Chiacrunchiga quornburgare -recept

Medvetenhet om matens innehåll är en trend som bara ökar i samhället. Medvetenhet om näringsinnehåll och intresse för att lära sig kombinera smaker, men även att tänka på miljön. Jag har skrivit om Meat Free Monday tidigare, att en dag i veckan äta köttfritt till förmån för miljön, den globala matförsörjningen, hälsan och djuren. Själv var jag smygvegetarian på skolan under gymnasietiden eftersom den maten var fräschare än övriga, men annars har jag alltid ätit kött. Det kommer jag fortsätta med, så mycket som möjligt från mina föräldrars gård och annars ekologiskt, men i och med att utbudet av vegetariska alternativ ökat äter vi även köttfritt vissa måltider.

En bra produkt som alternativ till kött, fågel och fisk är quorn, vars konsistens, proteinhalt och smak är liknande. Det är lätt att laga maträtter liknande våra traditionella av produkterna, vilket underlättar för att barnen (och mannen) ska känna igen och gilla det.

quornburg_blad

Under sommaren har jag ett bloggsamarbete med Quorn där jag kommer ge recept och förslag på vad du kan laga av deras produkter. Som jag skrivit tidigare är dessa samarbeten ett sätt för mig att rent ekonomiskt ha möjlighet att fortsätta lägga tid på bloggandet. Dock tackar jag bara ja till samarbeten med företag och produkter jag själv tycker om, i detta fall även min familj.

ingr_quornburg

Vi har testat många olika quornprodukter tidigare som blivit goda, igår burgare av quornfärs med härligt, knaprigt tuggmotstånd av chiafrön till middag.

Chiacrunchiga quornburgare, ca 6-8 st

Ingredienser:

  • 1 förpackning quornfärs
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk chiafrön
  • 2 ägg
  • valfria kryddor (snåla inte eftersom qourn i sig inte smakar så mycket)
  • olja/smör/kokosolja för stekning

Gör så här:

  1. Finhacka rödlök och vitlök.
  2. Blanda upptinad quornfärs med ägg, chiafrön och kryddor. Låt sen stå och svälla ca 10 minuter.
  3. Stek med fördel löken eller blanda i den rå och forma till biffar. Även om de känns lösa i konsistensen blir de fasta efter stekning.
  4. Stek biffarna gyllenbruna i ca 10 min på varje sida. Lägg på en skiva smakrik ost och låt smälta över.
  5. Servera i pitabröd, hamburgerbröd eller ett krispigt salladsblad för en glutenfri variant tillsammans med valfri dressing och grönsaker.

quornburg_sallad

Mumsiga biffar även till sallad eller som alternativ till traditionella med stekt lök, potatis och brunsås.

Jag gillar det knastriga tuggmotståndent chiafröna ger och de förhöjer öven det redan protein- och fiberrika quornen. Några av barnen tyckte dock inte om fröna men gillar annars quorn, så nästa gång ska jag utesluta det eller prova att ha i ströbröd. Då borde quornburgarna få samma konsistens som vanliga av kött.

I samarbete med Quorn.

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.