Svårigheten att slappna av & 10 tips för att sänka dina prestationskrav

lopklader_aland

Det skrivs mycket om hur du bibehåller motivationen och fortsätter att träna under semestern, men desto mindre om svårigheten att slappna av.

Att kunna lämna prestationsnisse på jobbet och bli kvitt den rastlösa känslan i kroppen. Jag har alltid haft svårt med det. Alltid varit den ”duktiga flickan”, mellanbarnet som förknippat beröm med duglighet, som medlar och vill vara alla till lags. Tragiskt, men svårt att komma ifrån omedvetna tankar om att det krävs en prestation för att duga som människa – både inför dig själv och anda. En känsla som kan vara svår att bli av med även på semestern då du är ledig.

trx_rodd_aland

De första dagarna här på Åland vaknade jag tidigt med ett ryck och tankar att ”jag borde gå upp för att hinna jobba lite innan familjen vaknar. Och träna..”. Men allt eftersom dagarna gått har jag sovit längre och längre. Jag har insett att vi faktiskt är lediga. Tränar gör jag dagligen, för det finns inget bättre än att bryta av slappa dagar med rörelse tycker jag, men det måste inte ske direkt på morgonen eller vara hårda pass. Vissa dagar har jag bara gått en promenad för att slänga sopor, andra har jag mycket energi och kör ett pass med TRXen eller springer intervaller, men inte enligt någon förbestämd plan så här på semestern. Varannan dag kondition, varannan styrka är mitt vanliga upplägg som jag vanligtvis rullar på, men kroppen visar vägen hur intensivt det blir.

junior_trxhh_piltavlaÄven som förälder försöker jag tänka på det här med hur jag berömmer mina barn. Det är svårt att låta bli att skrika ut sin stolthet och absolut uppmuntrar vi dem när de gör bra saker, men talar även om för dem att de ”alltid är fina, starka och älskade” – oavsett.

Axlarna börjar sjunka, men hjärnan är svårare att koppla bort. Som bloggare jobbar du konstant med tankar på nya inlägg, idéer poppar upp och lusten att skriva kommer. Just det här är en ännu större utmaning för mig än att släppa prestationskraven över min träning.

Jonas kommentar när jag berättade om temat på det här blogginlägget var att ”sluta tänka så mycket. Att många skapar problem som inte finns genom att känna efter och analysera”. Visst har han rätt i många fall, men det är ett faktum att stressrelaterade sjukdomar, t.ex. digital stress, blir allt vanligare. Jag lämnar därför medvetet mobil och kamera hemma ibland för att kunna leva mer i nuet. Inte alltid lätt, att föreviga speciella upplevelse vill jag gärna och att bläddra i Instagramflödet är avkopplande ibland, men viktigt att även kunna låta bli om du är i riskzonen till att det blir ett beroende.

vila_aland

Måndagslistan: Släpp dina prestationskrav – 10 tips

Här är 10 tänkesätt och handlingar jag själv använder mig av för att övertyga min inre prestationsprinsessa om att avkoppling och vila är bra grejer.

1. Tänk kroppen som din kompis som du älskar. Vad behöver den för att må bra? Både fysiskt och psykiskt.

2. Tänk långsiktigt! Visst kommer det kännas bra att riva loss ett intervallpass, men om du är stressad mentalt kanske fysisk stress (vilket hård träning är) inte är det bästa. Se en period med lugnare träning och mer vila som uppladdning inför hösten. Då kommer du har stor nytta av en utvilad kropp och hjärna, speciellt om du vill prestera och utvecklas.

3. Planera och håll dig till begränsat antal prestationspass. Kan låta motsägelsefullt att ”släppa prestationskrav men ändå planera för dem, men det  gäller dig som inte vill lägga ner all tuff träning, som har prestationsmål och som mår bra av utmaningar. Genom att planera in att köra ”max ett intervallpass och ett tungt styrkepass i veckan” kan du fokusera på njutning övriga pass.

4. Lämna mobil och kamera hemma. Visst är det kul med semesterbilder, men det är lätt att gå in i rollen av ”utomstående betraktare” med kameran i högst hugg. Att försvinna in i en fantasivärld istället för att vara här och nu. Begränsa fotandet till speciella högtider och tillfällen du vill föreviga.

5. Tänk på att ”du lever bara en gång” (vad vi vet). Klyschigt, men en tanke vi kan behöva upprepa för oss själva. Att varje ögonblick är unikt och speciellt. Att du inte blir lyckligare av ”perfekt struktur”.

6. Avsätt tid för vila. Om du har barn och en partner – turas om att ta en halvtimme i solstolen, precis som ni gör för att få träningstid.

7. Strunta i klockan – både vid träning och i övrigt. Om du inte har tider att passa eller småbarn som måste ha mat på bestämda tider förstås. Låt hunger och lust styra dagarna så mycket som möjligt. Gäller även VAD du ska äta och träna. Om möjligt – gå mycket på känsla.

8. Gällande träningen – sätt upp små, tidsbestämda mål som är lättare att nå än stora som känns mer jobbiga och stressiga än triggande. Frågan är ju varför du har ditt mål? För dig själv eller andra? Du kanske inte har någon nytta av att springa milen på 45 minuter för att orka leka med barnen eller gå till jobbet?

9. Avsätt tid för det som stressar men du inte kan stänga av helt. Som jobbmall om du har jour, Facebook och annat. Ta en timme på kvällen, kolla igenom flödet, svara på mail och publicera själv – logga sen ut.

10. Jämför dig inte! Du är unik och grym som du är, behöver inte visa upp några magrutor eller bjuda på barbeque för att vara älskad. Om du inte mår bra av det. Utgå alltid från dig själv, dina personliga behov och den livsstil som får dig och de du bryr dig om att må bra. Inspireras av andra, men tänk på att ingen är bra på allt. De bilder du får se är bara en liten liten del av helheten.

När du gör dina val – tänk VARFÖR? Företag och rubriker försöker hjärntvätta oss ”därför” (ex. ”chips för optimalt fredagsmys”, ”ny tröja för att du ska vara fin”, ”Superjuice för optimal frukost” o.s.v.) men du måste tänka på vad som får just DIG att må bra? Som en av er läsare skrev så bra:

”Semester för mig ska vara vilsamt och njutbart – därför har vi väldigt lite inplanerat och umgås mest med familjen och närmsta släkten. Kortare dagsutflykter men främst av allt – tid att umgås plus att kunna göra sånt där som inte blir på samma sätt i vardagen: träna i lugn och ro, laga mat i lugn och ro, baka, och läsa. Årets mål är att klämma minst 3 böcker.”

En bra målsättning tycker jag för oss som har svårt att slappna av, men som alltid – vad vi behöver är individuellt. Vissa behöver gasa, andra bromsa.

Hur gör du för att slappna av, mentalt och/eller fysiskt, och få den viktiga vilan under lediga dagar eller semestern? Berätta gärna för mig och andra läsare i en kommentar om du vill.

Fler lästips om prestationskrav:

» Även kloka Petra Månström, känd som MarathonPetra, skriver om ”har det blivit för mycket av det goda?”, när lusten över träningen försvinner p.g.a. prestationspress.

» Om ortorexi och ätstörningar, när det går överstyr med träningspress och hälsotänk. Ett svårt ämne eftersom träning och en hälsosam livsstil är bra, men även av det goda kan det bli för mycket

16 kommentarer
 1. Toppenfina tips, tack! Jag har ett par veckor kvar innan jag går på semester men ska försöka i sommar att vara här och nu och inte försöka hinna med allt jag annars inte hinner. 😉

 2. Superklokt och tänkvärt inlägg som alltid, bästa Anna! Jag har en fråga till dig gällande gravidträning som jag håller tummarna att du vill svara på då jag verkligen litar på dig när det kommer till gravidträningsfrågor & inte känner att jag får hjälp någon annanstans! Jag är snart i v25 och tränar på i den grad det går med styrketräning, yoga och cykling. Jag undrar nu över sittande benpress. Jag får jättefin kontakt med rumpan (och baksidan generellt) vilket jag saknar i många övningar som jag behövt plocka bort. Det känns jättebra och jag kan hålla svanken men jag undrar hur magmusklerna drabbas av att köra just benpress (sittande)? Jag känner ju att jag behöver ett buktryck, tror du magmuskelseparationen kan påverkas mer än nödvändigt genom att köra det? Jag kör 12-15 reps. SUPERTACK! Med vänlig hälsning, Nathalie

  1. Nathalie – tack snälla och roligt med graviditeten! Gällande benpress tror jag inte det ska vara någon fara i och med att du belastar hela bäckenet jämnt (dvs jobbar med båda benen samtidigt) och inte maxar vikterna. Kanske kan du behöva minska lite på vikterna mot slutet och/eller inte gå lika djupt i benböjen. En magmuskelseperation får alla som är gravida, det är inget farligt eller konstigt, och så länge du inte överdriver med supertunga vikter som belastar just magen ska det nog inte vara någon fara. Skriver ”nog” eftersom varje graviditet & kropp är unik. Därför svårt att säga ett svar som stämmer på alla, så bäst är om du lyssnar på din egen.

   Lycka till!

 3. Många fina tips och råd att ta del av. Tack. Personligen så ska jag vara ifrån sociala medier så mycket som möjligt för att slappna av. Jag och min man tar nästa alltid en siesta mitt på dagen under semestertid, det har man ju aldrig tid till annars. Att sova ut är också viktigt för att må bra på semestern.. Själv skulle jag känna stress av att vara hemma på semestern, vi ser alltid till att vara bortresta merpartern av ledigheten. Annars tycker jag semestern känns som en enda stor avslappning. SÅÅ välbehövligt! Kram på dig bästa Anna

  1. Lisa – ja, jag är ju inte helt ifrån sociala medier, haha, men betydligt mindre än annars.

   Tycker det låter som att du har en bra plan under din semester och jag håller med – skulle också känna av stress & komma in i vanliga rutinerna mer om vi var hemma.

   Njut av din sommar & stor kram tillbaka!

 4. Tack!

  Vilket fint inlägg. Du skriver ärligt och klokt.

  Jag ska försöka ta hand om min rastlöshet i sommar, vila återhämta mig och njuta. Både av träning (finns inget härligare att springa vid sommarstugan) vila barn och böcker. Inget stort är planerat. Växthuset ska byggas klart och framsidan ska bli färdig. Men bara det. Inte mer. Och i år är alla frislag

  Tack igen.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras