Protein: mängd & mellanmålstips

Proteinhypen har du säkert lagt märke till och det kommer många nya produkter som gör det enklare att få i sig mer protein. Igår fick jag hem prover från Valio PROfeel med proteinrika och laktosfria yoghurtdrycker i smakerna citrus och svartvinbär/hallon. En dryck ger 15 g protein. Dessutom innehåller de inget socker utan Stevia och även Gainomax lanserar en ny sort utan så mycket kolhydrater. Protein utan kolhydrater är vad som efterfrågas mycket just nu, kanske p.g.a. alla lågkolhydratsdieter?

Jag har precis smakat av Valiodryckerna – perfekt en morgon där varje minut är viktig, och båda är goda men frisk citrus favoriten. Finns på Ica för ca 14 kr från v.36 och även nya Gainomax Protein Drink kommer v.36 i smakerna vanilj och päron med ett ca. pris på 14.50 kr.

Men hur mycket protein behöver du egentligen? Som med allt – induviduellt beroende på hur du lever. Rekommendationerna för en normalaktiv person i energibalans (d.v.s. en person som varken går upp eller ner i vikt) är 0.8-1 g/kg kroppsvikt. Där behövs absolut inget extra proteintillskott – varken i mjölkprodukterna eller i form av proteinpulver. Äter du allsidigt räcker vanlig mat.

För oss som tränar behövs mer ju hårdare och ju längre tid din träning pågår. Samtidigt stimulerar all träning proteinsyntesen och ju tyngre desto högre stimulering, och via s.k. superkompensation kan kroppen både återhämta sig samt även öka. Rekommenderade intag av protein för idrottare varierar mycket, t.ex. stor skillnad mellan en elitspelare i golf och någon som tävlar i crossfit, men ligger i regel runt 1.5-2 g/kg kroppsvikt.

Fakta från traningslara.se

En annan aspekt på det hela är att många väljer proteinrika produkter för att få ett jämnare blodsocker och hålla sig mätta en längre tid. Mer protein och fett i maten sänker måltidens GI-värde och här är några förslag på mumsiga proteinrika mellanmål som jag själv brukar äta:

 • Kött (eller proteinkällan från annan överbliven middagsmat, t.ex. en biff, en bit lax eller lite kycklingfilé). Salt och gott!
 • Kesella + frusna bär och vaniljpulver som mixas till glass.
 • Ostkaka, mest gjord av keso, mandel och ägg.
 • Proteinbollar – bra fett, hög proteinhalt, GODA. Går att ha färdiga i frysen.
 • Ett par kokta ägg – perfekt paketerade att ta med. Går även snabbt att steka på (snabbare än att koka) eller micra till omelett.
 • Proteinkräm av Gourmet-Pro, en skvätt vatten till tjock kräm + goda smakhöjare som kokosolja, mandelsmör och kaffe.
 • Kesella med vaniljpulver, bär, nötter, linfrö och pumpakärnor. Alltid lika delikat!
 • Mumsiga mackor med ost och ägg eller ost och rökt fisk. En c-vitaminrik apelsin till för extra lyxmellis.
 • Tonfisk med lingonsylt (äppelmos funkar också bra), broccoli och pumpakärnor. Udda, men faktiskt gott!
 • Kesella med gojibär och linfrön, mandlar och kokt ägg. Bra och mättande to-go-mellis!

4 kommentarer
 1. Tack för ett bra inlägg! Några frågor som dök upp när jag läste inlägget … Är för mycket protein skadligt för njurarna?
  Vill beställa proteinpulver på Iherb, men i många produktbeskrivningar står det att man inte skall använda det proteinpulvret om man vill gå ner i vikt. Första gången jag läser nåt sånt om ett proteinpulver. Iaf, att gå ner i vikt är egentligen mitt mål (vill jag minska fettmassan och få en tajtare kropp). Så, min fråga är … borde jag undvika pulvret som inte skall användas (enligt beskrivningen) ifall man vill gå ner i vikt (och beställa ett annat)? Använder proteinpulvret mest i bakning, men fluffar också.

  1. Ett proteintillskott som även innhåller kolhydrater är kanske inte lämpligt om du vill gå ner i vikt, men vanligt vassle eller kasein-protein kan du ta även när du vill deffa Terje. Ang. njurarna ska du inte överdosera jättemycket, men det ska til STORA mängder för att skada njurarna. En-två proteindrinkar/dag är ingen fara & bara för bakning – ingen fara alls. Jag tror inte det beror på proteinet att du inte går ner i vikt, utan annat du äter.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras