Sova -mot Toppenform 2015

topptur_vila

Passande en vecka med semester är veckoutmaningen mot Toppenform 2015 sömn.  Det finns ingen en miljö jag sover bättre i än fjällen, speciellt efter långa utedagar och frisk luft. Bilden ovan är faktiskt också härifrån Lindvallen, men sommartid vid konventet Hälso- och träningsweekend Sälen. Avstressande motion och naturen gör fjällvärlden optimalt sovvänliga (förutom ett och annat busande barn). Här är långt från stress och tunnelbanor, och jag kommer inte ha något problem att nå min målsättning på 8 timmars sömn per natt.

hh_bilÅka bil är också ett bra sömnpiller. Bilden är från i somras, men även igår sov alla i baksätet.

Den här veckan kommer jag inte skriva om sömn dagligen, så som jag gjorde vid träning och kost. Det skulle bli lite tjatigt, och jag förutsätter att du sover varje natt ändå? Dessutom kommer själv ha fullt upp att åka skidor och insupa sömnmedel i form av fjälluft. Men jag startar upp er med några peppande punkter.

SÖMNENS POSSITIVA PÅVERKAN:

 • Du blir mer stresstålig
 • Positiv
 • Orkar mer fysiskt
 • Återhämtar dig snabbare
 • Får bättre ämnesomsättningen (och väljer bättre mat)
 • Starkare immunsystem
 • Minskar risken för hjärt-kärlsjukdomardiabetesdepression och utbrändhet

SÖMNPROBLEM. Speciellt nu i januari när vi river igång med nyårslöften och jobb eller studier, kan vi behöva kontra med att tillgodose sömnbehovet för att orka med och inte bli sjuka. Ofta är dagarna helt fulltecknad, liksom kvällarna för många, särskilt småbarnfamiljer. Det finns ingen tid för nedvarvning, och en stor del av den ökade utbrändheten beror på störd sömn. Stress är alltså en stor bov till sömnproblem, och dessa kan vara både fysiska och psykiska.

Tips för bättre sömn:

 • Undvik skärmar precis innan du ska sova. De ger tusentals intryck för hjärnan att hantera.
 • Ha ett anteckningsblock bredvid sängen att skriva upp dina to-do istället för att hålla dig vaken och försöka memorera.
 • Träna, men inte kvällstid om du har sömnproblem eftersom den sätter igång stresshormonerna. Och träna ”lagom” mycket. Överträning ger förhöjd vilopuls och en kropp som har svårt att varva ner.
 • Ha svalt, mörkt och tyst i sovrummet.
 • Drick ett glas mjölk innan läggdax.
 • Lyssna på lugn musik eller en avslappnings-CD.
 • Läs en tråkig bok. Typ telefonkatalogen om du lyckas få tag i en sådan.
 • Stressa inte upp dig, utan acceptera att det blir en natt med sämre sömn. Det är inte hela världen – kroppen tar igen det natten efter om den får möjlighet/det inte är någon allvarligare anledning till sömnproblemet.
 • Att vakna tidigt och känna ångest, oro och hopplöshet kan vara p.g.a. en depression. Då är enda lösningen att söka hjälp mot det som orsakar denna – inte skjuta upp problemet med sömntabletter. Dock kan dessa vara idé för att orka. Se översta punkerna.

Själv använder jag appen Sleep Cycle som peppar mig att komma i säng. Appen registrerar mitt rörelsemönster när jag sover, hur länge och med vilken kvalité. Den här natten var riktigt bra – förmodligen för att jag slappnar av mer när jag inte har någon tid att passa på morgonen.

Ur boken ”Konsten att äta, träna och må bra” av Paul Check.

Dagens tips – lägg dig tidigt i kväll för att sova och drömma. Ja, inte bara i kväll. Hela veckan sliter vi oss från TVn för att komma i säng och sova våra önskade timmar, ok? Sen utvärderar vi hur veckan varit, och jag törs lova att det mesta i livet varit bättre om du fullföljt din sömnplan.

3 Comments
 1. Har ingenting med detta inlägg egentligen, men vill bara säga att dina recept här på bloggen verkligen är toppenbra! Vi lagar oss igenom massor av dem, och de är helt grymma med familj och tidspress och allt sånt som vardagen innebär. Fortsätt gärna med matinspon (som är så där skönt avslappnad vad gäller kolhydrater och dieter. Bra mat som passar de flesta liksom!)

Leave a Reply

Your email address will not be published.