Genvägar i kost och träning

run_yea

Nu har ju svenska sommaren inte varit den soligaste på mannaminne, men att tre gånger pricka in värsta störtskuren känns typiskt. För jag snackar inte skönt duggregn utan när himlen öppnat sig. Som en dusch. Den här gången var jag i alla fall rustad med bättre kläder, och det sägs ju att ”what dosen´t kill you makes you stronger”. Eller sjungs.

Regelbunden ansträngningar och mindre bekväma situationerna gör allt annat i livet lätt. I jämförelse. Att träna kropp och psyke som gör vardagens utmaningar till bagateller. Minnet av att du ”klarat en marathon” lätthet göra det igen. Och igen. Därför är det värt att ge sig ut, även dagar då soffan lockar.

lop_liljabacke

Så jag körde mina 6 + 6 intervaller i 2 olika branta backar i Lill-Jansskogen, påpiskad av regnet. Enligt planen och med tredubbel utdelning. Dels glädjen att mage och bäcken känns starka, dels att få den där ”jag-mot-världen-känslan” (igen), och dels att det var så skönt att komma hem till en varm dusch och mysiga barn igen.

Människan är lat av naturen men det finns inga genvägar för att nå träningsresultat eller må bra. Detta gäller även om man som jag gärna tränar mycket och måste hejda sig och vila/köra lugnare vissa dagar, anstränga sig för att bromsa, men majoriteten försöker hitta alla medel att nå våra mål på så bekväma sätt som möjligt.

regnrun

Dagens löpkläder: Jacka – Reebok med välbehövlig luva och luftigt nättyg i ryggslutet, shorts  – The North Face, t-shirt – Asics Stockholm Marathon 2012 (som alltid drar till sig ösregn), kompressionsstrumpor – Gococo, skor – Merrell.

Även när det gäller mat försöker vi hitta genvägar trots att de flesta vet vad som är bra – sunt förnuft och måttlighet. Att det inte finns några genvägar till viktnedgång, hälsa, muskelbygge eller vad målet med ett medvetet ätande är. Bantningspiller, LCHF, Paleo, fettfattigt, glutenfritt – mycket är trender och detaljer, men egentligen är ”hel” mat i ”lagom” mängd det som alltid funkar. Grönsaker, hembakt bröd, kött, fisk, frukt, mejeriprodukter, mat lagad från grunden med bra råvaror. Att vara allätare och inte följa trenderna till punkt och pricka är svårt och ibland jobbigare, men kanske mest hållbart i längden.

kyck_hal_sal

Med detta inget ont om att följa en viss koststil om man verkligen mår bättre av det, mycket av det som ingår i flera av nutidens dieter är bra mat. Jag menar bara att man kan plocka de bästa godbitarna ur trenderna m.h.a. sunt förnuft, att det finns några mirakelmetoder och att hårt arbete lönar sig. I bra kombination med återhämtning, kärlek och njutning.

matl-kycklgrillat_nara

Älskar att hitta matlådor i frysen. Idag en med grillad kyckling, halloumi, sötpotatis och grönsaker till som jag gjorde en delikat sallad till lunch av. Och en klick köpebea. Inte så ansträngande att fixa (eller äta), vackert för ögat och väldans gott.

P.S. Tips på bra poddar är ”Revolution Health Radio” med Cris Kresser som tar upp intressanta ämnen och myter inom kost och hälsa. Jag brukar även lyssna på ”Tyngre radio” ibland, speciellt när Jacob Gudiol är med. Han är alltid klok och påläst på senaste tränings- och koststudierna. D.S.

11 kommentarer
  1. Hårt arbete lönar sig verkligen, som du säger- både när det gäller träning och i köket! Kan ibland kännas lite ”jobbigt” innan man påbörjar men efteråt är det SÅ värt det 🙂 Men såklart, ibland får man ta genvägen när det gäller kosten och köpa något färdigt eller liknande. Träningen är det lite svårare att ta en sådan genväg med! Haha 😉

  2. Så härligt att läsa om dina löppass som alltid verkar vara så sköna! Har du aldrig några dåliga dagar där benen känns som stockar och löpningen aldrig kommer ”igång” på hela rundan? Hade varit imtressamt att höra hur du tänker och kommer igen efter sådana pass.. 🙂

  3. Jag plöjer alla avsnitt av maratonpodden!! Inspirerande samtal!
    Även Body radio är bra pod tycker jag.
    Ska kolla ditt tips! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras