Apple Watch utvärdering

Flera av er har visat sin nyfikenhet på min nya Apple Watch. Det tar alltid sin lilla tid att sätta sig in i nya prylar, men nu har jag hunnit testa några av de mest intressanta funktionerna enligt mig som träningsintresserad bloggare och studentmamma på språng. Här mina plus och minus med klockan:

PLUS:

+ Grundpanelen med valfri klockbild. Du kan välja en med siffror, digital, en som visar både kalender, temperatur, rörelsemål, en sportigt blå med tajmer, med extra stora siffror, Musse Pigg, följa solens upp- och nedgång eller egen design.

+ Kalender. Samtliga appar är synkade med din iPhone liksom inlagda händelser i kalendern.

+ Mail. Smidigt att kunna se över, sortera och flagga mail inför senare. Svara går dock inte.

applewatch_fota

+ Kameran. En av de bästa funktionerna för mig som bloggare är att kunna styra kameran och se skärmen på distans. Finns även en 3 sek självutlösare så att du slipper att alla bilder är av dig som står och trycker på din klocka. Äntligen smidiga groupie- och avståndsbilder.

+ Musik. Apple Watch har sin egen Spotify-version, Watchify, där du har dina nerkladdade Spotifylistor. Du kan alltså lyssna med trådlösa lurar även om mobilen inte är med.

+ Meddelanden. Snabbt sätt att svara på SMS med färdigställda meddelanden eller röstfunktion och emojis.

+ Telefon. Går att svara och ringa till sina kontakter via klockan.

+ Kartfunktionen. Kanon att få upp en karta över där platsen du är och orientera dig efter, t.ex. från cykeln utan att släppa styret.

applew_skarmd

+ Aktivitetsappen. Tre ringar – ”move”, ”excersise” och ”stand” håller koll på hur mycket du rör dig varje dag, även om det inte sker under ett och samma träningspass. Ringen fylls när du har nått den allmänna rekommendationen på 30 minuters träning per dag. Du behöver inte göra allt på en gång och appen påminner med jämna mellanrum om att du ska röra dig.

Även om jag inte alltid har möjlighet att följa appens rekommendationer (ex. under en lektion eller lång bilresa), är det bra att bli påmind. Jag fastnar ofta i jobb vid datorn och utan att tänka på att jag suttit still i timmar. Lite rörelse då och då är ju bättre än sällan och mycket.

MINUS:

– Mobilen måste vara i närheten för att många funktioner ska funka = stort minus. Jag förstår inte att Apple inte kommit längre här, för tänk så smidigt det vore att ha tillgång till internet utan en stor telefon. Dock säkert bara en tidsfråga innan det funkar.

– Att klockan inte har egen inbyggd kamera. Det vore sjukt smidigt att kunna fota under t.ex. en löptur där du vill ha med så lite tunga prylar som möjligt .

– Tangentbord lika så. Även om det skulle bli mini mini vore det kanon att kunna skriva korta fraser som svar på mail och sms.

– Google-funktion saknar jag också. För det krävs också ovanstående.

Utvärdering: Summa summarum är jag mycket nöjd med klockan och då har jag inte hunnit utforska den och lagt in alla appar jag önskar än. Min modell, Apple Watch Sport, kostar 4495 kr men det finns en billigare och mindre modell för 3995 kr. Inte är högre priser än en vanlig klocka, snygg och användbar – garanterat till mycket mer än det jag nämnt ovan. Den kan utvecklas, men så är det ju med allt.

4 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras