Baka sockerfritt och inte

Sockerfritt fika

Stevia, agavesirap eller strösocker – vad är mest hälsosamt när du bakar?

Jag tycker hela tiden det poppar upp nya produkter som sägs vara de mest hälsosamma alternativen till ”vanligt” raffinerat socker, liksom att råden ändras. Men hälsa är så mycket mer än hur det vi äter påverkar kroppen. Det handlar om miljö, mängd, hur vi äter och vilka känslor vi har kopplade till det vi äter. Att vi oavsett vad vi äter kan njuta, utan ångest eller dåligt samvete.

Som vanligt en personlig balansgång, men jag tror på att så mycket som möjligt basera sin kost på bra råvaror – då finns det även utrymme för sötsaker. Något som även kan vara näringsrikt.

Bakkväll med Bodystore

Jag tänker inte gå in på fakta kring olika sötningsmedel, det kan du bl.a. läsa mer av på Wikipedia, och jag är tråkigt liberal i sockerdebatten. Tror att förbud av ett eller annat slag bara förstorar fixeringen och att allt handlar om mängd. Självklart beror det också på vem du är, om du har diabetes eller prediabetes – ett förstadie till diabetes som Niclas hade (på bild ovan), och som blev startskottet till skapade företaget Nutri-Nick. Han ville kunna fortsätta festa på sötsaker och ändå hålla kroppens insulinnivåer i schack och började producera olika sötningsmedel, choklad m.m. som inte påverkar blodsockret

Men de största fällorna är ändå inte hembakat och godis utan allt dolt socker i t.ex. ketchup, frukostflingor, yoghurt, juice, läsk m.m. – produkter många inte tänker på som sockerbovar. Att medvetet äta socker- eller steviasötade bakverk då och då, utan att de ersätter riktig mat, är ett mindre problem anser jag. Du som tränar har dessutom betydligt bättre insulinkänslighet och tål mer socker än icke-tränande, men jag förstår grejen med att baka sockerfritt bara för att kunna äta godis oftare/i större mängd. Det gör jag också ibland.

Anna Lissjanis & Milla Åkerlund bakar

Hur som helst – jag älskar sött, äter det mer än gärna i olika konsistenser och gärna ihop med söta vänner. Igår mötte jag upp Milla och gick på en pressträff som min samarbetspartner Bodystore bjudit in till tillsammans med Nutri-Nick-Niclas och Baka Sockerfritt-Marja – landets största bakbloggare med inriktning på sockerfritt.

Baka Sockerfritt av Marja Folcke/annalissjanis.se

Jag bakar själv sockerfria godsaker varav vissa inspirerade från Baka Sockerfritt genom Instagram. Vi följer varandra där (som @bakasockerfritt och @annalissjanis) och nu var det kul att hälsa på henne IRL. Dessutom fick vi prova att baka några av hennes godsaker – frasiga mandelflarn, chokladbollar, göra en krämig smoothie och även provsmaka sockerfri choklad från Nurti-Nick.

Healthy Chocolate Fudge /annalissjanis.se

En trevlig och mumsig kväll där jag fick med mig både ny kunskap om socker, inspiration och produktprover till min bakning och Marjas bok med 45 sockerfria recept. Här ett av dem – ”Healthy Chocolate Fudge”. Mer frestelser kommer med all säkerhet när jag hinner baka.

6 kommentarer
 1. Jag vill fika gott varje dag och just nu har jag snöat in på maräng 😉
  Jag använder oftast steviaströ när jag bakar, då jag vill ha bakverk som är sockerfria då de intas typ 2 gånger om dagen 😉
  En variant blev denna marängtårta, där botten är sockerfri men man kan välja topping efter eget önskemål!
  Jag gjorde med vaniljglass, blåbär och färdig chokladsås och kolasås från tub, såå galet gott!

  http://lindaassarsson.blogg.se/2016/march/glasstarta.html

  Lite av allt för att må bra tycker jag stämmer in bra på denna dessert!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras