Om kaffe är det svarta, socker det vita (eller en annan läskig drog) och kantareller det gula måste spenat vara det GRÖNA guldet. Jag älskar det i alla fall, speciellt stekt (för att få bort vätskan) i olivolja med pressad vitlök och örtsalt som jag gjorde till dagens middag.
Ibland blandar jag även i ägg. Snabbt sätt att tillaga det på.
Och äter nästan jämt ihop med ugnsstekt lax och ugnsgrönsaker, rotsaker, sallad och kokt ägg. Perfect match!
Eller i en paj med fetaost, soltorkade tomater och oliver. Fantastiskt! (Recept här, för jag vet att någon kommer fråga :))
Dessutom är det ingen slump att Karl Alfred (och jag) dopar sig med det, då det också är skrämmande nyttigt – faktiskt den bladgrönsak som toppar listan över näringsrika födoämnen. Det har ett högt innehåll av C-vitamin, E-vitamin, Karatenoiderna, Alfakaroten och betakaroten som har en kraftig antioxidant effekt på kroppen och hjälper till att minska fria radikaler i kroppen.
Inget snack om saken. Spenat ÄR det gröna guldet!
För att inte tala om att mala ner det i en smoothie! Pröva med ett par päron (med skal), lite fryst mangotärningar, stora nävar babyspenat, färskt mynta, rivet skal av lime, juice av lime och apelsin (eller kallt grönt te), ett par dadlar och spirulina eller greens. Lärt mig av hon som är så bra på gröna smoothies, och alltid är glad – vad heter hon, värmländskan… Eller köp ”Eat your greens” på Blueberry, har blivit helt beroende av den som mellis på förmiddagen.
Tack för tipset Nina! Låter gott & übernyttigt 🙂
Spenat, älskar spenat, det med knaperstekt bacon, vitlök och körsbärstomater! Favorit!