Varannan benens

utfgang

Tänk att man lär så länge man lever. Det senaste året har jag lärt mig massor – både om mig själv och min kropp, kost, psykologi och träning. När det gäller sistnämnda har jag ju dels uppdaterat mig med ännu en PT-utbildning och dels fått mycket bra tips när jag tränade med PT-Erik. I mycket är det inte kunskap som fattas utan hjälp att bryta invanda mönster när du ska ta ett kliv framåt. En av grejerna Erik fick mig till var att blanda passen mer och köra både över- och underkropp i samma. Så simpelt egentligen och bra om du inte hinner träna styrka mer än ex. 2 gånger/vecka – precis så som jag planerar för många av mina PT-kunder (beroende på deras mål/tid att träna etc). Precis så som vardagen ser ut. Du undviker ju inte att sätta dig på toa en dag bara för att det inte är ”benens träningsdag”…

mixpassDipsen börjar ta sig. Nu är jag uppe i 16 strikta mot 3-4 efter mitt träningsuppehåll. Peppande!

Å andra sidan gillar jag att fokusera på en sak i taget, men med bara 5 dagar kvar till Helsingborg Marathon vill jag inte köra ett galet benpass som ger träningsvärk och tunga ben en lång tid efter. Både förra och denna veckan har jag frångått träningsplanen och kört två mixpass med övningar för både över- och underkropp fast med olika fokus (fram eller baksida för överkroppen).

Dagens mixpass:

 • Dips, 4 set
 • Utfallsgång – overhead squat, 4 superset
 • Hantelpress, 3 set
 • Frontknäböj med kettlebell i rack (bild ovan)
 • Bänkpress – Hantellyft åt sidan, 4 superset
 • Dynamisk planka – Hantelrotation, 3 superset

Mer om träningsplanering för olika syften hittar du här. För egen del vankas max 2 kortare löpturer och ett till styrkepass för enbart överkropp innan maran. Men i morgon och dagen innan loppet vilar jag helt. Med ett lopp i sikte är planeringen viktigare för mig.

6 kommentarer
  1. Anna – Själv lägger jag det jag prioriterar/vill bli bättre på först i passet. Kör inte superset utan tar paus mellan seten för att orka så många som möjligt. Sen siktar jag på att öka m någon repetition per pass.

   Du kan även ta hjälp av en instruktör/PT för att få koll på teknik, köra övningen oftare, ex. i början av alla styrkepass, men se ändå till att få vila emellan för att bygga upp dig. Lycka till!

 1. Oj, vad stark du är!!! Har du 22kg i varje hand när du kör utfallssteg!? (bilden överst).
  Hur många steg går du då? Själv kör jag med 10kg i varje hand och går 3-4 x 20 steg. Den vikten brukar räcka för att det ska kännas mina långdistanslöparmuskler 😉

 2. Grymt stark är du!!! Idag körde jag rygg efter mitt grit plyo-pass. Började med de berömda pullupsen som jag haft låsning på 3st, tänkte på dej, 150% fokus å ta mig fan jag lyfte mig 6st strikta! Med två set till, 4st och min låsning om 3 på sista!
  Tjooo! Tack för den 🙂
  Har oxå mål på dips innan jul att klara 15st x3, nu pallar jag 12st x3, flera i första men då pallar jag ej 12 efterföljande!!
  Tack för all inspiration du ger 🙂 Kram

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras