Styrketräningsmål -mot Toppenform 2015

jag_stang_eleiko

Det är måndag och äntligen dags att starta upp nr 1 av vårens veckoutmaningar mot Toppenform 2015 – ”styrketräning för hela kroppen varje vecka”. Själv tycker jag det viktigaste är att komma igång med träningen innan ev. justeringar av kosten, eftersom lusten att leva hälsosamt i övrigt brukar komma automatiskt när du väl börjat träna. Och tänker du ”nytta i vardagen och skadefri” är styrketräning en träningsform jag rekommenderar. I dagens samhälle behöver du inte kunna springa en mil, men lyfta tunga föremål, som matkassar och barn, har alla nytta av.

Varför styrketräning?

 • Du belastar och stärker skelettet
 • Musklerna skyddar våra leder och inre organ = förebygger skador
 • Bra hållning/minskade ryggbesvär
 • Bättre kapillärnät
 • Minskad mängd blodfetter vilket minskar risken för hjärt/kärlsjukdomar
 • Normaliserat blodtryck
 • Ökad ämnesomsättning

Förutom de fysiska fördelarna är det fantastiskt kul tycker jag, och ju mer du lär dig ju roligare blir det.

jormgymmet_utr

För att komma igång startar vi från grunden med att sätta mål för vår styrketräning, för att du i slutet av veckan ska ha tips på träningsprogram för hela kroppen, plus annan tung fakta. Men börja med att ta en funderare över varför DU vill styrketräna, och vad ditt mål är? Till din hjälp kan du tänka på att målet/målen bör vara:

 1. Självvalda – det ska komma från hjärtat. Ingen annan kan bestämma vad du ska kämpa mot. Då håller det inte i längden.
 2. Realistiska. FÖR höga mål gör att det känns meningslöst att ens försöka. Hur mycket tid har du att träna? Vilket mål är rimligt?
 3. Positiva. Som sagt – du måste verkligen VILJA för att lyckas.
 4. Tidsbestämda. Annars är det lätt att man tar det lite väl cool och allt rinner ut i sanden.
 5. Utmanande. Att kämpa lite är nyttigt och utvecklande. För låg målsättning kan kännas ”för mesig” att ens anstränga sig. Dessutom ger det en enorm kick att uppnå något man fått jobba hårt för, men är målet ”underhållsträna” kanske det räcker med att ha ”x antal pass/vecka” som ambition.
 6. Mätbara. För att du ska se ”svart på vitt” att du uppnått något du verkligen vill.

Visst kan det vara mer diffust som att ”må bra”, men då är frågan – vad är må bra för dig? Att orka busa med din hund? Att få en stund för dig själv? Att slippa ryggont och få ett jädrans självförtroende? Bara att hålla igång träningen också mål. 

sidodr_cabelJag själv har många mål med min styrketräning. Att hålla mig smärt- och skadefri, bibehålla muskelmassa, av intresse/ha kul/träffa likasinnade vänner, bygga självförtroende, få en stund för mig själv (meditation), för att utvecklas kunskapsmässigt (lerning by doing), bli en starkare PT, mamma, löpare och skidåkare m.m.

Så – vad är ditt mål? Varför vill du styrketräna? Skriv en kommentar till inlägget här, eller på anslagstavlan hemma. Det tar dig vidare till morgondagens inlägg om hur du styrketränar mot olika målsättningar.

P.S. Missa inte heller att boka in dig på en workshop där du får en genomgång av övningar. Hör gärna av dig även om ingen av tiderna passar dig – jag sätter ut fler om intresset är stort. D.S.

15 Comments
 1. Hej Anna!

  Tack för din underbara blogg, I love it!! 🙂

  Jag älskar styrketräning. Innan gjorde jag mest cardio men nu så gör jag mer styrketräning och varierar med cardio. Anledningen till att jag inte gjorde styrketräning innan var att jag inte visste mycket om det. Så jag började träna med en P.T som lärde mig mycket. Nu har jag en annan PT som jag tränat med 1 gång i veckan i ungefär ett år och jag lär mig fortfarande mycket. Även om jag lärt mig att träna själv så tycker jag det är fantastiskt bra att ha en P.T som inspirerar och håller lite koll på en 🙂 Jag har både kortsiktiga och långsiktiga mål. Varje söndag skriver jag in och planerar träningen inför veckan i min kalender. Målet är att jag ska hinna göra allt som jag skrivit upp 🙂 Det långsiktiga målet är att förändra kroppen. Jag vill få mer muskler, skulptera kroppen som jag vill ha den 🙂 Jag tränar dock för att må bra. Jag älskar känslan efter ett träningspass, den är ju helt fantastisk. Och den känslan vill jag ha varje dag 🙂 Kram!

  1. Linda – att träna med PT är ett grymt sätt att lära sig på. Det blir inte bara träning, utan en personlig kurs.

   Att skriva en träningsplan (vilket även jag bloggar om idag) är ett perfekt sätt att få överblick & att träningen verkligen blir av. Och när det gäller mål – det ena går in i det andra. Som du skriver kan du ha ett långsiktigt mål samtidigt som du går till gymmet med tanken att ”må bra”. Kanon!

   Kram tillbaka & lycka till!

 2. Mina mål med styrketräningen är att hålla mig skadefri i såväl löpningen som i mitt jobb som lokalvårdare. Lägger fokus på övningar som förbättrar min löpning. För fåfängan vill jag ha mer muskeltonus på mina armar. Tränar hemma och främst basövningar.

 3. Tack för nytt bra inlägg (att dina inlägg är bra tycker jag nästan alltid, men kommenterar sällan eftersom jag läser från mobilen – och är lat…)! Själv har jag ett enda mål med min träning – att slippa ha ont. Jag märker direkt om jag inte (styrke)tränar på några dagar, både psykiskt och fysiskt att det är någonting som saknas. Samtidigt är det jättesvårt att få till träningen med två småbarn och en man som inte alltid förstår att jag behöver träna för att hålla ihop. 3 gånger i veckan vill jag EGENTLIGEN träna men det är inte alltid det går. Blir det mindre än var 3:e dag får jag ont, i ryggen, axlarna, höfterna, knäna… Stel och orörlig, och det är tufft att börja träna igen just för att jag har ont. Mentalt skulle jag behöva träna varannan dag. Tror att jag har någon sorts hormonbrist och att jag ”självmedicinerar” genom att träna. Fast ibland önskar jag att det fanns något annat sätt… För ibland (ofta) stressar det mig att planera in träningen, särskilt korta veckor när det är mycket att göra på jobbet och förskolan har studiedagar etc…

  1. Josefine – det gäller att få rutin på det hela för att det inte ska bli stressigt. Att du & din sambo (om du inte är ensamstående) planerar för att du ska få träna. Sen behöver det inte vara jättelånga pass om du väljer smarta övningar. Jag kommer skriva mer om detta.

   Kanske du helt enkelt ska börja med att sätta upp ”2 ggr/vecka” som mål för att det verkligen ska bli av & inte kännas stressigt? Du kan t.ex. köra 2 ggr på gym & känner du att detta blir för lite – kör ett kort program hemma också. Som sagt – jag ska ge mer tips på detta kommande dagar. Lycka till!

 4. Jag har som mål att få in yogan som en självklar del av mitt liv (kör nu under januari #yogaeverydamnday) tanken är sen 1+ gång i veckan.
  Ett annat mål är att skadefritt kunna springa en halvmara under 2 h.

  Sen klurar jag på om jag ska ha ett styrketräningsmål mer än att träna minst ett styrkepass i veckan. Dock inte bestämt ännu.

  1. Emi – det är samma för mig – att yoga en gång i veckan, styrketräna igenom hela kroppen (med splittat program) & komma igång med skadefri löpning. Även om du inte har som ambition att bygga stora muskler eller bli stark som en björn är styrketräningen bra för att stärka kroppen inför din löpning. Så att träna igenom kroppen en gång/vecka är en bra målsättning. Heja dig! 🙂

 5. Jag vill styrketräna för att orka med mitt stillasittande jobb, bära 9-åring till sin säng när hon somnat i soffan på helgen och annat som hör vardagen till. Snygga armar är inte heller fel 😉
  Just nu har jag störst problem med ena axeln och höften. Har äntligen kommit iväg till sjukvårdens sjukgymnast och fått några övningar för höft/säte där jag var otroligt svag. Gillar inte att träna ben/rumpa eftersom jag alltid får så ont och träningsvärk – inte så konstigt när man tänker efter… Det får bli ändring på det nu. Att yoga mer är också prio.

  1. Ann-Louise – bra målsättningar som inte låter allt för långt borta genom regelbunden träning. Och det är ambitionen med styrkeveckan i Toppenform 2015 – att vi kommer igång med att träna igenom hela kroppen. Du med dina fokusområden.

   När det gäller rumpan – ju oftare du tränar ju mindre träningsvärk så det är bara att köra. Till slut kommer du älska det 🙂
   Och ja – yoga är otroligt skönt & en bra träningsform i dagens (för många) stressiga samhälle.

 6. En bruten handled gör att min början på 2015 får handla om rehabilitering. Jag vet inte när jag kommer att kunna använda vikter igen men jag tänker att jag får köra styrka med kroppsövningar utan vikter och som inte belastar handleden. Så fort jag kan kommer jag att börja köra konditionsträning och i maj ska jag springa min första halvmara. Då ligger målet på att ta mig runt och blir det dessutom en bra tid är det en bonus. Ev kommer jag också att börja med någon form av yoga hemma.

 7. Hej! Jag vill lära mig göra armhävningar på tå (känner mig svag för svag i bukmusklerna för att orka), gå armgång i monkeybar, ta kroppsvikt i benböj. Ett övergripande mål är att bli allround dvs stark både i hjärta och muskler. Kunna springa och lyfta tungt. Sen har jag ett fåfängemål och det är att tighta till magen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.