Sommarlistan

ans_jormsjo

Det har cirkulerat en trevlig lista med tema sommar på flera bloggar som jag nu fått från Åsa. Tack! Är det något vi behöver sprida denna kyliga juni så är det sommarkänsla. Jag skickar vidare frågorna till syster Mia, Karin (om hon hinner innan bebben), min klasskamrat Caroline och blogg-grannen Fanny. Och här kommer mina svar:

strand_skane

1. Hur ser dina planer ut för sommaren?

Lic. Eleiko PT-utbildningen håller på till 6 juli och dagen efter bilar familjen till Skåne, med stopp på High Chaparral. Du som följt mig en tid vet kanske att jag är född i Kristianstad och bodde det lilla samhället Degeberga tills jag var 4 år. Sen flyttade vi till Jämtland som min pappa kommer från och där mina föräldrar fortfarande bor.

Jag och min storasyster tillbringade alltid somrarna hos mormor och morfar på Österlen när vi växte upp, så Skåne är riktig sommar för mig. Nu har jag inte varit där sen Hugo var liten (1 år på bilden – världens minsta ♥) och längtar. Men även till Jämtland där vi avslutar semestern.

2. Vad gjorde du på midsommar?

Jag och familjen firade tillsammans med familjen Hillman i Bromma. Inte enligt några gamla seders bruk, men väldigt trevligt ändå. Några bilder från det hittar du här.

bar_not

3. Min bästa sommafrukost?

Jag ser en sommarmorgon i Jorm framför mig, med nyplockade jordgubbar från mammas land, blåbär från skogen, yoghurt, nötter och en äggmacka. I alla fall en frukost med färska bär – oavsett tillbehör.

4.Bästa sommarlåten?

Svårt. Men jag säger ”Duett” med Kent. Minns en spelning de hade utomhus, vid Frescati, sommaren 2002 eller 2003. Jag hade ingen biljett men cyklade dit och klättrade upp på en staty för att lyssna. Kent är alltid grymma, men jag minns speciellt hur den här låten gav rysningar i sommarnatten.*

lax_grill

5.Vad passar bäst på grillen?

Som laxälskare säger jag – lax! Och halloumi. Men även hamburgare, kyckling och majskolvar. Nästan allt passar bra på grillen.

citronvatten

6.Vad dricker jag helst i sommar?

En iskall Pepsi Max lockar enormt varma sommardagar, men bara för att det är gott. Som törstsläckare och till mat smakar vatten alltid bäst, gärna med bubbel och en frisk smak av pressad citron.

bok_junior

7. Vad ska jag läsa i sommar?

Eftersom Jonas jobbar på provdagen av Eleiko PT-utbildningen kan inte jag ta licensen nu utan först till hösten. Men det gör inget för jag har inte hunnit läsa ut alla böcker och planerar avverka dem en efter en under sommaren, bl.a. ”Konsten att träna, äta och må bra!” av Paul Chek.

ben

8. Favoritplagg under sommaren?

Shorts eller en fladdrig kjol tillsammans med ett tunt, urtvättat linne som är sådär lent. Sköna luftiga kläder föredrar jag alltid, och extra mycket mot solbränd hud.

9. Bästa parken?

Tessinparken. För att den ligger nära från vårt hem, har en bra fotbollsplan för storbarnen, plaskdamm + dusch vid varma sommardagar, parklek, grillmöjligheter, cykelbana och rolig hinderbana (egentligen gym för äldre, men som mest används av barn vad jag sett).

asics_jorm1

10. Bästa badstället?

Havet vid Österlen och Jormsjön. Kanske Jorm vinner ändå eftersom vattnet är så rent att det går att dricka, och så kallt att värmen i solen på bryggan blir ännu skönare.

*Måste uppdatera med ännu en sommarlåt som jag och mina bästa vänner spelade på repeat en midsommar när vi var si sådär 16-17 år:

11 Kommentarer
  1. Tips som tillbehör till en fisk, kött & kyckling på grillen.

    Grillbröd:

    1/3 paket jäst (à 50 g)
    2 1/2 dl kallt vatten
    1 msk olivolja
    1 tsk flingsalt
    ca 6 1/2 dl vetemjöl
    Pensling
    olja
    flingsalt

    Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda i olja, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg. Häll lite olivolja på degen och vänd runt så att den blir oljad runt om. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur övertäckt med bakduk.
    Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 eller 8 bitar (för 8 små bröd). Forma dem till runda bullar. Låt dem jäsa övertäckt ca 30 minuter i rumstemperatur. Vill du jäsa längre tid så lägg bullarna på mjölat bakplåtspapper på en bricka, täck med en bakduk. Jäs i kylskåp 1-2 timmar.
    Kavla eller platta ut degen till tunna kakor och nagga dem med en gaffel. Pensla med lite olivolja och strö på flingsalt. Grädda bröden på grillen tills de blåser upp sig lite, ca 1 minut. Vänd bröden och grädda dem färdigt 1 1/2-2 minuter beroende på värmen.
    För alla

    Tips
    Receptet är provlagat för 4 stora bröd eller 8 små bröd.
    Brödet är godast nygräddat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.