10 tips för bättre sömn

bättre sömn

Det är lätt att slänga sig med påstående om ”övningen som gör dig stark”, jag gör det själv rätt ofta och det kan ju stämma på sikt, men inte utan det här.

Återhämtning. Och jag är knappast ensam om att önska bättre sömn i somliga perioder. En sak att vila fysiskt, men svårare att stänga av tankarna. Varva ner mentalt, vilket får kroppen att göra detsamma.

Fördelar du får av bättre sömn

 • Du blir mer stresstålig
 • Positiv
 • Orkar mer fysiskt
 • Återhämtar dig snabbare
 • Får bättre ämnesomsättningen (och väljer bättre mat)
 • Starkare immunsystem
 • Minskar risken för hjärt-kärlsjukdomardiabetesdepression och utbrändhet

Sömnproblem är tyvärr väldigt vanligt. Många av oss har fulltecknade dagar, liksom kvällar. Det finns ingen tid för nedvarvning och en stor del av den ökade andelen utbrända beror på störd sömn. Stress är alltså en stor bov till sömnproblem, men finns ändå knep som hjälper oss mot bättre sömn. Med tanke på Internationella sömndagen igår, men lika aktuellt varje dag ger jag dig några.

10 tips för bättre sömn

 • Undvik skärmar precis innan du ska sova. Dom ger tusentals intryck för hjärnan att hantera.
 • Ha ett anteckningsblock bredvid sängen att skriva upp dina to-dos istället för att hålla dig vaken och försöka memorera.
 • Träna, men helst inte kvällstid om du har sömnproblem, eftersom den sätter igång kroppens stresshormoner.
 • Och träna ”lagom” mycket/ofta/hårt. Överträning ger förhöjd vilopuls och en kropp som har svårt att varva ner.
 • Ha svalt, mörkt och tyst i sovrummet.
 • Drick ett glas mjölk innan läggdax.
 • Lyssna på lugn musik eller en meditationsapp.
 • Stressa inte upp dig, utan acceptera att det blir en natt med sämre sömn. Det är inte hela världen – kroppen tar igen det natten efter om den får möjlighet/det inte är någon allvarligare anledning till sömnproblemet.
 • Att vakna tidigt och känna ångest, oro och hopplöshet kan vara p.g.a. en depression. Då är enda lösningen att söka hjälp mot det som orsakar denna – inte skjuta upp problemet med sömntabletter. Dock kan dessa vara idé för att orka i vissa fall.
 • Läs en bra bok som lockar dig i säng och lugnar ner tankarna.

bättre sömn

Det har varit i omvärlden och privat en lång tid nu. Min hjärna går på högvarv, vilket sätter sig på sömnen, därmed det mesta. Men något jag blivit bättre på är att gå och lägga mig tidigt för att läsa. En frestande bok hjälper verkligen.

Rekommenderar dig Karin Smirnoff’s romanserie med 3 böcker som jag läste under förra året. Gillar hennes unika språk och hur den skildrar livet på landet utan krusidull. Historien känns levande, får mig att längta mot läggdags och slukar tankar från annan. Lite väl bra ibland, för så fort jag slappnar av somnar jag, men å andra sidan varar boken lite längre då. Och att sova lär vara bra har jag hört. Kram! /A

Fler relaterade lästips

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning