Stevia – för bra för att vara sant?

kladdk_mandelm_gr.jpg

Söta goda grejer, bakverk och godis HELT utan att påverkar blodsockret eller vara farligt för kroppen och HELT naturligt. Låter för bra för att vara sant tyckte jag när det lanserades i Sverige och nu har jag fått bevis på detta genom tips från en läsare.

stevia_vissen.jpg

Så här läser jag på Zarahs sida:

Giriga producenter vill som vanligt tjäna pengar på allt de kan, och har således tagit fram en syntetisk variant av stevia, som genom genmanipulering blir vit och lättare att använda i produktioner. Anledningen? Stevia blir väldigt bitter vid upphettning, vilket sannolikt är en av anledningarna till att godkännande av produkten tog så lång tid. De stora producenterna kunde inte använda den naturliga produkten i sina upphettningsprocesser, utan att komplettera med annat sötningsmedel som tog bort stevians bitterhet, vilket gjorde att de var tvugna att hitta på en annan lösning. Om detta problem inte hade funnits, kan ni tro att Coca Cola och de andra pamparna hade betalat sig fram till ett godkännande långt tidigare. 

Hur som helst, så blir kontentan att den stevia som du köper ute i mathandeln eller som ingrediens i matprodukter, inte är naturlig, utan en kemisk och bearbetad produkt på samma sätt som mycket annat skräp i dagens matindustri. Det säljs självklart som en ”naturlig produkt”, så att du som konsument inte ska ha en aning om att det är onaturligt, men det är ju så det fungerar. Inte står det på förpackningen att du inte bör köpa produkten för att den innehåller kemiska, genmanipulerade tillsatser. Istället får man kunden att tro att det han/hon köper är en naturlig produkt från växtriket. 

Om du ska använda stevia så tänk på att den kommer från bladgrönt och således från växtriket. Naturlig stevia är alltså inte den vita produkt som du erbjuds och inte heller den vara som är utspädd med utfyllnadsmedel för att kunna användas (som när du köper en stor burk sötningsmedel, där du ska dosera i samma mängder som vanligt strösocker). Köp istället naturliga, ekologiska steviadroppar och/eller de naturliga bladen.

Idag är endast bearbetad stevia godkänd för försäljning, vilket självklart komplicerar saken. Undvik alla de produkter som använder syntetisk stevia, som fun light och felix ketchup etc. Dessa produkter är lika mycket skräp som det var när aspartam användes som sötning. Inget har förändrats, de har bara bytt namn på tillsatsen, för att du ska tro att den är bättre. 

Det enda sättet är att göra maten själv från grunden och/eller att handla från seriösa aktörer som satsar på ekologiska produktioner, som använder naturliga och bra råvaror i sina produktionsled, och som är intresserade av att bidra till miljön och hälsan, snarare än till sina egna besparingar. Kan också vara bra att veta att hel stevia (som är den naturliga formen) inte får säljas som livsmedel men att den istället säljs som kosmetiskt preparat.. 🙂

P.S. Intressant. Och tråkigt nog – när något verkar för bra för att vara sant ÄR det ofta det, både när det gäller kost och träning. Jag kommer inte sluta använda stevia (eller annat sötningsmedel. Eller socker.) men är ändå glad att veta sanningen. Och du – ett recept (med eller utan stevia – du väljer) på den läckra kladdkakan på översta bilden kommer på bloggen i morgon 😉 D.S.

7 Comments
  1. Är inte förvånad alls. Även om jag inte läst på om Stevia så kändes det som ännu en syntetisk grej från början och då det dessutom finns i produkter som Fun LIght som borde bannlysas så började jag inte direkt tro mer på det.Det är läskigt hur mycket som säljs som ”naturligt” även om sanningen är något helt annat!

    1. Ja. Jag tycker inte man behöver vara superstrikt & undvika allt som inte är supernyttigt, men alla borde få korrekt information för att kunna välja själv.

  2. Skulle nog vilja påstå att man verkligen ska akta sig för att använda hela bladen då de innehåller även andra komponenter än den söta substansen. Läste någonstans att Stevia t.ex. traditionellt använts som preventivmedel i de länder där växten finns. Om det är sant vet jag inte, men bara för att något finns i naturen så betyder det ju inte att det är harmlöst. Sedan undrar jag lite över detta med att få bort den bittra smaken som det skrevs om ovan. Det enda med Stevia jag testat är Fun light green och jag tycker den har en väldigt märklig surbitter smak just. Däremot har jag inte fått problem med magen när jag testat det, vilket jag får av bara några klunkar läsk med aspartam och liknande t.ex. MEN – försöker nog hellre använda riktigt socker/honung o.s.v. i mindre mängder hellre än att använda sötningsmedel alls just för att jag tycker det smakar konstigt om alla light-produkter. 🙂

  3. Och?? man skall inte fastna i onaturligt eller naturligt. Steviaglykosider är gott höjer inte blodsockret, bra om man har candida och betydligt bättre än socker men liksom socker skall man givetvis inte vräka i det då man inte riktigt vet vad stora mängder kan orsaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.