Dips på 4 sätt

Dips är en av de övningar jag vill vara stark i. Det känns bra att orka sin egen vikt och övningen går att göra på många sätt som är tyngre eller lättare beroende på dagsform. Du får bra träning för framför allt triceps och axlarna och här är fyra varianter med olika svårighetsgrad. På bilderna ovan har jag inbygda vikter i magen, gravid med tvillingarna i 5e månaden.

  1. Dips med fötterna högt upp. Det här är en tyngre variant där större del av din kroppsvikt bärs upp av armarna. Svårighetsgrad 2.
  2. Dips med vikt. Lägg en viktskiva/hantel/annat tungt i knät. För att göra övningen ännu tyngre, kombinera med övning 1 och lägg upp fötterna på en bänk/stol. Svårighetsgrad 3.
  3. Dips med böjda ben. Det blir lättare ju mer du böjer på benen. Perfekt nybörjar- eller gravidvariant av dips. Svårighetsgrad 1.
  4. Dips i fri ställning. Börja med nästan raka armar (en liten liten böj i armbågen så att du inte översträcker dig). Böj armbågarna och gå ner till 30-90° (beroende på hur stark du är). Ju djupare desto tyngre och mer belastning på axlarna. Vill du träna mest bröst, luta dig något framåt. Vill du träna mest triceps, försök jobba rakt ner med kroppen. Svårighetsgrad 4.
Dips – grym träning för både bröst, triceps och axlar.
Bild från januari 2010.
7 kommentarer
  1. Dips är verkligen fantastiskt! Jag har alltid varit väldigt svag i triceps. Har tidigare inte klarat av smala armhävningar och nästan trott att jag varit felkonstruerad för att få till dem. Men efter några månaders dipsträning hemma grejar jag smala armhävningar – på tå. Tror jag ska våga mig på svårighetsgrad 2 eller 3 idag ;). Tack för dina braiga tips!

  2. Hej, Tack för en superbra blogg som jag följer dagligen!!! Har letat runt på din blogg gällande träningstips och program från tiden då du var gravid men inte hittat något. Det är så att jag är gravid i sjunde månaden och har tränat under hela graviditeten, med lite olika program. Nu känner jag att min inspiration börjar ta lite slut så därför är jag nyfiken på att veta om du kanske har lite förslag på styrketräning som du körde i slutet av din graviditet? tack på förhand!Mvh Jenny

    1. Hej Jenny!Jag körde som vanligt (övningar du ser som jag gör nu), men mest sittande varianter där jag inte belastade bål/bäcken. Och inga utfall eller tunga benövningar – men det har du säkert koll på?Så hämta gärna tips på övningar från de jag gör idag – kanske du itne kan köra alla, men några kan du säkert plocka & testa. Känn efter om det känns bra helt enkelt :)Lycka till!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras