Veckomatsedel med recept

kycklwok.jpg
En bild på min egna kycklingwok med massor av grönsaker får symbolisera skolans hälsosamma mat.

Mina barn går på en grym skola/förskola med rörelse- och hälsa som inriktning. Där serveras bara bra mat utan socker och det mesta ekologiskt. Känns extra viktigt att i så tidig ålder lära barnen vad som är bra för hälsan, att det blir en naturlig del av livet att motionera och äta bra mat (även om det kan bli en och annan korv här hemma 😉

Så här ser veckans matsedel ut som tillsammans med annan info läggs ut på skolans hemsida. Även recepten läggs upp, så här har du en matplan för hela veckan:

MATSEDEL FÖR VECKA 45:
Måndag 7/11
Timjanskyckling med ugnsbakade grönsaker:
Kyckling i kub, timjan, potatis i kub, morötter delat, squash i kub, vitpeppar, salt, olivolja, matyoghurt. Börja men att blanda all ingredienser rör. Sätt på ugn i 200 grader. Häll blandningen i ugn form och lägg sedan i ugn i ca 20 min. Blanda yoghurt med lite vitlök, salt och servera ugnsbakade kyckling och grönsaker.
 
Tisdag 8/11
Tomat lax med kokt fullkorn ris:
Lax i kub, rödlök, svarta oliver, tomat i kub eller krossade, morot i ringar, basilika färska, olivolja, flingsalt och vit peppar. Värma upp olja i en kastrull. Fräs löken ca 3min. Häll i tomat, morot, oliver och pressade vitlök. Rör om i ca 6 min. Häll på havremjölk och låt puttra i 4min.Llägg i laxkub och låt koka 6min. Garnera med basilika och servera med fullkorn ris och sallad.
 
Onsdag 9/11
Quornfärs med pasta:
Qournfärs, röda och gulpaprika i kub, gullök strimlad, smör bönor, krossade tomat, matolja, vitlök pressad, matyoghurt eller havremjölk och pasta. Fräs lök och vitlök i olja. Lägg i sedan quornfärs och rör om. Lägg i krossade tomat och paprika och låt koka under lock. Blanda i smör bönor, yoghurt och smaka med salt och kardemumma. Servera med pasta och sallad.
 
Torsdag 10/11
Fisk med frasigt täcke och kokt potatis:
Sej eller torsk filéer, färska dragon, pressad citron, salt, riven ost, tomat i ½ och persilja. Ugn: 225. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat. Salta och pressa över citron. Täck med folie och ugnskoka fisken ca 15 min. Smält under tiden fettet och blanda med dragon, kokosflingor, salt, persilja och ost. Tar ut fisken och lägg tomat på och fördela blandningen över fisken. Gratinera i ca 15min. Servera med potatis och sallad.
 
Fredag 11/11
Gratinerad köttfärs med purjolök och bulgur:
Purjolök, strimlad, köttfärs, potatismjöl, havremjölk, salt och vitpeppar, soja, vitlökpressade och river ost. Ugn 200 grader. Blanda ner färs, salt, vitpeppar, purjolök, vitlök, ost, potatismjöl och lite havremjölk. Blanda till en smet. Lägg smeten i ugnssäker form och lägg i ugn i ca30 min. servera med bulgur och sommar sallad.

11 kommentarer
  1. Otroligt, vilken service och vilken mat!! I min flickas skola vet man aldrig vad de får för mat och den är lagad på annan plats, gud vet när?Fantastiskt, bra att de får lära sig äta grönsaker mm, alla barn får inte det hemma.

  2. Vilken härlig matsedel. Tänk om alla förskolor skolor kunde jobba efter den principen! Jag tror inta att det skulle bli dyrare i längden. Ha en bra vecka! 🙂 Kram

  3. Guuud vilken bra förskola/skola de verkar gå på!! Önskar vi kommer till något liknande när det är dags för vår lilla Ruth att börja förskolan. Det här med att grunda bra matvanor i tidig ålder är viktigt tycker vi i vår familj och siktar på hemlagat till vår lilla tjej i den mån det går. Dock kan man ju inte styra det själv när det är dags att börja förskolan, glass vareviga vecka och halvfabrikat tycker jag är vanligt förekommande.Trevlig blogg du har förresten. Har nyligen hittat hit (förstår inte varför dock… träningsjukie som jag är och plöjer bloggar efter bloggar dagligen…).

  4. Grym förskola! Jag är glad att maten tillagas på plats på Charles förskola, men hade gärna sett en idrotts- och rörelseinriktning. Tyvärr fick närheten hem avgöra när vi valde plats, och vi är väldigt nöjda med vårt val. Får se till att han får rörelseglädjen med sig hemifrån istäkket 🙂

    1. För Charles blir ändå rörelse helt naturligt då han ser dig som alltid är i farten. Och så små barn rör sig ju hela tiden i sina lekar, så det behöver du inte tänka på 🙂

  5. Det där var en väldigt bra blandning av maträtter måste jag säga! Kul att läsa när folk förstår vikten av att äta rätt och nyttigt. Tips, har du provat Svarta Lådans mat? Den är väldigt nyttig utan massa tillsatser, perfekt ifall du inte har tid att laga mat någon dag! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras