Träna med träningsvärk?

chins15

Träningsvärken from hell kröp sig in i mina lats, magen och biceps i slutet av förra veckan. Det var länge sen jag hade så ”skönont”, ett typsik spår från ryggpasset med både marklyft och exentriska chins. Det är så roligt att äntligen våga ta i fullt ut med magen igen, något jag inte gjort på samma nivå på ett halvår efter diastasoperationen. Nu kan jag tydligt se hur jag klarar att dra in och ihop magmusklerna – muskler som aktiveras massor i båda övningarna jag nämnde. De som förmodligen orsakat träningsvärken.

Men är det ok att träna ändå, trots värk? Ett ämne det råder delade åsikter. Efter att ha surfat runt bland information på nätet har jag hittat resultat av en studie jag själv tror och litar på:

”När vi efter ett lite för intensivt träningspass upplever träningsvärk så ser vi ytterst sällan några faktiska skador i musklerna eller tecken på inflammation. Istället tyder den senaste forskningen allt mer på att träningsvärken är ett fenomen som skapas av vårt nervsystem. Förmodligen som ett sätt att försöka hindra oss från att använda de drabbade musklerna igen innan de har återhämtat sig.

I det stora hela så är det inte nödvändigtvis ”farligt” att träna med träningsvärk, men du bör vara medveten om att om du antagligen drar ut på återhämtningstiden något. Därutöver kan man diskutera om huruvida de uppbyggande signalerna till dina muskler hade varit bättre om du hade väntat någon dag till och därmed antagligen kunnat generera mer kraft under det passet jämfört med ett pass där du fortfarande hade träningsvärk. För även om träningsvärken nu endast skulle vara en projektion av hjärnan så finns den säkert där av en anledning.”

Fakta från tranastyrka.se

Marklyft/annalissjanis.se

Sen beror det även på typ av träning om du bör träna med träningsvärk eller inte. En promenad eller joggingtur som ökar cirkulationen kan vara bra för återhämtningen, yoga eller träning av en annan muskelgrupp utan värk (d.v.s. inte marklyft eller andra helkroppsövningar) – bara det finns chans att återhämta sig ordentligt framöver.

För min del blev det helvila igår då vi reste och nu ser jag fram emot en vecka med mysfys på Mythos Beach. Idag drar Milla igång eventet med löpintervaller medan Jonas spelar boll med barnen. Rolig rivstart där min roll blir att hålla koll på våra egna små. Några stycken de också.

4 kommentarer
  1. Hoppas ni får en härlig jobbvecka! Det ser Supermysig ut, bra timeing med slutet på oktober. Grattis till träningsvärk! Jag gjorde rörlighet övningar igår – viktade ben böj med vikt på raka armar ovan huvudet, ajaj i bröstryggen, tog exakt där det skulle!

  2. Träningsvärk är inget kvitto på att träningen varit bra, bara att musklerna inte är vana vid de som de utsatts för. Att alltid få träningsvärk efter ett visst pass tyder på ett dåligt upplägg.

    1. Nej, precis, det är inget tecken på att träningen var effektiv men inte heller på att den var dålig. Efter ett uppehåll är det inte konstigt om varje ny övning känns lite extra.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras