen efteråt.
Det är tråkigt att så många mår dåligt och inte får den hjälp jag tycker borde vara självklar och jag kan inte hjälpa någon att få operationstid, men bidra med information om min egen magresa och vägen tillbaka till en stark mage igen. Här nedan har jag filmat och skrivit en hel drös av inlägg om gravidträning, navelbråck, separerade magmuskler och min operation.
- När jag pratade ut om problemet med min mage i tidningen mama
- Separerade magmuskler del 2
- Fråga om navelbråck och diastas
- Min mammamages resa med bilder
- Om styrkeknip efter graviditet/bukoperation
- Före diastasoperationen
- Min operationsberättelse
- Fredagsfys och mys på SÖS – efter operationen
- 9 månader efter operationen
- Mod och resultat – att våga använda magen igen
- Magträning och jogging efter graviditet
- Film om löpning efter graviditet
- Film med magrapport 5 månader efter operationen
Lycka till med din kommande/nuvarande graviditet, mammamage och träning!
Hej!
Har nyss hittat till din blogg och tycker den är otroligt inspirerande! Även om jag tränat många år, så är det alltid bra med nya övningar, mattips m.m. Måste också säga att boken du skriver om hjälpte mig att känna mig säker på hur jag skulle träna under mina två graviditeter. Barnmorskan på MVC hade ju inte den kunskapen! Jag gick till gymmet och tränade med min växande mage . Med första barnet slutade jag att gymma samma vecka han var beräknad- rädd för att vattnet skulle gå under träningen. 🙂 (Gick sedan över ca tre veckor och blev igångsatt, så jag hade kunnat träna längre!) Men med andra barnet var sista besöket två dagar innan förlossningen. Tränade även spinning fram till 5:e eller om det var 6:e månaden, med pulsklockan på armen så jag inte låg för högt i puls. Det känns som att jag mått bättre, varit piggare och haft mer rörlighet än många andra gravida. Jag tror att det beror på att jag fortsatt träna under graviditeterna! Hoppas fler vågar träna när de är gravida nu när det finns så bra information att få (läsa)!
Hej!
Plankan – vanlig samt sned – är det övningar du rekomenderar under graviditet?
Vad tror du om att lägga in den som övning i ett Tabata-pass?
Tack på förhand!
Maria – ja, plankan funkar så länge den känns bra. Själv föredrog jag dock att stå på knä mot slutet & hellre sidoplanka än rak eftersom det kändes konstigt med magen.
Hej! Vilken härlig och inspirerande (på många plan) blogg du har – tack! Vet att detta inlägg är gammalt så du kanske inte ens läser min kommentar men om så så skulle jag blir jätteglad över lite input gällande det här med puls och tidig graviditet. Igår körde jag ett ganska tufft tabatapass (3 tabator). Maxade ej men blev både trött och rejält flåsig. Och idag plussade jag och är förmodligen i början på v 5 (alltså 4v + _ dagar). Tror definitivt jag kom upp i över 75 % av maxpuls under stora delar av passet – hur ska man tänka kring detta?! Alla säger ju ”lyssna på kroppen” och visst – det går ju SENARE i graviditeten (har varit gravid förr) men så här i början känns det ju inte ens att man är gravid och jag skulle typ kunna köra hur hårt som helst. Varför ska man helst endast köra så man kan konversera? Förstår att fostret förmodligen kan ta skada annars – men hur? Vad händer? Och bör jag vara orolig att mitt tabatapass gjort någon skada? 7000 frågor – ber om ursäkt för det men det är så frustrerande att googla och inte kunna hitta definitivt och tydliga svar från gravidsidor och dylikt. Kram på dig!
Frida – grattis till graviditeten! Så tidigt kan du träna som vanligt utan att skada fostret, men jag har även hört att det finns ökad risk för missfall vid för hård träning. Eftersom ingen gravid vill riskera något finns få studier på vad som gäller & just därför är råden diffusa. Jag tror inte ditt tabatapass skadat fostret & just intervallträning där du emellanåt kommer ner i lugn puls är bättre än att ex springa länge m hög puls.
Tänk på att graviditeten bara är en kort period av livet så träna på men kanske inte maximalt. Så har jag gjort vid mina graviditeter & tycker är ett bra tankesätt