Grov filmjölkslimpa

grovbrod2.jpg

Här kommer ett av de utlovade brödrecepten. Ett av mammas bröd jag är uppväxt med och som vi alltid äter till sillbordet vid jul och påsk. Du måste äta det som nybakt då det har en hård skorpa och är mjukt inuti. Mmmm…

  • 1 1/4 kg grovt rågmjöl
  • 1 1/2 liter vetemjöl (alt. dinkelmjöl för ännu grövre bröd)
  • 2 tsk. salt
  • 3 1/2 dl sirap
  • 1 1/2 msk. bikarbonat
  • 1/2 påse brödkryddor
  • 1 1/2 liter filmjölk

Bara rör samman alla ingredienser, in i ugnen på 175° i ca. 1 1/2 timme. Pensla med lite vatten för ett blankare bröd.

grovbrod1.jpg
Brödet före pensling med lite vatten.

3 Kommentarer
  1. Det är något visst med nybakt bröd när smöret får smälta på det.. oh!Ibland är man extra sugen på just bröd och jag undrar lite om det finns någon ”maxmängd” man ”får” eller bör äta per dag? Innan det blir för mycket?

    1. Oj, vilken fråga! Det beror så mycket på hur mycket du rör på dig, vad du har för mål o.s.v. Bröd är väl inget man ska äta för mycket av, men äter du mindre av annat kan du gott äta ett par skivor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.