Härliga långpass – tankar och tips

Anna Lissjanis springer långpass.

Det är något speciellt med långpass som inte andra de korta eller intervallpassen har.

Som en spännande utflykt där du testar dig själv fysiskt och mentalt, hinner se, njuta av solen, tänka (eller prata vid sällskap) och känna mycket. Att ge sig ut men ”all tid i världen”, utan stress, fartpress eller att behöva hitta genvägar – därför ett perfekt sätt att besöka nya platser. Energin kommer och går men man lär sig växla tempo för att orka, låta olika muskler ta över när några blir trötta.

Långpass tar längre tid att återhämta sig från, därför går det normalt några veckor mellan gångerna, men det är alltid spännande att testa sig själv och jämföra från gång till gång. Har träningen inför passet gett effekt? Hur känns kroppen – under, direkt efter och ett par dagar senare? Några krämpor, pigg eller halvdöd? Och vad beror det på? Annan mat, för lite sömn, fel kläder eller väder?

Lill-Jansskogen med is.

Vädret gick verkligen inte att klaga på, Stockholm levererar härligaste sol – värd att springa länge under, men det är inte alla dagar saker och ting stämmer så bra. Det finns mycket att skylla på (vilket kan vara skönt), men som erfaren långlöpare får du dina metoder. Det här har jag testat mig fram till genom åren i löpskor.

Mina bästa långpasstips:

♥ Planera träningen dagarna innan så att inte benen är trötta redan innan passet.

♥ Spring med en vän. Eller blivande vän? Eftersom tempot vid långpass bör vara lugnare för att du ska orka springa långt är det lättare att prata under passet och på så sätt slå två flugor i en smäll. Perfekt tid att prata om livet, planera eller lära känna en ny människa.

♥ Ladda med energi. Vid långa pass går det åt mycket kolhydrater som är lättast för kroppen att använda vid fysisk prestation. Så bygg upp en resev i musklerna, gärna dagen innan om du ska springa på morgonen eftersom det kan ge magproblem att äta mycket direkt innan passet. För mig funkar det att äta extra mycket vid middagen + lättsmält och energität glass. Ofta Ben & Jerry´s som liksom smälter och rinner ner i benen.

Springer du direkt på morgonen är det bra att äta något du vet att magen mår bra av och gärna något fett- och proteinrikt som ger långvarig energi och spar muskelmassan. Inte för mycket fibrer som kan göra magen gasig och spänd, men t.ex. grekisk yoghurt/kvarg med honung och nötter, en ljus macka med smör och ost, bacon och ägg eller som jag ibland gör – blanda kokosolja eller nötsmör med proteinpulver (ex. Gourmet-Pro som är långsamt protein) och lite vatten. Koffein innan brukar också ge en fin kick.

♥ Fyll på med vätska. Vätskebalansen i kroppen är väldigt viktig för prestationen och optimalt är att ha med ett vätskebälte med sportdryck om passet beräknas ta över 1,5 h med rätt blandning av vätska, salt och socker. Du får en kick mentalt av sockret och vätskan stannar längre i kroppen än vanligt vatten m.h.a. salter och sockret. Även koffeinrik dryck och gels kan vara bra, men det är bra att prova ut om magen tål det innan. Vanligt vatten brukar också funka bra vid ett vanligt träningspass. Varje gram kolhydrater binder 2,7 g vatten i kroppen, så äter du bra dagarna innan har du redan mycket vätska i kroppen lagrat. Salta gärna maten lite extra också för att binda vätskan.

♥ Se över alla prylar och kläder så att inget saknas och du ge dig av som planerat. Kolla väderguiden och se över kläder, på med ev. skavsårsplåster, näsdukar för ev. ”toalettbesök”, ladda din iPhone/iPod, GPS och fyll på vätskebältet med vatten/sportdryck/näsdukar etc. Så här tänkte jag t.ex. vid klädval inför Stockholm Marathon.

Merrell All Out IceJag valde varmfodrade tights, underställströja, vantar och långa kompressionsstrumpor i ull eftersom det fortfarande är svalt ute och du kan bli nedkyld av all svett. På fötterna Merrell All Out Ice Waterproof med ståldubbar – annars vore löpning i Lill-Jansskogen läskigt.

♥ Ladda mentalt. Tänk gärna ut en flak bana (backar suger energi) och sätt en rimlig måldistans. Var inte för hård mot dig själv, låt dagsform styra och se varje extra km som en bonus istället för att bli besviken om du inte orkar springa jättelångt.

♥ Gå inte ut för hårt i början. Är det första gången du springer långpass? Håll ett tempo på runt 6 min/km. Håll ett jämt tempo utan för mycket tempoökningar som kan ge mjölksyra och drar energi.

♥ Förläng distansen successivt. Kanske 1-2 km från vecka till vecka. Långpass är slitsamma, så kör inte varje vecka året om.

♥ Trött? Sänk tempot och aktivera coremusklerna för ett extra lyft i löpsteget och för att avlasta ryggen. Ta djupa andetag för att syresätta musklerna och känn in kroppen. Är du trött i framsida lår – försök fokusera på att arbeta mer med baksida. Behöver du vila tar du en paus eller går en sträcka. Det är helt normalt att energin kommer och går.

♥ Efteråt. Fyll på med vad som finns att tillgå, gärna snabba kolhydrater och protein innan duschen. Instagramförbud för att spara tid, och några exempel är en banan och ett glas mjölk, en macka, ett glas Oboy, en proteindrink med havregryn eller keso med russin innan dusch och mera mat. Ju längre/hårdare du tränat desto viktigare att fylla på snabbt för bästa återhämtning. Tänk även på att byta om eller duscha så snart som möjligt för att inte bli förkyld och se till att fortsätta fylla på med energi och vätska samma- och dagen efter. Det kan även ta några dagar efter passet innan benen är tiptop igen.

Anna Lissjanis springer i Lill-Jansskogen.Gillar den här typen av klotter som glatt hejar på och gör att du tar ett varv till för en wiefie.

Jag hade satt 2 mil som måldistans med marginal åt det lägre hållet p.g.a. att jag inte sprungit långpass sen i höstas, men det gick strålande. Efter sovmorgon och inlagrade kolhydrater från kvällen innan kändes löpbenen starka i det kuperade elljusspåret. Energi inifrån och utifrån genom solen som gjorde det extra kul att springa.

Dessutom en enorm lycka och bekräftelse på att vinterns fokus på styrka gett resultat. Att min mage, bäckenet och mitt hopparknä inte känns det minsta, trots 21 km i isigt elljusspår i dubbskor med begränsad dämpning. Ingen superfart, men är så jäkla glad att kroppen är med på mina äventyr.

7 kommentarer
 1. Du får det att låta så härligt😉 och det är det ju oxå om man tänker som du skriver här (sänka kraven, gå ibland, flack bana osv..) För att inte tala om hur skönt det är efteråt 😀
  Jag laddar för mitt första marathon (vann startplatser till Stockholm marathon till både mej och mannen😊)
  Hur långa pass rekommenderar du att köra som träning inför en mara?

  1. Emma – vilken grym vinst! Och att ni kan göra det tillsammans 🙂

   Jag har sprungit 3 mil som längst inför mina maror, d.v.s. ca 2/3 av måldistansen. Så börja med att trappa upp, kanske 2-4 km från långpass till långpass. Det beror såklart på utgångsläget, vad du springer på för distanser idag, men du har gott om tid på dig. Lycka till!

 2. Långpass är verkligen helt underbart, särkilt i vårsolen, vid 10-tiden på förmiddagen. Med en löpartröja och tights, lätta ben och en kropp som känns stark! 🙂 Visst är det grisjobbigt vissa stunder, men när man är färdig eller när det flyter på är det bästa känslan!!!
  Jag har SÅ många bra långturer och är tacksam för varenda en. Alla är speciella på sitt sätt 😉 För att inte tala om belönings-colan! 🙂

 3. Långpass är det bästa tycker jag. Så himla skönt att bara njuta av naturen! 🙂
  Men…

  ”♥ Gå inte ut för hårt i början. Är det första gången du springer långpass? Håll ett tempo på runt 6 min/km.”
  Jag springer inte snabbt nu heller, men hade mitt första långpass gått i 6-tempo har jag inte orkat särskilt länge….. 😉

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras