* Recept på enkel glasstårta med reklam för Tyngre *
Vardagsfika för dig som älskar glass, choklad i all enkelhet?
Fika med protein? Absolut ingen svår kombination med alla goda proteinpuvler, som det jag gjorde botten av till en enkel glasstårta. Som jag visat dig förr är min nya grej är att göra en riktigt kladddig kladdkaka, låta den svalna, smeta på lätt tinad glass och in i frysen igen tills den ska ätas.
En enkel glasstårta är både smidigt att förbereda inför festligheter, fint att toppa med något passande, ger känsla av hembakt och inte minst – gott. Dessutom lätt att variera topping efter smak, denna väldigt basic med pudrad kakao.
Enkel glasstårta med kladdkaksbotten
Ingredienser kladdkaksbotten:
- 1 skopa (35 g) Tyngre Kasein Mjölkchoklad (alt. annat med chokladsmak)
- 150 g smör
- 3 ägg
- 2 dl Sötströ (alt. annat sötningsmedel)
- 1 dl mandelmjöl
- 2 msk kakao
- ½ chokladkaka, ca 70% kakaohalt (sockerfri om du önskar)
Ingredienser glass:
- 250 g mascarpone (alt. annan färskost)
- 1 skopa (35 g) Tyngre Creamy Vaniljglass (alt. annat med vaniljsmak)
- (ev. + 1 msk sötströ)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj en rund kakform eller lägg i bakplåtspapper.
- Smält smöret + chokladen i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
- Blanda proteinpulver, mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter (eller kortare om du vill ha den ännu kladdigare). Låt svalna.
- Vispa upp mascapone med Tyngre Creamy Vaniljglass (+ någon msk sötströ om du önskar).
- Bred glass över kladdkakan. Låt stå i kylen eller frys in inför festtillfället.
- Ta fram en stund innan den ska ätas så att kladdkakan tinar något, men den är även god kall.
Mycket smarrigt till en kopp kaffe eller te.
Fika för vardagsnjut som fest. Hoppas det smakar bra om du provar receptet, kram! /A


Anna Jonasson