4 glädjeämnen – 4 rädslor

Det spontana svaret när någon frågar ”hur mår du?” är ”bra”, eller hur? Kanske mår du bra, kanske inte, men ofta är för djupa känslor både mer tidskrävande och jobbigare att prata om än lättsamma. Eller skriva om. De kräver reflektion, att du verkligen känner efter och pillar lite på sårskorporna för att se om de läker. Och risken är att såren går upp, att känslorna inte går att kontrollera, att de förlamar så att vardagen blir svår att ta tag i – därför är det mest glada svar vi får när vi frågar och positiva bilder vi ser i sociala medier.

Här hos mig också även om jag är en stor tänkare under ytan. Men just nu är jag mer förnöjd än bekymrad och väljer därför att börja med att lista..

4 glädjeämnen:

1. Hösten. Kan inte tjata nog om denna vackra årstid men väljer att stanna där. Se bilden ovan eller gå ut själv så fattar du.

jonna_ritar

2. Att få utlopp för mina kreativa sidor under utbildningen OCH att Jonna ärvt mitt intresse. Precis som mig när jag var liten gör hon egna små böcker, klipper och klistrar, ritar och pysslar. Så roligt att vi nu kan göra det tillsammans.

chins_ex15

3. Du och övriga underbara läsare. T.ex. detta mail från en läsare som gjorde mig så glad:

”Jag opererade min 5 cm breda diastas + navelbråck på SÖS förra veckan och din blogg har hjälpt mig otroligt mycket med mina mentala förberedelser inför operationen. Den hjälper mig även nu när jag stel och öm stapplar runt och kan se hur din läkningsprocess har varit. Det gör att jag lättare kan se ljuset i tunneln och även kan få tips på övningar så att jag kan komma tillbaka till min träning och hitta musklerna igen. Stort tack!”.

Jag är så tacksam för alla kommentarer och mail, att kunna bidra med nytta genom att tipsa och berätta om egna erfarenheter. Just magen är ett av alla glädjeämnen, att den är tillräckligt stark igen både för såväl löpning som pull-ups. I morse första gången med excentriska där jag använder magen jättemycket – tjohoo!

glass_smb

4. Kanal 4 levererar. På vardagskvällarna är TVn mest på i bakgrunden när jag fixar med annat, men på helgen är det skönt att slappa i soffan framför något underhållande. Fredagar är det ”Idol”-final och i lördags premiär för ”Så Mycket Bättre” med Nicklas Strömstedt som huvudperson – min barndomsidol. Ja, jag gillar honom än idag och fick rysningar av de vackra låtarna tillsammans med glassen.

Ytterligare två favoritprogram på 4an är ”Solsidan” och ”Hellenius Hörna” – just nu på TV. Musik, nostalgi och skratt – riktiga lyckopiller!

limo_hugo

Efter att jag skrivit om allt roligt har jag nästan glömt bort oron jag tänkte ta upp, men vissa saker bär jag alltid inom mig. Här kommer de:

4 rädslor:

1. Att inte hinna med. Tiden rusar extra fort med ett fullt schema och barnen växer. I lördags var Hugo på kalas och blev hemskjutsad i vit limousin. Jättekul att se deras lycka såklart, men jag ser samtidigt utekvällar och sömnlösa nätter framför mig. Ibland vill jag bara skrika stopp! Livet går för fort och jag vill vara med överallt.

2. För mig själv och min starka drivkraft. Att målmedvetenhet leder till utbrändhet eller andra stressrelaterade sjukdomar eftersom jag har svårt att göra saker lagom. Jag som varit sjuk tidigare har större risk att drabbas igen och som jag skrev i inledningen – jag hinner inte alltid reflektera utan bara kör när saker är roliga. Alltid alltid hälsan i första hand – en påminnelse jag (och alla med mig) måste ta på allvar.

3. Att visa mig svag. Som nu. Att skriva rakt ur hjärtat är jobbigt samtidigt som jag inte kan låta bli. Jag vet att fler känner som jag, bär rädslor inom sig, men genom att öppna upp kan vi lätta på trycket. Vara mindre ensamma och rädda.

4. Gnälla och gråta. Som fortsättning på punkt 3. Över att det många gånger är tufft att vara förälder, att alltid ha höga krav och mål (även om jag försöker hålla dem på en rimlig nivå), att ärret i hjärtat efter mina änglabarn ska gå upp. Efter 10 år har jag kommit över sorgen och bytt bitterheten mot tacksamhet över mina 4 friska barn, men ibland tänker jag att det skulle vara bra att prata ut ordentligt om allt vi gått igenom? Men jag är rädd att gråten aldrig skulle sluta.

Vilka är dina glädjeämnen och/eller rädslor just nu? Dela gärna med dig, lätta ditt hjärta eller bara behåll för dig själv.

19 kommentarer
 1. Tack! För att du skriver som du gör! Tack för detta inlägg som fick mig att tänka också, vad jag är tacksam för osv. Fortsätt med din blogg precis som du gör-den ger så mycket på alla plan!
  Ps. Men jag tror alltid det är bra att gå till någon och prata av sig…

  1. Erika – det var lite av syftet med inlägget – att jag vet hur alla människor går runt med saker inom oss som kan vara bra att dela med sig av. Eller bara tänka till över. Och ja – jag tror också att det är bra att prata av sig ordentligt, men det gäller att hitta rätt person.

   Kram & ha en fin vecka!

 2. Så fint och ärligt skrivet Anna. Vi har alla en hel karta av nyanser inom oss, och alla känslor måste få ta plats – även om det mest är de positiva som syns utåt i sociala medier. Tack för din ärlighet ikväll. KRAM

 3. Glädjeämnen: Hösten : den vackraste årstiden och glädjen och förmånen av att bo på landet . Att vara ett med naturen.
  Familjen: det mest värdefulla för mig, att de är friska och mår bra.
  Klassisk musik: allt blir vackert med klassisk musik i bakgrunden 🙂
  Sommarstugan: att komma bort från vardag , för rekreation och återhämtning

  Rädslor: Sjukdom och död: jobbar själv som sköterska och får uppleva allvarliga sjukdomstillstånd och på nära håll se hur det drabbar hårt.
  Träningsförbud: har sedan barnsben tränat mycket och hårt.
  Labila kollegor : kollegor som inte mår bra och sprider negativ stämning omkring sig.
  Överraskande och chockerande livshändelser: har hänt mig ett par gånger och det är tufft med den ångest som blir konsekvensen av dem.

 4. Glädjeämnen: Att hösten varit så fin hittills. Klar fördel när man som jag har häst! 😉 Att jag känner mig väl förberedd inför mitt maraton som komma skall om mindre än tre veckor. Grym känsla! 😀
  Rädslor: Att inte få ordning på ekonomin efter en tuff sommar. Att aldrig ”hitta” kärleken eller få barn…

  1. Jennysen – tack för att du delar med dig! Vad roligt med marathon. Vilket är det? Önskar dig all lycka till 🙂

   Ekonomin är aldrig rolig att oroa sig för. Mycket därför jag söker nya vägar i mitt yrke.
   Kärlek och barn är svårare att ge råd om. Jag tror det kommer när du som minst är inställd på det.

   Stor kram!

 5. Tack fina för att du delar med dig. Jag är också en ”tänkare” och oroar mig för allt möjligt men framför allt såklart barnen. Har en tonåring som börjat vara ”ute” på helgerna… helt sjukt så orolig man kan vara i en värld av droger och annat skit! Samtidigt får man så mycket glädje av barnen, de är verkligen livet!!

  1. Ann-Louise – du lever mitt upp i den världen med barnen ute på stan som jag bävar lite för, samtidigt som jag förstår att det måste vara häftigt med stora barn. Att kunna diskutera och dela intressen på ett annat sätt. Vi får vara tacksamma över dem – små som stora.

   Kram!

 6. Tack för responsen! 🙂
  Ska springa mellan Nice och Cannes! Ser verkligen framemot det! 🙂
  Ekonomin är lite ansträngd efter sjuk häst, en person kring honom som inte gick att lita på och avslutade sommaren med en sjuk kanin också. Så jag är säker på att det ska räta ut sig igen, gäller bara att vara disciplinerad! 🙂

 7. Tack för ett härligt ärligt inlägg! Tänk om alla skulle bli bättre på att visa verkligheten i sina olika kanaler och inte den tillrätta lagda bilden som en bara blir stressad av.
  Härligt just nu: Hösten och framförallt att julen snart står i farstun (ja jsg vet, en ska helst leva här och nu – men jag gillar julen😊).
  Rädslor: Mitt barn. Tänk om det händer ngt? Osv. Fast jag tror att de flesta föräldrar oroar sig för det bästa de har i livet❤️

  1. Joanna – just för att det kräver energi och reflektion – därför väljer många av oss att visa den glada sidan, men jag håller med dig. Ingen lever ett perfekt liv och det kan vara bra att få en påminnelse om det.

   Ja JULEN! Åh den längtar jag också till. Hösten är vacker men jag älskar mysfaktorn kring julen lika mycket.
   Barnen verkar vara alla föräldrars stora orosfaktor vilket inte är så konstigt nej. Ju äldre de blir ju mindre kontroll får vi över dem samtidigt som de fortfarande är våra bebisa 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras