Boknyheter om träning & hälsa 2015

loparboken_lofs

Att löpning är trendigt syns inte bara i löpspåret och på anmälningsstatistiken till olika lopp – många av vårens boknyheter handlar om ämnet. Flera har vänner och bekanta till mig inom blogg- och träningsbranschen skrivit, vilket gör dem extra roliga att tipsa om. Bland annat har Lovisa ”Lofsan” Sandström gett ut Stora löparboken för kvinnor tillsammans med Jessica Almenäs som jag nämnt tidigare. Den har jag fått hem och nu kikat igenom. En fantastiskt välskriven och fin bok som både inspirerar mig som sprungit hela mitt liv och ger god information till nybörjare. Inte bara om löpning och träning för att bli en stark och skadefri löpare, klara lopp och lägga upp träningen – även kostråd, målsättning, om självförtroende och motivationstips.

loparboken_lofs1Jag som älskar bilder tycker att boken är estetiskt snygg med massor av glada och peppande foton…

loparboken_lofs2..och citat. Korta, kloka ord som förhoppningsvis fastnar hos fler än mig.

En mycket fin bok som sagt, och ännu fler inom träning och hälsa, flera med inriktning på löpning, hittar du nedan:

boktips2015

 • Spring snabbt hela vägen av Jari Ketola och Magnus Hagström. En bok som ger dig verktygen du behöver för att bli en bättre löpare, från start till mål, på bästa möjliga sätt. Boken är indelad i tre huvuddelar: teori, färdiga träningsprogram och övningsbank. Teoridelen förklarar hur du bör träna och varför, nödvändigheten av löpskolning, pulsens funktion med mera. Träningsprogrammen är indelade i tre huvudgrupper – milen, halvmaran och maran – där varje distans har program för nybörjare, utveckling och prestation.
 • Yoga & jogga: den optimala träningskombon av Tia Jumbe och Jenny Sundin. Det är drygt 300 000 svenskar som regelbundet yogar, och drygt 120 000 kvinnliga löpare mellan 30 och 55 år sprang Vårruset 2014. Det är till dessa och till alla som är nyfikna på att börja träna på bästa möjliga sätt som boken Yoga & Jogga vänder sig. Kombinationen av yoga och löpning är oslagbar – både fysiskt och mentalt!
 • Gymmet utanför dörren av Jari Ketola och Erika Kits Gölevik. Ett unikt helhetstänk kring träning, hälsa och motion som uppmärksammar friheten, energin och lättillgängligheten i naturen, för att du ska få ut det mesta och bästa av den tid du lägger på träning. Boken bjuder på enkla, effektiva och funktionella övningar samt färdiga, genomtänka Holistic Force Pass – smarta träningsprogram, från 15 till 60 minuter, med olika fokus såsom styrka, kondition, atletisk funktion och avslappning.
 • Smart mat för löpare: så mycket mer än en kokbok av Kristina Andersson. Löpning är enkelt. Bara att snöra på sig skorna och ge sig ut. Men med lite tanke på vad du stoppar i dig kan upplevelsen bli skönare och resultaten komma snabbare. Vad ska man äta före träningen och hur återhämtar man sig på bästa sätt efter? Här får du recept på allt från goda middagar och fräscha luncher till nyttiga energibarer och läskande smoothies. Det handlar om hur du med bra mat och rätt tajming kan nå de resultat som du drömmer om.
 • Från dödstankar till livsglädje – ätstörningen höll på att ta mitt liv av Malin Rosén. Malin har tagit sig från ett extremt destruktivt liv till att ta väl hand om sig själv och må bra. Idag ägnar hon sin tid åt att hjälpa andra.

Malin som skrivit boken längst ner på listan mailade mig personligen för att tipsa om sin bok. Hon har följt min resa på bloggen och jobbar numera som kognitiv coach där hon hjälper ungdomar att få tillbaka sin livsglädje, och kunna känna en trygghet inom sig själva. Att i tidigt stadium jobba med unga människors självkänsa behövs verkligen, varför jag listar hennes bok som en av vårens viktigaste.

ptfia_bok

Sist men inte minst har vi PT-Fias tio i topp av Sofia Sjöström, en bok jag själv ska vara med och fira i Bonnierhuset nu på morgonen. I den här boken har Fia samlat sin syn på hälsa med sina bästa tips – från hennes favoritövningar och godaste frukostar till hur man hanterar stress och hittar balans i livet. En heltäckande och peppande bok med mycket livsglädje och härliga bilder.

Ur innehållet: 

 • Mina ord om hälsa – om vikten av att trivas med sin vardag
 • Maten – och varför det är viktigt att äta gott
 • Om att träna lustfyllt och för sin egen skull
 • Om stress – min historia
 • Hälsosam livsstil – att hitta sin egen version

Boken är fylld av listor med Sofias bästa tips:

 • 10 frågor om din hälsa, hur mår du?
 • 10 favoritrecept för luncher och middagar
 • 10 näringsrika småmål – frukost, mellanmål och dessert
 • 10 sätt att skapa bättre resultat av sin träning
 • 10 övningar som garanterat ger resultat
 • 10 dagars upplägg som hjälper dig att förbättra din livsstil

Efter morgonbestyr med frukost, barnlämning och redskapsleverans inför kvällens Get OUT ska jag träffa Fia och gratulera. Det blir en rolig dag, och som vanligt kan du följa mig på Instagram som @trendotraning.

3 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras