En av alla goda middagar här i Jorm – Mobergska fisksoppan (från recept.nu) med en klick Creme Fraiche.
Avslappnad ledighet och hettan ger bloggtorka – något bästa Jessica hjälpt mig med genom att skicka vidare en lista över vad jag har ”i mitt kök”. Nu befinner jag mig 80 mil ifrån mitt kök men har där alltid en liknande uppsättning av favoritprodukter hemma. Men stor familj och 4 barn har jag inte möjlighet att handla varje dag utan ser alltid till att fylla på ordentligt – saker jag på rak arm skulle kunna skriva ner på inköpslistan tills vi kommer hem:
Gårdagens middag – grillad kycklingfilé, halloumi, majskolv, fetaostsallad och mangosås.
I frysen: Allt från Mamma Scan-köttbullar och fiskpinnar inför stressiga dagar till det jag helst lagar – mat av råvaror från mina föräldrars gård. Med jämna mellanrum fyller de frysen med nötkött, svamp, bär och fisk, men jag har även mycket kycklingfilé, lax, broccoli och bladspenat däri. Och glass. Helst Ben & Jerry´s.
I kylen: Så mycket ekologiskt som möjligt (gäller all mat) av mjölk, grädde, Bregott, smör, ägg (alltid i min kyl), turkisk yoghurt, små Danonino kvargar som barnen gillar, ost, fetaost, kesella, (yes – jag älskar mjölkprodukter), grönsaker (mycket färsk bladspenat och körsbärstomater), citron att smaksätta dricksvattnet med, Cola Zero (Jonas. För det mesta), äpplen och äppeljuice.
Vi har ätit lunch nere vid sjön nästan varje dag här i Jorm. På bilden pastasallad.
I skåpen: Jag har fått pippi på frön av olika sorter och har fullt av linfrön, pumpafrön, solrosfrön, chiafrön och psylliumfrön att ha på yoghurt, göra fröknäcke av, strö över sallad m.m. Samma sak med oljor, som kokosolja, olivolja och rapsolja. Annars är skåpen fulla med kaffe – både med och utan koffein, nötsmör av olika varianter, havregryn till gröt, massa sorters te, alltid någon form av pasta, ris, matkorn, knäckebröd (barnen älskar), riskakor, kryddor, kakao och andra bakartiklar. Alltid överfulla skåp.
Pre Running i Dalarna förra sommaren.
Kosttillskott: Sort brukar variera, men en form av vitamineraltablett tar jag dagligen liksom omega-3. Annars är det proteinpulver, oftast Whey-80, Whey-100 eller Gourmet-Pro från Gymgrossisten (goda produkter av märket Star Nutrution som jag vet genomgått hårda kontroller genom min vän Terese som jobbar som VD på företaget) som jag äter före/efter träning eller som snabbt mellanmål. Annars någon bar, ofta Starbar eller annat jag fått hem att provsmaka.

Hej, jag undrar hur du resonerar med dig själv apropå mamma Scan till barnen – hade en livlig diskussion om hur man egentligen som mamma styr sina barns matvanor eftersom man sas håller i plånboken och gör inköpen – ändå gör jag oftast som du, dvs gör bra sallad till mig själv medan jag steker färdigmat till barnen. Väljer exotisk frukt till mig medan jag köper karamellkungen till barnen på lördagen, osv. Tror du att barnen ändå på något sätt tar efter nyttigt senare? Märker du om de äldre börjar äta er mat mer och mer? Med insikten om att olika barn kan vara olika med mat öht såklart. Skulle gärna ha dina frysmatsleverantörer btw!! 🙂
Nina – jag försöker i största mån ge barnen samma mat som den jag själv äter men ibland räcker inte tiden till och då är det bra med nödlösningar. Men min äldsta son äter gärna mer hemlagat & på semestern äter alla alltid samma – mat lagad från grunden.
Barn är smarta & tar efter mer än man tror. De ser vad vi äter – vi är deras förebilder, så absolut tror jag att våra matvanor går i arv.
Allt ser riktigt gott ut 🙂
Apropå det här med hälsosam mat och barn. I en ideal värld så har man obegränsat med tid, inga griniga barn med lågt blodsocker som vill ha mat NUUUU (eller helst för en halvtimme sen :)), man har alltid matlagningsinspiration, energi och rätt ingredienser hemma. Men sen har vi ju verkligheten. Som för oss allra flesta ser ut på helt annat sätt. Och när det krisar tycker jag det är fantastiskt att ha t ex fiskpinnar eller dylikt i frysen redo för att stekas upp. Inget barn får dåliga matvanor eller blir överviktiga av att äta sådan mat någon gång ibland – det är ju helheten som är det viktiga! Så egentligen är väl summan av kardemumman är att jag tycker att det kan få ligga fiskpinnar och mamma scan i frysen även hos sunda människor och att man inte ska ha dåligt samvete för det (jag tolkar det som att du inte har det Anna – toppen!)! Egentligen kanske den här kommentaren blev lite off topic. Men ändå 🙂
Frida – jag håller med! Jag fick själv ofta fiskpinnar/blodpudding etc. varvat med mat lagad från grunden, av min mamma. Det gick bra ändå 🙂