Behålla dina sköna semestervanor och undvik stress – 10 sätt

Hej fina du!

Det var skönt att komma hemma till flera bekvämligheter och svalare väder. Tända ljus, gosa in sig i långärmat och under täcket. Men ändå – omöjligt att inte känna en viss sorg över att semestern är slut. I år har jag varit riktigt ledig för fösta gången på ca 1,5 år. Förutom att skriva till dig här i bloggen förstås, men det är ett jobb som inte känns som jobb. Och på gott och ont har jag vant mig vid den här avslappnade, klockfria livsstilen nära familjen.
Aldrig mår jag så bra på alla plan som när vi reser iväg och gör något nytt tillsammans. Kanske för att jag har lager av höga krav på mig själv i min vardag, på gott och ont? Lager av stål som behövs för min drivkraft och mitt jobb, men som samtidigt slukar energi. Stress som successivt skalas av när jag är ledig, kommer till en ny miljö och är omgiven av dom jag älskar, men som går skrämmande snabbt att bygga på igen. Jag kände det redan på vägen hem från Arlanda igår, hur pulsen ökade ju närmare lägenheten vi kom. Som att luften där inne gör det omöjligt att inte effektivisera varenda sekund, men jag kämpar emot. Försöker behålla lugnet.
Känner du igen dig? Har du vanor i hemmet som du inte mår bra av? Det krävs en stor dos vilja och envishet för att inte glida tillbaka i samma spår när vardagen kommer. På en ny plats, fri från vardagens ”måsten”, är det betydligt lättare att skapa dig den tillvaro du verkligen vill ha, men om vi bara kan få med oss NÅGRA små goda semestervanor in i vardagen vore det guld för hälsan. En liten förändring gör ju stor skillnad på sikt!

Behålla dina sköna semestervanor och undvik stress – 10 sätt

Här har jag listat mina personliga semestervanor och tankar om hur du kan få in dem i ett liv med jobb/skola, eventuella barn, matlagning och allt annat. Sen tycker jag inte att du ska försöka få in samtliga på en gång, det är inte min mening att stressa upp dig över att stressa ner, haha, men kanske kan du ta efter någon/ett par av punkterna om de känns passande? Eller i alla fall reflektera över dom.

1. Träningsprestation. På semestern släpper jag allt prestationstänk och låter semesterfeelingen genomsyra träningen. Tränar för att det är en skön rutin och att jag mår bra av det, precis som att glassa i solen.

I vardagen: Låt ett eller två pass i veckan vara hårda och prestationsinriktade medan fokus i övrig träningspass ligger på att ha kul och för att det är skönt. Alltså om du är målinriktad. Tränar du redan enligt min rena må-bra-filosofi under semestern är det bara att köra vidare.

2. Träningstid. Träningspassen är ofta kortare och inte det mest centrala under dagen för mig under semestern (viktigast är ändå tiden med familjen som är det jag saknar mest under jobb- och skolperioderna). Och ibland slår jag flera flugor och passar på att träna med vänner eller familjen.

I vardagen: Håll hårt i din träningsrutin, även om det inte blir timlånga pass. Se ändå träningstiden som en viktig del i att du blir mer effektiv på jobbet, håller dig frisk, glad och stark. Men var realistisk när du planerar. Hellre två pass som blir av än fyra som ger dig dåligt samvete om de inte hinns med.

3. Vila. När jag kommit ner i varv har jag lättare för att slappa. Till och med så att jag kan slumra till en stund mitt på blanka dagen. Det ser jag som ett gott hälsotecken!

I vardagen: Bara 5 minuter gör stor skillnad. Om du har möjlighet – lägg dig i sängen och koppla av när du kommer hem från jobbet/skolan. Jag vet att det kan vara svårt, speciellt om du har barn eller annat som pockar på uppmärksamheten, men kanske dom också kan vara med? Om inte på vardagarna – ge dig extra tid att vila på helgen eller när som du har en chans. Men vila kan också vara en lugn promenad hem efter jobbet eller att luncha med en vän. Prioritera små stunder att koppla av!

4. Stress. Jag väljer bort allt som innebär stress. Förutom de träningspass jag och Jonas ledde vid Frisk & Stark Familj bokade vi inte in en enda hålltid under vår resa. Tider att passa och skynda oss inför har vi nog av här hemma.

I vardagen: Tacka nej till det som ger mer stress i tillvaron och inte leder något bra, ja till det som leder till bättre ekonomi, vänskapstid eller nöje. Men samtidigt – var inte rädd att tacka ja till det som verkligen lockar dig. Allt beror på hur ditt liv ser ut, hur uppbokad du redan är och som sagt – vad det verkligen ger dig.

Över lag är det bra att sänka tempot om du kan. Ofta går saker bara långsammare om du skyndar på, t.ex. när du ska få med dig barnen till saker och ting.

Gårdagens frukost. En skål med havregrynsgröt där jag rört i 2 ägg mot slutet av koktiden, toppad med kanel, blåbär, lingonsylt, pumpakärnor och mandlar. ”En del bär/grönsak/frukt, protein, kolhydrater, fett och något för goda smakens skull” – ofta min tanke kring måltiderna. Ibland går det ena in i det andra, men ”något för kropp och något för sinnet” är bra riktlinjer tycker jag. 

5. Kost. I avslappnat tillstånd äter jag framför allt just mer avslappnat. På solsemester passar jag på att frossa i mycket grönsaker, vitaminrika frukter, annan näringstät mat, men även det jag bara är sugen på. Jag äter näst intill alla måltider ihop med familjen och tar mig tid att sitta ner och njuta längre, av såväl näringsrika saker som sötsaker, glass och bakverk.

I vardagen: Avsätt tid för att laga och äta hälsosam och god mat, åtminstone de flesta dagar. Gör storkok till vilken du enkelt kan variera tillbehör.  Ät i lugn och ro åtminstone en eller ett par av måltiderna varje dag. Och tänk gärna att varje måltid ska innehålla något för din hälsa och något du tycker är gott (vilket kan vara samma sak).

6. Närvaro. Jag lever mer i nuet. Planering är bra för att vår vardag med fyra barn ska flyta, men på semestern är det skönt att ta en stund i taget – utan schema eller klocka.

I vardagen: Även om du har mycket att göra, gör en sak i taget. När du är med barnen, på ett möte eller gymmet – stäng av mobilen (eller ignorera den tills du är klar om du måste ha den på). Och med jobb/hushållssysslor – gör klart istället för att påbörja 100 projekt. Är du en sån som får massor av idéer samtidigt – skriv listor och bocka av så att du har koll på allt du håller på med.

7. Skärmfri tid. Kan ju också vara avkopplande, vilket jag tycker det är att blogga. Men den här sommaren har jag äntligen kommit igång med bokläsandet igen också. Alltså annat än faktaböcker som jag läste när jag pluggade. Så skönt, spännande (beroende på handling såklart) och avkopplande för hjärnan. Nu ska jag verkligen försöka bibehålla den goda vanan, istället för att gå till sängs med mobilen.

I vardagen: Sätt en tajmer hur länge du sitter med mobilen/vid datorn/TVn och ta regelbundna pauser. Och kvällstid är det bra att försöka få in åtminstone 30 minuters skärmfri tid innan du ska sova. Att byta ut mobilen mot en bok är en enkel lösning.

8. Vardagsmotion. Mindre jobbtid framför datorn, fyra spralliga barn och nya platser att utforska leder automatiskt till att jag rör mig mer på semestern. Vi tar en pinigsmatch här och där, badar, promenad till stranden, spelar minigolf, dansar med mera.

I vardagen: Gå/cykla/spring till jobbet om du kan, eller en del av sträckan. Gör det till en grej att gå eller cykla överallt du ska, t.ex. när du bokar möten. Träffas på en plats inom lagom promenadavstånd. Ett annat enkelt sätt att få spontan vardagsrörelse är genom att stanna ute och leka med barnen en stund efter jobb/skola. Eller skaffa hund om du inte redan har en. Det måste ändå vara världens bästa sätt att få regelbunden och kärleksfull promenadtid.

9. Sömn. Som ett led av allt ovanstående – mindre stress, mer mat och mindre skärmtid, sover jag bättre.

I vardagen: Sätt upp ett tidsmål, att ”innan kl 22 ska jag vara i säng varje vardag”. Sen kan du ligga och läsa en stund om du har svårt att somna på en gång, men att prioritera din sömn (tiden då du bygger upp både immunförsvar, muskler och humör) har du alltid igen.

10. Självkärlek. Även det som ett led av allt ovanstående så trivs jag mer med mig själv när allt annat stämmer. Älskar mitt osminkade ansikte, rufsiga hår och har inte vägt mig på flera månader. Vikten känns oviktig nuförtiden och jag älskar hur jag MÅR med den här inställningen. En känsla jag tror i sin tur speglas på utsidan.

I vardagen: Fokusera på det du älskar med din kropp. Se det unika och vackra i spegeln, men framför allt – se det vackra du har inom dig. Du måste inte älska ditt utseende, men ditt inre lyser igenom. Det som faktiskt är vad dina närmaste, de som känner dig på riktigt, bryr sig om. Gör gärna som jag  – sluta väga dig! Om du av hälsoskäl behöver siffror finns det i så fall bättre metoder, men vågen kan du slänga. Den gör dig varken lycklig eller klok.

O.B.S. Det här är personliga må-bra-behov jag har, eftersom jag i vardagen har lättare att puscha på mig själv än att ta det lugnt. Du kanske behöver precis tvärtom? Jag är långt ifrån någon hälsoguru, men är så nöjd över mina goda semestervanor från den här sommaren, som jag gärna vill dela med mig av och behålla. Nu gäller det att hålla i det här några veckor till, för att förvandla dom från ”semestervanor” till goda vardagsrutiner. Är du på? KRAM! /A

Fler relaterade lästips:

3 Comments
  1. Håller med dig till fullo om att så fort man lämnar Arlanda och närmar sig Sthlms innerstad så dras man med i det snabba tempot på både gott och ont. Ingen annan stans i världen känns det som folk går så snabbt och hetsar så mycket som här.

    1. Nej, så är det verkligen! Och jag håller med – det är delade känslor. Jag älskar det, men behöver lugn emellanåt också. Mer och mer ju äldre jag blir. Nåväl, väl inne i racet funkar det ändå fint och ger en massa också 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.