SOV mer (med boktips)

Faktiskt ett av de bästa tipsen jag kan ge – SOV! Kanske inte just nu, för du har säkert ett jobb/skola att gå till och jag ett gäng barn att ta hand om, men faktiskt är sömn minst lika viktigt som bra kost och träning för hälsan. Speciellt så här års när mörkret gör oss tröttare, och för att en utvilad kropp och knopp blir:

  • Mer stresstålig
  • Positiv
  • Orkar träna hårdare
  • Återhämtar dig snabbare
  • Får bättre ämnesomsättningen (och väljer bättre mat)
  • Starkare immunsystem
  • Minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetesdepression och utbrändhet

 ”Idag misshandlar vi sömnen jämfört med tidigare generationer. Arbetsdagen är helt fulltecknad, liksom kvällarna för många, särskilt småbarnfamiljer. Det finns ingen tid för nedvarvning av dagen och vår uppfattning är att en stor del av utbrändheten beror på störd sömn, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Karolinska Institutet i Solna i DN.

Jag har själv bortprioriterat sömn eftersom jag ofta försöker jobba lite när alla barn väl är i säng (runt kl 21). INTE bra, men nu har jag även ett boktips som anledning att gå och lägga mig tidigare – ”Konsten att äta, träna och må bra” av Paul Check. Har inte kommit längre än till inledningen, men i boken kan du svara på frågor och utifrån dom får du personliga råd hur du bör äta, träna, vila o.s.v. Massor av kloka ord, bra fakta och guide till balans i livet.

Dagens reminder till mig och dig – lägg dig tidigt i kväll för att läsa och SOVA. Kanske ställa klockan när det är sovdax precis som när du ska gå upp? Ja, en skalmanklocka med ”ät-trän-jobb-vilo-lek-sov-tider” står i alla fall på min inköpslista. Trevlig torsdag!

4 Comments
  1. Ja jag brukar lägga mig och läsa innan jag ska sova… Dock blir det mest bloggar och jobbmail…Samt lite instagram, förbereda blogginlägg, messa med kompisar och kika runt på facebook. Men det är ett sätt för mig att varva ned (förutom jobbmail kanske). Men ja – sömn är viktigt, det har jag lärt mig sedan jag började sova bättre, förstår inte hur jag klarade mig förut!

Leave a Reply

Your email address will not be published.