Om laktosintolerans och IBS med tävling

Aldrig har det varit så trendigt att äta laktosfritt och annan mat som förhindrar magont, men vad orsakar problemen? Och måste du alltid äta specialkost, livet ut?

Frågor jag blev nyfiken på då jag fått hem produkter att testa i samarbete med företaget Biolac. Jag har varken IBS, direkta problem med uppblåst mage eller laktosintolerans. Tur det för jag älskar både mejeriprodukter, bönor, färska grönsaker och annan fiberrik mat, men jag känner många som kan få vansinnigt ont om de äter produkter deras magar inte tål.

Många tror att lite bubbel, gaser och ont i magen beror på mjölken när det ofta egentligen handlar om IBS, d.v.s. irriterad tarm. Bara ca 5 % av svenskarna är laktosintoleranta, men i och med att en större del av Sveriges befolkning har ursprung från andra länder hamnar siffran på runt 14 %. I Asien t.ex. är det ett normaltillstånd att vara laktosintolerant, men många tror sig felaktigt vara laktosintoleranta eftersom symptomen påminner om de för IBS – ett relativt vanligt magproblem.

Vad är IBS?

♦ IBS står för Irritable Bowel Syndrome, och kallas i folkmun för ”ballongmage” eller ”stressmage”. Drygt 15 procent av befolkningen är drabbade. De flesta har inte så allvarliga besvär att de söker vård. Symtomen är bland annat gasig, uppsvälld mage och avföringsrubbningar.

♦ Kvinnor drabbas oftare än män.

♦ Det finns inget botemedel mot IBS. Symtomen går att lindra symtomen genom att äta regelbundet och i mindre portioner. Regelbundna toalettbesök och motion brukar också hjälpa. Fiberrik mat kan ibland förvärra problemen.

♦ Problemet som kan uppstå för många personer är att tunntarmen inte kan bryta ner de kolhydrater som denna kost innehåller. Följden blir att dessa kolhydrater börjar jäsa i tjocktarmen och därigenom kan gaser och uppsvälld mage uppstå som följd.

Vad är laktos och laktosintolerans?

♦ Laktos, d.v.s. mjölksocker, finns i all slags mjölk – såväl modersmjölk, ko-, buffel-, åsne-, get- som fårmjölk.

♦ Laktos består av två olika sorters socker – glukos och galaktos.

♦ För att människan ska kunna tillgodogöra sig mjölksockret via upptag i tarmen måste det först sönderdelas med hjälp av ett enzym (laktas) till glukos och galaktos. Hos vissa personer saknas detta enzym helt eller finns i för låg halt. Dessa personer blir då intoleranta mot laktos.

♦ En laktosintolerant person reagerar på laktosen (mjölksockret) i mejeriprodukterna. En vanlig missuppfattning är att man är allergisk mot mjölk. Den som är allergisk mot mjölk tål inte proteinerna som finns i mejeriprodukter.

♦ En laktosintolerant person reagerar på laktosen (mjölksockret) i mejeriprodukterna. En vanlig missuppfattning är att man är allergisk mot mjölk, men den som är allergisk mot mjölk tål inte proteinerna som finns i mejeriprodukter. Mjölkproteiner finns även i laktosfria mejeriprodukter, så en person med mjölkallergi bör inte konsumera laktosfria mejeriprodukter.

tabl_matPasta, ost och råa grönsaker är mat vi ofta äter hemma hos oss, som i den här köttfärsgratängen. Tabletterna gjorde ingen noterar skillnad för min mage, men så har jag (som tur är) inga magproblem heller.

Ofta är det hälsosam mat som lök, bönor, paprika, broccoli, d.v.s. råa grönsaker och fiberrik mat,  som ger magproblem men som normalt är väldigt bra för dig. Sen finns det olika grader av problemen och bäst är såklart att äta det du inte får ont av. Kosttillskott kan som vanligt aldrig ersätta eller ”trolla” fram en hälsosam koststil, men vill du vid enstaka tillfällen äta laktos eller mat du brukar få gasbesvär av kan de här kosttillskotten hjälpa.

Nogasin innehåller ett matsmältningsenzym (alfagalaktosidas) och är till för personer som har problem med gaser i magen efter att ha ätit viss kost. Enzymet hjälper dig att minska jäsning och undvika gasbildning i tarmen så att du kan njuta av en mångsidig och hälsosam kost utan matsmältningsbesvär.

Går att köpa på Apoteket för 179 kr/50 tabletter.

Lactrase GO innehåller ett enzym som utvunnits ur Aspergillus oryzae och är nödvändigt för nedbrytning och upptag av laktos. Detta spjälkar mjölksocker (laktos) i mindre sockerenheter glukos och galaktos som kan upptas i tarmen. Hos en del människor minskar eller försvinner laktasenzymet i tunntarmen med tiden och orsakar laktosintolerans.

Går att köpa på Apoteket för 185 kr/50 tabletter

Känner du igen dig av magproblemen och vill testa produkterna?

Här kan 5 personer vinna en burk av varje. Tävla så här:

 1. Skriv i en kommentar till inlägget: Av vilken mat får du magproblem? 
 2. Vad saknar du mest att äta/dricka?
 3. Senast fredag 8/4 vill jag ha dina svar. Därefter väljer jag ut de 5 vinnare som jag anser vara i störst behov av lindring av sina magbesvär. Vinnarna presenteras här i bloggen under nästa vecka.
 4. Lycka till!

Källor: Vårdguiden, Livsmedelsverket, lactrase.se och nogasin.se. För mer information – ställ frågor på respektive produkts facebooksida: Lactrase eller Nogasin.

Lactrase och Nogasin /annalissjanis.se

I samarbete med företaget Biolac.

7 kommentarer
 1. Spännande att det finns tabletter mot problemen, det hade jag faktiskt aldrig hört talas om!

  Jag lider IBS, och den enda kostform som egentligen har lindrat och ”botat” problemen är lchf… Jag uteslöt alla kolhydrater och unnade mig knappt sallad under 6 månader. Kroppen har aldrig mått så bra och varit i så fin form. Men jag insåg att jag saknade volymen på tallriken, matiga sallader, att måltiden är en viktig del bland det vi har gemensamt hemma- jag kunde av psykiska själ inte fortsätta med lchf…

  Jag kan inte helt ta på exakt vad som orsakar problemen. Kolhydrater över lag skulle jag nog svara. Men någonting jag verkligen saknar att äta, och som väldigt tydligt påverkar att magen sväller är saftiga gröna äpplen!

 2. Hej Anna!
  1. Jag äter alltid bra mat för det mår jag bäst av. MEN….men magen blir alltid uppblåst och bubblar och jag får gaser efter varje måltid. Det spelar ingen roll vad jag äter eller inte äter, utan det är konstant och något jag lärt mig leva med. Det är ett oerhört bra ämne att ta upp och det gör mig så väldigt glad att det kan finnas hjälp, vilket jag inte alls trodde var möjligt. Så att få möjlighet att få prova detta för att få en lugnare mage vore helt underbart.
  2. BRÖD!!

 3. Hej!
  1. För min familjs skull så skulle det vara trevligt som min sambo fick hjälp, vi har kommit fram till att han med största sannolikhet lider av IBS, han har kanske inte så ont, men han släpper så sjukt mycket gaser och det luktar så illa att vi ibland måste utrymma rum eller våningar 😉 Vi äter bra mat men gaserna kommer av det mesta och främst om han ätit ”lite mer”, värst om vi ätit en brakmiddag, som nångång faktiskt kan vara trevligt att äta, ex. restaurangbesök, när man kanske inte vill bry sig om vad och vilken mängd man äter, och har vi ex. varit bortbjudna och han har hållit sig hos gästerna, så när vi kommer hem så är det helt olidligt. Det kan ju inte vara så kul att få höra att man stinker och att vi helst skulle vilja att han lät bli att gasa, men det är ju då det blir riktigt dåligt i magen. Nu när jag har läst här så förstår jag mig på jäsningen och är väldigt nyfiken på dessa tabletter!
  2. Min sambo skulle älska att få äta en ordentlig tallrik grillat kött med goda tillbehör, han skulle bli så lycklig av att få äta detta utan besvär!

  …och han vet inte att jag skrivit här 🙂

 4. Hej!
  1. Jag lider av IBS och får besvär av komjölkprodukter och gluten, speciellt vetemjöl är den värsta boven. Jag äter hälsosamt, mycket ekologiskt.
  2. Frasigt stekta pannkakor med jordgubbar och grädde!

 5. Hej,

  Jag undviker stärkelserik mat som
  Potatis, pasta, ris… Jag sväller upp och får då ont i ballongmagen. Tuggummi – de sockerfria – kan oxå vara döden för magen. Det mesta som är sockerfritt som har laxerande effekt = fruktansvärt. Stress är ju ingen mat – men min ibs förvärras av det! 2. Jag saknar nog mest potatis i alla former. Stekt, kokt, gratäng, ugnssteka, friterade…

 6. Hej Anna!
  Jag kände mig riktigt träffad av detta inlägg, jag har jättemycket problem med magen. Har konstaterad IBS och äter sedan en tid en kost där jag försöker utesluta FODMAPS. Det var jättestor skillnad de första två veckorna, men nu tycker jag det är ungefär som det var innan. Jag utesluter massor med saker, kosten känns ganska fattig. En av de saker jag saknar mest är nog avokado!
  Kram!

 7. Jag har väl egentligen ingen specifik mat jag inte kan äta, men efter någon form av magkatarr för många år sen då jag gick in i väggen gick jag från att ofta ha problem med förstoppning som barn till att ”göra nr 2” mellan 3-6 ggr/dag. Detta ska vara normalt enligt doktorn, och det är inget jag egentligen lider av, men jag märker dock av att så fort stressen blir överhängande i livet så reagerar magen med det.
  Senast förra helgen så hade jag ont i mellangärdet så fort som jag åt eller drack… 🙁
  Så, det vore intressant att se om dessa tabletter skulle kunna göra något för mig. 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras