Varför springa intervaller?

Anna Lissjanis springer på Gärdet.

Varför är det bra att springa intervaller?

En av de frågor jag svarade på i en artikel om löpning för Sportamore Magazine för en tid sen. Jag har inte alltid sprungit intervaller, det är först de senaste 10 åren jag och många med mig hittat fördelarna med det – både mentala och fysiska. Här berättar jag mer om min löpning och vad som är så bra med intervaller.

Anna Lissjanis är PT och ligger bakom populära träningsbloggen Trend o träning. Hon älskar att springa och ger sig ut två-tre gånger i veckan – och det bästa hon vet är backintervaller.

– Jag gillar kombinationen av puls och att känna mig så stark som jag gör av att explodera med full kraft uppför backarna. En form av styrkelöpning som passar mig som både älskar tunga lyft och löpning, säger Anna Lissjanis.

Hur ofta springer du intervaller?

– Oftast en och ibland två gånger i veckan. Jag gillar variation i min löpning och då är det så tacksamt med alla typer av intervaller som tränar olika kvalitéer och passar i olika terränger eller känslotillstånd.

Anna Lissjanis i löpkläder.

Varför är det bra att springa intervaller och är de så effektiva som alla säger?

– För att bli bättre på något inom träning krävs en progression, det vill säga att du tar i och belastar kroppen lite mer än den är van vid. Eftersom du inte orkar pressa dig själv maximalt under en hel löprunda är det effektivt att öka farten en viss tid eller en viss distans ett visst antal gånger. Det blir en form av extra ansträngning, sedan lite vila, ansträngning, vila och så vidare.

Finns det fler fördelar?

– Med intervaller är det lätt att jämföra resultaten från gång till gång, successivt öka fart eller antal och se tydliga förbättringar. Dessutom är det ett kul sätt att träna för oss som gillar variation och för att hänga upp tanken på annat än hur ’jobbigt eller tråkigt’ det är att springa på löpband till exempel. En annan fördel är att du får bra effekt på syreupptagningsförmågan och konditionen på kort tid, men tuffa intervaller tar längre tid att återhämta sig från så glöm inte vilan!

Vilka skor har du när du springer intervaller?

– Det beror helt på typ av intervall och underlag, men helst ett par lätta skor. Jag gillar Merrells minimalistiska löpskor med en tunn sula utan så mycket dämpning. Med dem får jag mer markkontakt och automatsikt en bra hållning tack vare att coremusklerna tvingas jobba för att dämpa kroppens belastning i stegen.

Kan du dela med dig av din favoritintervall?

– Favoriten är som sagt backintervaller och där gillar jag att springa i en brant, lite kortare backe plus en längre med mindre sluttning. Jag brukar köra cirka sex spurter upp för varje backe och gå eller småjogga nedför.

Vad ska jag tänka på vid backlöpning?

– Använd extra mycket kraft från sätet och baksida lår, ha stolt hållning och ta korta, snabba steg. Ha böjda, starka armar och blicken över krönet. Explodera upp – andas och skaka loss på vägen ned. Lycka till!

Löpning bland vitsippor /Anna LissjanisIgår morse sprang jag just mina favoritintervaller i min favoritskog. Så jädrans najs när marken är torr, benen känns kraftfulla och löpsåret kantas av en massa söta vitsippor.

2 kommentarer
  1. Intervaller är ett favoritpass hos mig! Backintervaller eller på löpband, bästa känslan att ta ut sig max! Och sen kunna känna sig stark efter passet (när man har kommit ner i varv osv) 😉

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras