Stressfri sommar med färre siffror – 5 du kan släppa..

Siffror!

Ofta nödvändiga, men inte inte alltid om du skulle må bättre av en stressfri sommar utan mätbara mål. ”Jag tänker inte lära mig klockan, för då kommer jag aldrig för sent..” sa Junior på väg till skolan för några år sen. Kul och smart, men klockans siffror om något är väl bra att ha koll på, för ett fungerande samhälle och i respekt till andra. Däremot finns det så många andra som jag väljer att inte lägga så mycket energi på – ibland på gott och ont..

Stressfri sommar med färre siffror – 5 du kan släppa..

1. Pulsklockans

Om du inte har ett mål med din träning, som ett lopp eller för hälsans skulle behöver bättre kondition/mer rörelse, måste du inte mäta din puls, distans, tempo.

Många frågar hur långt och snabbt jag springer och då svarar jag såklart, men är inte här för att du ska jämföra dig med mig. För det andra har jag ett hum eftersom jag ofta springer samma/liknande rundor, men vet inte exakt och kan därför inte alltid svara. Det var säkert 2 år sen jag mätte mina distanser, då jag tränade inför lopp, men nu utan mål (mer än att underhålla min kondition och må bra) går jag mest på känsla vid löpningen. Ibland springer jag backintervaller som jag visserligen räknar eller intervaller enligt en app, men utan koll på puls eller hastighet. Det enda jag mäter är steg (med mobilens hälsoapp) där 10 000 steg/dag är mitt mål, oavsett om det är löpning eller en dag med ”enbart” vardagsmotion.

Eftersom jag är en typisk prestationsmänniska med höga krav på mig inom annat är detta ett medvetet val för att känna mindre stress och mer lust till att springa. Jag är nöjd med min kondition och lägger hellre pressen på annat och känner du igen dig – gör likadant!

2. Vågens

Det kan såklart finnas skäl att använda vågen som mätverktyg i somliga fall, men OM det är ett stressmoment som får dig att må sämre och du inte behöver väga dig av medicinska skäl – skippa den. Sätt positiva mål istället om en viktnedgång skulle förbättra din hälsa, t.ex. att ”orka gå uppför alla trappor utan att flåsa”? Jag har ingen erfarenhet av övervikt och kan därför inte relatera, men har ändå erfarenhet av att vara lika lycklig i olika kroppsformer.

Själv har jag inte vägt mig på… minns inte och bryr mig ärligt talat inte vad siffran skulle visa. Jag pendlar vanligtvis ca 2 kg upp/ner beroende på livet, men det rör mig inte så mycket. Jag trivs som jag är, där jag kan äta det jag gillar, slipper gå hungrig, har nära till mina känslor, är tillräckligt stark, hyfsat mjuk, kan springa… är ”obegränsad” för det jag vill kort och gott och även nöjd med hur jag ser ut.

3. Statistikens i sociala medier

Om det inte är ditt yrke att ha koll på resultat av olika slag behöver du inte lägga energi vid siffrorna. Eller om du som influenser / content manager valt att ta semester. Annars kan siffrorna ge ett hum om ditt innehåll är rätt för din målgrupp, om syftet med din digitala närvaro är att sälja tjänster/varor/marknasföra något, men använder du bara sociala medier för privat nöjes skull – stressa inte upp dig över siffrorna. Antalet följare och likes är INGET mått på hur bra du är som människa eller det du sysslar med IRL. Kanske självklart för vissa, men långt ifrån alla, varför jag påminner.

Det är både min styrka och svaghet är att jag alltid varit passionsdriven. Tycker inte alls det är roligt att kämpa mot ”bättre innehåll”, ”fler följare” etc., vilket kanske hade gynnat min karriär? Samtidigt inte, om jag tänker långsiktigt. Jag dör lite inombords av tanken på att sälja och förmedla något jag inte kan stå för, bara för att det lockar fler läsare. Detsamma gäller..

Stressfri sommar

4. Pengarna

Klyschigt men sat – mer pengar gör dig inte lyckligare. Ok, till viss del kanske, att ha såpass mycket att det inte är en ekonomisk stress att ha råd med hyra, mat, andra livsnödvändigheter och gärna en buffert om något händer, men ”mycket vill ha mer”. Mer pengar leder ofta till mer ha-begär och att vi flyttar vår uppskattning till en allt dyrare livsstil. Du mår inte bättre av överflöd, även om en trygg basinkomst absolut kan ge dig mindre stress.

Hör lite ihop med punkten ovan, om statistik. Jag har aldrig drömt om en karriär där jag tjänar massa pengar, även om det såklart vore en trevlig bonus. Viktigast för mig är frihet och passion. Men eftersom jag har en familj med 4 barn och 2 katter känns det skönt att veta vad jag tjänar varje månad. Och lyckan är ett jobb som både ger mig det, frihet (såklart under ansvar) och där jag får förmedla det jag brinner för, såsom jag har nu.

5. Ålder

Om du ser livet som en vågskål har en äldre människa ofta ha mer livserfarenhet, trygghet och bättre självkänsla än en ung med fler år framför sig, därför kan vi ändå vara jämlika måendemässigt. Ok, det stämmer inte alltid förstås, men din personlighet och hälsa är avgörande faktorer. En ungdomlig och/eller glad själ och välmående kropp idag och framöver är ett betydligt bättre fokus än hur många år du har bakom dig.

På mig kan du se åldern på huden och alla mina ärr, men i själen är jag fortfarande 18. Känner mig betydligt yngre och mer levande nu än i perioder förr och är det något jag tror vi kommer värdesätta allt mer i framtiden är det livserfarenhet.

Stressfri sommarSiffror jag däremot gillar är dom på skivstången och vid andra styrkeövningar. Jag går verkligen igång på att lyfta så mycket jag orkar och för dig som frågat: då och då testar jag mig i 5 set marklyft med 90 kg och 5 repetitioner på varje. Jag jämför aldrig mina siffror med någon annans, men bara vetskapen att jag har dessa krafter inom mig stärker mitt självförtroende. Dessutom lovande för framtidens äventyr, för att fortsätta fylla på med årtal är också siffror jag vill.

Hur känner du för siffror? Är det något som lockar eller stressar dom dig? Kram! /A

Fler lästips för en stressfri sommar

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.