Något av det tråkigaste jag visste när jag var liten var på hösten när vi skulle tillägna helgerna i bärskogen. Värst av allt – lingonplockning. De stenhårda röda bären gick ju inte ens att äta medan man gick där och räfsade med bärplockaren. Men jag tror ändå jag var rätt nöjd över dagarna och gemenskapen med hela familjen. Jag och mina syskon hittade alltid på lekar bland stockar och sten och höjdpunkten var fikastunderna. Allt smakar så gott ute i skogen.
Idag skulle jag mer än gärna plocka bär men är aldrig i Jämtland på hösten och här i stan har vi inte fått in det som vana (om det ens finns här?). Men nu har jag kommit på att köpa råa lingon i frysdisken. Visst är bären sura, men sötade med lite Svevia grejade jag igår världens godaste kvällsgodis. Nu är lingon mitt nya favoritbär!
Gör så här: Mixade varma lingon med 1 tsk Stevia (alt. agavesirap, socker, florsocker, honung eller annat sötningsmedel). Vispa upp lättkesella med en knivsudd vaniljpulver. Har du tid att vänta – ställ kesellan svalt en stund men jag kan intyga att det är gott oavsett.

Anna Jonasson
åh älska! Jag har ätit kvarg och lingonsylt 29 dagar i månaden senaste 2 åren och verkar aldrig tröttna! Jag kör dock på önos lågkalorisylt, men ska absolut prova din variant 🙂 trevlig helg!
Åh – jag ÄLSKAR lingon! Var alltid med mormor och morfar i Jämtland på sensomrarna när jag var liten, och vi spenderade timmar i lingonskogen…mysigt! Numera har jag en mamma som älskar att vara i skogen så min frys är ständigt fylld med bär…så lyxigt! Har dock aldrig testat den här varianten men ska garanterat göra det nu. Tack för tipset!
Vackert porslin!
Mums =) ska leta reda på dessa lingon i frysdisken..
Haha, om man bara orkar ta sig en liten bit utanför stan, till förorten exempelvis, så finns det bärskog så att det räcker och blir över. Inte ens vid stora friluftsgårdar, där det rör sig mängder av människor, tar skogen eller bären slut. 🙂 Trevlig helg och tack för ditt suveräna bloggande!
Åh jag älskar lingon! Gillar just att de är sådär syrliga. Min senaste favorit är att koka havregrynsgröt i mjölk = gröten blir söt och krämig, på toppen har jag en näve frusna naturella lingon och ett par skedar riven kokos. Blir en perfekt balans av sött, syrligt och mustigt lent. Yum!
Haha, som barn älskade jag att fara ut och plocka bär (förutom hjortron….) i de ångermanländska skogarna – och lingon/lingonsylt funkar ju till så mycket! Ibland köper jag tranbär här i England, som funkar hyfat som substitut. Min pappa kan dock inte förstå hur jag kan betala så mycket pengar för t.ex. blåbär när man kan plocka litervis gratis….
Åh, bra frukosttips! Ska testas!