LCHQ – bästa träningsdieten?

lchq.jpg

”Måttligt med kolhydrater, rätt fetter och en hög andel protein. Med nya LCHQ-dieten kan du både gå ner i vikt, bli piggare, slippa sötsuget och ORKA TRÄNA”. Jag läser i senaste Wellness om dieten som jag själv (omedvetet) följer med några få undantag.

LCHQ står för Low Carbohydrate High Quality (jämfört med LCHF – Low Carbohydrate High Fat) och innebär att du äter ca 20-30% kolhydrater samt muskelbyggande protein och bra fetter (till skillnad mot LCHF som tillåter mycket mättat fett och nästan inga kolhydrater alls). 

Jag har länge ätit enligt den ”nya” dieten med mycket protein, en del kolhydrater (med lågt GI och inte mycket) och bra fett. Känns alltså inte som något nytt mer än namnet LCHQ, men Fredrik Paulún är smart och satte namn på kosthållningen före mig och alla andra som deffat på ett hälsosamt sätt. Precis som han säger, mår jag väldigt bra av att äta så här och har inget problem att träna trots mindre kolhydrater. Ett sätt att äta för att hålla formen utan att bryta ner muskelmassan, må bra och ha energi resten av livet! 

LCHQ-rätt mat och dryck:

  • Grönsaker.
  • Rotfrukter.
  • Nötter och frön.
  • Frukt och bär i måttliga mängder.
  • Små mängder bulgur och quinoa.
  • Olivolja, avocado, nötter och rapsolja.
  • Kyckling, fisk, skaldjur, ägg och magra köttprodukter.
  • Kaffe.
  • Te.
  • Ett dagligt glas rött vin (det enda jag inte följer här).

LCHQ-fel mat och dryck:

  • Sockerrika produkter som glass, godis och läsk (följer jag inte på lördagar).
  • Raffinerade kolhydrater som vitt ris, vit pasta, pulvermos, snabbmakaroner.
  • Dolda sockerbomber som t.ex. blodpudding och sötad yoghurt.
  • Korv och bacon.

Vad JAG vill lägga till dieten som rätt mat:

  • Fullkornsprodukter som bröd med hela korn (typ pumpelnickel), dinkelgryn och havregryn i mindre mängd.
  • Magra mjölkprodukter (osockrade förståss) men även fetare i mindre mängd. T.ex. lättkesella, keso och naturell yoghurt.
  • Proteinpulver av bra kvalité 😉
  • Fusk någon gång i veckan! Välj dina tillfällen (t.ex. om du är bortbjuden) och NJUT! Förbud är tråkiga (skapar ofta bara ännu mer sug) och ska det vara ett sätt att äta livet ut måste du kunna relaxa ibland.

roding_sallad.jpg

Röding, sallad och broccoli med sås på fisksky/grädde – gårdagens middag och oslagbar ”smart food”-kombination med massor av protein, bra fett (+ mindre bra fett i gräddsåsen som är mer i LCHF-stuk), antioxidanter, vitaminer och mineraler men bara lite kolhydrater. Fyllde dock på med den varan i form av frukt till efterrätt.

P.S. Barnen fick dock potatismos till sin fisk. Dem försöker jag ge HCHQ-kost (High Carb High Quality). Ha! Där var jag före Fredrik med en diet 😉 D.S.

22 Kommentarer
  1. Jo, jag älskar att springa. Bästa känslan som finns. Helst själv. Rensa tankar. Vad jag däremot hatar av hela mitt hjärta är just vinter. Ser ingen mening med den. Tror att det gör mig bitter och svag då jag springer. Jag får så jädra ont av snön. Är ju runt 4 mil i veckan på kompakt is/snö som dessutom är ojämn. Man tar slut efter ett tag. Vår nu tack :)Kramar

    1. Alltid isbergsallad, tomater, broccoli, bladspenat (fryst), morötter, citron, vitlök. Ofta även champinjoner, paprika, aburgine, rödlök att ugnsgrilla 🙂

  2. Jag äter exakt som du, skulle jag vilja påstå. Absolut LCHQ (fast långt innan det blev ett begrepp eftersom det är så Olga Rönnbergs kostupplägg ser ut i det stora hela) men med allt på din egna lista med mat du vill lägga till (vilket Olga också gör). Några fria måltider i veckan (vad som helst!) men utöver det bra mat med mycket näring. Under viktminskningsfas har jag undvikit kolhydraterna på kvällstid men nu lägger jag till det i liten mängd, ibland. Mår så himla görasketabra!

  3. Måste säga att jag får mycket mer inspiration när jag läser din blogg än jag får från en ”ny diet”. 🙂

  4. Jag funderar på detta varje dag. Har nyss börjat träna och har nu märkt att jag inte orkar träna så¨pass mkt som jag gör utan att få i mig allt från kostcirkeln. Vill inte följa ngn speciell diet utan äter lagom mkt av allt. Dock utesluter jag socker och FÖR mkt fett.Det här med proteinpulver är svårt tycker jag. Är livrädd för att jag ska bli tjockare….Vad är ett proteinpulver med bra kvalitet? Kan du ge tips?

  5. Ännu ett toppenbra inlägg från dig! Jag säger som Johanna…man blir grymt inspirerad och GLAD då man läser din blogg. Keep it up!!!

  6. Jag äter precis som du och sen boken kom har jag även ett namn på min kost och slipper förklara när alla frågor kommer. Men som du skriver äter jag fullkorn, proteinpulver, lättkesella, keso och har mina fria måltider. Kramar!

  7. Tråkigt bara att kommersiell rapsolja är förstörd(förstörs i tillverkninngen), precis som alla vegetabiliska flytande oljor. Dom hettas upp under extraktionsprocessen vilket gör att det fleromättade fettet härsknar. Härsket fett är hälsoskadligt på flera sätt. (Nån som hört talas om fria radikaler? Det kan du tacka härsket fleromättat fett för).För att vegetabilisk olja inte ska förstöras måste den kallpressas, som extra-virgin olivolja. Den ska heller aldrig hettas i matlagning.Undantaget är kokosnötsolja, men det är för att den består 92% av mättat fett(och är för övrigt fast i rumstemperatur, som smör).Ännu värre är margarin, där dom tar den härskna oljan och kör lite kemiska processer på det som flyttar atomparen på molekylen så att dom blir sick-sack mönstrade istället för symetriska, vilket gör att det blir fast vid rumstemperatur(fleromättat fett är annars flytande). Detta är transfett! I klartext: margarin är koncentrerat transfett.

  8. Även om namnet är nytt, så har ju Paulún förespråkat det här sättet att äta sen 15-20 år tillbaka, när han införde GI i Sverige, och kanske även före det? Och det kanske inte är ”hans” påfund utan det bästa sättet att äta om man tränar? Jag gillar upplägget till skillnad mot lchf, som jag förkastar totalt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.