Om ortorexi i Wellness-TV

Om att springa på löpband med råd från Anders Szalkai, om stor viktnedgång, magträning och ortorexi – det handlar 3e avsnittet i Aftonbladet Wellness TV om. I sista delen är jag med och berättar min historia om hur det var när jag hade ortorexi och Hanna Kihlander, pressansvarig för Frisk & Fri, pratar om sjukdomen i sig.

Du hittar även klippet här.

18 Comments
  1. Verkligen ett bra och givande inslag om ortorexi! Viktigt att denna sjukdom får uppmärksamhet och att de som drabbas inser att det finns hjälp att få.

    Kram till dig Anna!

  2. En nyfiken fråga Anna. Tänker du på det som att du ”hade” ortorexi? Inte har alltså? För jag tänker kring det här med ätstörningar som att man ofta får bära med sig dem hela livet men kanske ha dem under kontroll, och efter många år utan problem kan man kanske börja hoppas att man inte längre har det. Hoppas du förstår hur jag menar, jag är bara nyfiken på hur du tänker och menar absolut inget illa.

    1. Fitnesscoachen – bra synpunkt! Jag måste nog ändra mig där. Jag HAR fortfarande ortorexi, eller om man kan beskriva det som ”nykter” ortorektiker. Jag har alltså inte symptomen men måste hela tiden jobba med mig själv för att undvika dem. Sen vet jag inte var gränsen går – när man är frisk eller inte.

  3. Hej Anna och tack för att du delar med dig! Du var toppen i inslaget, jätteroligt att få en röst till bloggen. Hade önskat att höra mycket mer från dig och hoppas att du kommer att dyka upp på rörlig bild igen framöver. Med mer utrymme än här.

    1. Tack Jeanna! Det är svårt att få med allt i ett kort inlägg, men ändå bra att problemet uppmärksammas.

  4. Jag tittade precis på programmet och kände igen dig på en gång, har endast varit inne på din blogg en gång förut och det var länge sedan men då bläddrade jag igenom sida efter sida på din blogg i ren förskräckelse över att du inte såg hälsosam ut. Därför var det med stor glädje jag såg dig nu och att du ser ut att må bättre! 🙂

    1. Angelica – det känns bra att kunna visa upp en friskare sida. Jag kan själv bli rädd över vissa bilder av mig själv, men då såg jag inte detta. Läskigt hur förvrängd självbilden kan bli när man inte är frisk.

  5. Jag är så tacksam för allt du delar med dig. Du är min stora förebild och du är en stor anledning till att jag själv sökte hjälpt. Så starkt av dig att öppet prata om dig själv och ortorexi. Hoppas få se och höra mer av dig. Du är grym! 🙂

  6. GRATTIS till din friskhet Anna!

    jag har några frågor:
    1. När man som läseare följer din blogg så får man känslan av att du ”botade” denna ätstörning tämligen snabbt. Du var liksom väldigt sjuk, tog hjälp och så var du frisk i ett kvick. Hur ser du på processen?
    2. Hur upplever du din nya kropp idag? Förstår att den är starkare och piggare men jag tänker mer på det visuella och din spegelbild/vågen?

    Fortsatt stort grattis och lycka till önskar jag dig!

    1. Camilla – Tack, men som svar på dina frågor:

      1. Nej – jag kan inte säga att jag är fullt frisk. Visst – jag beter mig som en frisk människa. Tar vilodagar, äter normal osv, men jag får hela tiden jobba med tankarna för att inte ”träna trots att det är vilodag” eller hoppa över kanelbullen & ta ett äpple istället. Jag kommer få kämpa med mina nya, friska sidor lång tid framöver för att inte trilla dit igen.

      2. Ibland är jag missnöjd, tycker magen är stor och kinderna för runda och ibland är jag skitnöjd med att äntligen fått en rumpa och ett friskt utseende. Det pendlar alltså mycket beroende på hur jag mår för dagen, men mestadels är jag nöjd och stolt över att jag lyckats gå upp i vikt. Antar att det precis som tankar på mat & träning är något som tar tid – att vänja mig vid min nya kropp. Så nej – det går inte hux flux och så är man frisk. Jag kommer få jobba en lång tid framöver.

      Tack snälla!

  7. Bra insats av dig! Däremot gillade jag inte själva programmet, kanske bara är detta avsnitt. Men kändes för glatt och för mkt tjo och tjim för att man ska ta det seriöst. Men som sagt – du var bra och vettig!

Leave a Reply

Your email address will not be published.