När mindre ger mer – konditionsträning och frekvens

Konditionsträning - Anna Lissjanis

Konditionsträning har många fördelar, men är färskvara och behöver därför underhållas om du har mål att bli snabbare eller mer uthållig. Det är en träningsform du kan köra oftare utan att bli övertränad än t.ex. styrketräna, såtillvida att du inte springer stenhårda intervaller varje pass. Människokroppen är gjord för att jaga, men idag räcker det att gå ett par meter till hörnet av 7-11 för att få mat, och mindre kan vara bättre ur andra aspekter.

Konditionsträning i skogen - Anna Lissjanis

Igår var första gången på en hel vecka som jag sprang. Inte för att jag inte hunnit eller varit omotiverad, löpning på hösten är ju så härligt, men just nu tycker jag att styrketräningen är ÄNNU roligare. Jag älskar känslan av att lyfta skrot, ser tydliga framsteg just nu och blir ännu mer motiverad nu när magen börjar ge starka svar på mina core-PT-pass. En gång i veckan ger jag magmusklerna en ordentlig genomkörare ihop med en PT och det gör extrem skillnad i all annan träning. Och vardagen. Magen är ju med i alla lyft och rörelser som du vet.

Styrketräning är alltså det som får ta mest plats i mitt träningsschema just nu och dessutom vill jag få in minst en hel vilodag. Vila och tid för annat väger också tyngre än att träna mer konditionsträning, därför får alltså löpningen stå undan lite.

Två gånger i veckan är ändå målet för att underhålla konditionen, stilla löpsuget och få allt det jag älskar med sporten, men den här veckan blev det som sagt bara ett pass. Vilket visade sig ge mycket på andra sätt.

hostlov_lopskor16

En veckas frånvaro gjorde längtan ännu större och benen hade hunnit ladda upp med kraft. Jag fullkomligt exploderade uppför Lill-Jansskogens mördarbacke så att löven flög runt fötterna och hjärtat höll på att slå sig ut genom bröstet. Det ÄR skillnad för pulsen att springa mer sällan, men på korta och branta sträckor orkar jag mer. Har större explosiv kraft. Dessutom kan jag väga in lust och längtan efter den gyllene skogen. När du varit ifrån en plats och känsla lite längre är utdelningen större, som en stark kontrast mot ”det vanliga”.

Kroppen är smart och anpassar sig snabbt efter den påfrestning du utsätter den för (eller inte), men mer är inte alltid bättre. Som vanligt beror frekvens på dina mål, din träningsform och hur livet i övrigt ser ut (d.v.s. vilken återhämtning du får). För att underhålla konditionen kan två gånger i veckan räcka. Ett utmanande intervallpass för progression och ett njutpass är exempel på ett bra upplägg, men som sagt – det beror på.

Kör du enbart konditionsträning, har mål inom löpning och får positiva resultat av ditt träningsupplägg kan mer än 2 pass i veckan vara bra. Sen är kul- och må-brafaktorn också viktigt att väga in, för älskar du att springa ska du så klart springa ofta. Det gäller bara att hitta en passande modell utifrån träningsmål och livet runt omkring, det gör du om du testar dig fram, men att konditionsträning är bra är ett faktum.

Därför är konditionsträning kanon

  • Du får ökad fysisk uthållighet
  • Din koncentrationsförmåga förbättras
  • Du känner dig piggare
  • Ditt självförtroendet ökar
  • Du får en friskare kropp
  • Du kan få frisk luft och uppleva vackra platser genom konditionsträning utomhus

hostlov_farg

Att träna utomhus, svettas ut ordentligt, känna mig maximalt levande och få egentid med rörelse till stämningsfull musik är det bästa jag vet med löpning.

Hur ofta konditionstränar du? Vad tycker du är det bästa med den träningen?

P.S. Här har jag skrivit mer om veckoplanering för konditionsträning. D.S.

2 kommentarer
  1. Mm, den där konditionsträningen alltså. Underbar. Löpning. Jag konditionstränar mellan 3-5 pass i veckan. Beroende helt på vad fokus ligger på. Jag är lite som du, nu när hösten kommit så har gymmet lockat än mer. Men, ja.. vara utomhus, njuta, andas in frisk luft, uppleva nya platser, möta dagsljuset och allt annat en får, gratis, av just detta. Det slår mycket!
    kramar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras