Fråga om navelbråck och diastas

navelbrock_efter.jpg
Före och efter operationen av mitt navelbråck. Tejpa ska jag fortsätta med upp till ett år för ett fint ärr.

Jag fick frågan:

Hej Anna,

Jag har ett navelbråck (naveln ser galen ut och står rakt ut och är öm) där även mina magmuskler ej har hittat tillbaka till varandra. På morgonen, när jag ligger i sängen och har tom mage så är det som en rand längst hela magen som åker innåt. Lite svårt att förklara men man kan se att jag inte har några magmuskler i mitten. Öppningen är några cm, d.v.s. precis utanför naveln. Min tes har varit att magmusklerna ej har hittat tillbaka till varandra för att jag har haft ett navelbråck i vägen. Jag har verkligen funderat på hur jag ska gå till väga och även pratat med min barnmorska och BVC men ingen av dem har kunnat svara på mina frågor. 

Hur gick du till väga när du fick hjälp? Vart gick du? Är det så att det är bra att vara ”klar” med barnen innan man opererar sitt navelbråck?

Som jag har förstått har du inte gjort något åt magmusklerna utan väntar på att de ska hitta tillbaka själv? Jag har även hört att man kan operera dessa?

Vore otroligt tacksam om du kunde berätta lite om dina erfarenheter. Jag har nämligen ingen i min närhet som har samma problem. 

Mvh/Sofia

diastas2.jpg
Min mage i avslappnat och spänt läge idag.

Mitt svar:

Hej Sofia!

Jag tycker absolut du bör få bråcket opererat. Till mig har experterna sagt att en bråck kommer växa med tiden och kan ge problem. Att du dessutom har ont av naveln är ännu en anledning till att operera. Dock måste du ha i beräkning att du inte får lyfta mer än 1 kg i minst 3 veckor efter operationen.

Jag gick först till min husläkare som undersökte mig och sen skickad mig vidare till en kirurgmottagning. Där fick jag tid för en operationen som inte kostade mig mer än som ett vanligt läkarbesök – det borde du också få.

Du kan säkert få fler barn efter operationen, men risken är säkert stor att bråcket kommer tillbaka. Minns inte exakt vad de sa till mig, men tror de frågade om jag var klar med barnafödandet och det är jag varför jag inte tog reda på mer om detta. Men fråga om du är osäker på om du vill ha fler barn.

När det gäller magmusklerna är mina också fortfarande väldigt separerade (se bilderna ovan), trots operation av bråcket och att det gått snart 16 månader sen tvillingarna föddes. Jag kör plankan nästan dagligen + är väldigt noga med att dra in magen i alla lyft, när jag sitter o.s.v. Kanske går de aldrig att träna ihop, kanske går det – ingen av de jag frågat kan ge svar på detta. Råder dålig kunskap bland läkare på detta och ja – de går att operera ihop med plastikkirurgi, men det kostar ca 70 000 kr. Värt? Ja kanske om du mår dåligt över en putande mage eller har ont av diastasen, men det krävs ca 6 månaders rehab utan träning (och mycket pengar förståss).

Själv känner jag inte att det är av högsta prio just idag, men kanske jag känner annorlunda om några år eller om jag får problem. Som det är nu blir magen gravidstor på kvällen när jag har mer mat i magsäcken, men är hyffsat normal på morgonen. Jag är ganska stark coren och orkar dra in magen utan problem, men slappnar jag av putar den på duktigt.

Hoppas detta hjälper dig i dina beslut och på jakten efter hjälp. Stå på dig – du har all rätt till operation via Landstinget!
Lycka till!
/Anna
P.S. Uppdatering! Funderar du på att sy ihop magmusklerna tycker jag du ska läsa Jess kommentar till detta inlägg. Hon har själv gjort operationen och berättar om resultatet. D.S.
17 kommentarer
 1. Gällande op av diastasis vill jag tillägga att den plastikkirurg jag besökte sa att operationen kan gå upp! Dvs då man sytt ihop musklerna kan det spricka pga kraftig ansträngning, ett fall i slalombacken eller liknande. Jätte läskigt tycker jag!!! Då måste man gå in igen…./Helena

  1. Ja usch! Det finns många risker också & till mig sa de att det inte blir bra (på Landstinget) medan plastikirurgerna sa att det blev jättefint (såklart 😉

 2. Förra veckan på The Doctors på TV4 pratade de om just navelbråck och DR. De sa att operera bråcket ska man göra även om man ev ska ha fler barn. Dock inte operera DR förrän man är klar med barnafödande. Kanske finns på play att se. Lycka till!

 3. Hejjag har skrivit till dig förrut om det här med att sy ihop magmusklerna, vilketjag gjort för nu 2 år sen,Som du ser ut i avslappnat tillstånd ser jag oxå ut, på morgonen så är magen så platt och fin men så fort jag ätit så står den ut,jag har frågat på akademikliniken om det och dom sa helt enkelt,, ja maten måste ta vägen ngs så då står magen ut, jag kännde mig ganska dum då kan jag säga inte riktigt det svaret jag ville ha.Sen är man känslig över mag musklerna länge kan inte ha low cut jeans tex el tight resår över magen och plankan och vissa mag övningar kan jag glömma för det gör ont,Sen om jag ätit en stor middag så känns det ibland som om till och med magsäcken är mindre för då spänner det så mycket under de sydda musklerna så jag tror allvarligt ibland att nu åker stygnen upp!!så sådär i efterhand så vart det inte riktigt som jag tänkte . Men min deg till skinnpåse är jag väldigt glad att slippa iallafall och det var den jag först ville ta bort efter 4 barn och uppgångar på ca 40 kg det var först på akademikliniken som jag vart informerad om att jag måste sy ihop musklerna innan jag tog bort degklumpen ,har inte vart duktig på att träna innan barnen det intresset kom nu efter !Men nu såg jag på tv 4 att dom visar repriser ifrån just plastkirurgerna på Akademikliniken,lustigt !!Men som jag sagt förr . tack för en topp blogg !!ps Gud så duktig du är med ditt springande och tränande och att du orkar ! härligt att se!Å så stora tvillingarna har blivit ! så söta !Kram Jess

  1. Hej Jess!Jag minns & tackar för att du delar med dig. Tror detta kan hjälpa många (inkl. mig själv) att nöja sig med sin mage, trots stor delning av magmusklerna. Ska skriva i inlägget att de kan läsa din kommentar.Men i ditt fall fick du ju ändå fördel av operationen då du fick bort skinnet. Tack! Ja, de har blivit jättestora (& busiga ;)Kram/Anna

 4. Hej! Först och främst, tack för en bra blogg 🙂 Jag har också tvillingar, mina blir 1 år den 5e oktober. Har ett litet navelbråck som ska opereras i höst och så har jag DR, som mest 4-4.5 cm delning mätt över naveln. Kommer inte att opereras. Hur stor delning har du, och hur pass mycket smalnar den av uppåt och neråt? Jag hoppas på att tid och träning kommer hjälpa, men blir lite uppgiven när du säger att du kör plankan i stort sett dagligen och i övrig gör allt ”rätt”… Kram Julia

 5. Hej!
  Måste kasta mig in i debatten och berätta att jag om två dagar ska operera mig just för DR i landstingets regi. (3 grav, 3 snitt) Det är alltså ingen bukplastik utan de gör ett lodrättsnitt över hela magen/naveln, syr ihop musklerna och stänger igen. Jag gick via min VC som skickade remiss, fick komma på besök till kirurg som kände och på en gång erbjöd op. Men jag har dokumenterade mag/ryggproblem sen länge så det kanske var en faktor. Hursomhelst, jag vet att många inte får hjälp men det finns säkert också de som får hjälp. Kunskapen om följdproblem med DR kanske börjar nå ut mer? Sen tror jag fortfarande att många vill bli ”snygga” och chansar på att få op via Landstinget först. Har själv sådana kompisar som sen fått avslag, även om jag också tror att många kvinnor har verkliga problem, mig själv undertecknad.

 6. Hej. Läste Hannas inlägg om sin op. Har även jag en viktuppgång på 36 respektive 40lg per graviditet. (2 st) och har FRUKTANSVÄRT mycke problem med ländryggen och ont i magen pga stt tarmarna klämms då jag har kläder med midjeband, pga ” uttänjd bukhinna” sa magläkaren och en fullständig Diastas upp till bröstbenet på 3,5 cm. Hur blev resultatet för Hanna? Ryggen ? Magen? Vilket landsting tillhör du? Skönt att Hon fick sin op! // Jenny

 7. Vill bara tipsa om att diastas går att läka med träning. Kolla in mammamage.se Jag trodde op var den enda lösningen efter barn nummer två men nu efter nummer tre har jag aldrig haft plattare OCH starkare mage efter träning med hjälp av mammamage!

 8. Jag har opererat mig tre gånger för navelbråck, senast i september 2014. Efter ännu ett skiktröngten, för att jag insisterade på det, så finns bråcket troligtvis kvar. Så ångesten är på hög nivå just nu. Är så himla ledsen och besviken på detta. Ska träffa läkaren snart igen för att diskutera en lösning på detta en gång för alla. Jag försökte få honom till att sy ihop magmusklerna denna gång men det ville han inte alls, då han tyckte den operationen inte var en bra lösning, speciellt inte om man gör det via landstinget. Ett, pga ärret och två, pga överskottshud som bildas på magen efter det snittet. Så vi får helt enkelt se vad som kommer hända härnäst 🙁

 9. Hej!
  Har också opererat navelbråck, 8/5 i år. Bäbisen var då 7 månader. Blev tyvärr inte som jag eller kirurgen tänkt oss. En vecka efter op. började jag svälla lite ovanför naveln. En vecka efter var jag ännu mer svullen och hade ont. På akuten så de att det var serom (sårvätska) och skulle dra ut det. Gick inte pga att det hade börjat stelna. Nu den senaste veckan är det en storlek som en vattenmelon, rund och hård. Ser väldigt gravid ut. Läkaren vill att kroppen ska städa bort det och vill inte gör något ännu. Endast operation som gäller om det inte försvinner men samtidigt risk för samma smygblödning igen. Trycker på mina lungor så jag flåsar vid samtal och kan bara sova på sidan. Gör ont såklart. Ska träffa en annan läkare som ska bedöma och mäta klumpen till veckan så min kirurg får svart på vitt när han är tillbaka i mitten av juli. Jag har maximal otur som har denna operationskomplikation, vill inte skrämma någon. Har googlat men inte hittat någon med samma op.komplikation. När det gäller serom efter en operation är det många bröstförstoringar som dyker upp…
  Har varit väldigt aktiv med crosstrainer, kettlebell och pilates före graviditet och månaderna innan operationen körde jag pilates för de inre bukmusklerna skull och 1½ timmes promenad varje dag. Mycket frustrerande att inte kunna träna som jag vill, gör ont även vid promenad. Får hoppas att något händer snart så jag törs visa mig bland folk utan att få frågan när bäbisen kommer…

  1. Ann-Sofie – jag förstår din frustration & att det är tråkigt att inte kunna träna. Tycker själv det är jobbigt att hålla igen efter min operation, men man får tänka framåt. Håller tummarna för att din mage läker & att du får den hjälp du behöver.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras