Inkokt lax

Inkokt lax med ris, sallad, kokt ägg & citron. Det är bara såsen som fattas.

Lax är bland det godaste jag vet och ett lätt sätt att få i sig bra fetter. Här är ett recept för en extra lyxig helgmiddag som vi firade fredagkvällen med.

Ingredienser:

  • Ca 600 g färsk laxfilé
  • 1 msk salt
  • 1 liter vatten
  • 1 st lagerblad
  • 5 st vitpepparkorn
  • 0,5 purjolök
  • dill
  • 3 msk vitvinsvinäger

Gör så här:

  1. Lägg ett stort folieark i en långpanna, så stort att halva foliearket hänger utanför.
  2. Lägg i laxen med skinnsidan nedåt. Tillsätt vatten, kryddor, dill och purjolök. Vik sedan över folien som lock.
  3. Sätt in plåten i ugnen på 200° i ca 20 minuter.
  4. När den är klar, lyft upp laxen försiktigt med folie och allt. Vänd laxen så att skinnsidan kommer upp. Dra bort skinnet och putsa bort det bruna underhudsfettet. Täck fisken med fuktat smörpapper och låt den svalna.
  5. Servera med t.ex. kokt ägg, sallad och pressad potatis eller ris och romsås.
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.