Backlöpningstipset från Snabba Fötter

Sköna söndag! Skön som i sova lite längre, göra morgonrutinerna lite långsammare, äta långfrukost och SPRINGA lite längre. I alla fall just den här söndagen som blev sista riktigt långa backiga långpasset innan Lidingöloppet. Nästa helg jobbar vi vid Hälso- & träningsweekend i Sälen och helgen efter tar jag Katarinas plats i DN Stockholm Halvmarathon. Sistnämnda blir bra uppvärmning och lopp med perfekt distans innan Lidingö. TACK för det bästa (inte bara ”bra”) Katarina!

Tidigare i veckan tog jag en fika med bloggkollegan och löpcoachen Snabba Fötter som bjöd på kloka råd om backlöpning. Så enkla tips och väldigt användbara under långa backiga pass som Lidingöloppet:

  • Spar på krafterna i backarna istället för att spurta upp. Kanske du orkar göra det i början, men sen förlorar du mer än vinner på att ta ut benens krafter. Bättre då att trippa lugnt upp (eller t.o.m. gå) och öka hastigheten när det planar ut om du vill orka hela vägen och/eller göra en bra tid.

Råd jag själv tog med mig när jag flydde Gärdet, där Tough Viking pågick för fullt, för ett långpass i Lill-Jansskogen. Och nog hade jag lite mer jämn benkraft under hela passet mot tidigare då jag försökt spurta upp för alla backarna. Så är bra att göra vid kortare pass med fartlek och backintervaller, men inte långpass som sagt.

Idag testade jag även min nya GPS-klocka, TomTom Multi-Sport och jämförde med mannens Garmin (min Forerunner 210 var urladdad). Det tog betydligt längre tid att få igång Garmins satelitmottagning än TomTom som var startklar på en halv minut. Dessutom gillar jag den stora displayen där du själv kan välja vad som visas (distans/tempo/tid). Däremot mätte klockorna olika. Vem ska man lita på? Garmin just idag 🙂

Have a COOL and fun run!

Dagens löpoutfit: Kläder – Craft, skor – The North Face, GPS-klocka – TomTom Multi-Sport (+ mannens Garmin).

P.S. Vill du eller ditt företag har hjälp med löpcoaching? Kontakta Kenth som verkligen är duktig på det här med löpning. D.S.

8 kommentarer
  1. Börjar med att skiva , tack för en underbar och inspirerande blogg!
    En liten fråga bara , får man överlåta sin startplats! Får inget svar trots att jag gång på gång mailat ledningen för Stockholm halvmara med frågan om man får överlåta sin plats!
    Du kanske har svaret

    1. Anna – Jag tror inte man kan ändra namnet på startplatsen, men det borde inte vara några problem att någon annan springer för dig.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras