FILM: Löpteknik – 6 snabba punkter

lopteknik_banner

Springa. Hur svårt kan det va? Inte alls tänker jag. Det bästa är om stegen bara flyter på och du kan tänka på annat än att ”placera ena foten framför den andra”. Njuta av de vackra höstlöven och planera något kul till helgen istället till exempel.

Och förmodligen har du som springer redan hittat en stil du gillar? Får du inte ont i kroppen eller är missnöjd med hur snabb du är behöver du inte ändra den, men vill du förändra något är det bra att se över din teknik.

Några av er som läser bloggen har kommenterat min löpstil och frågat om jag vill skriva lite om god löpteknik. Alla kroppar är som sagt olika, men i filmen tar jag upp några snabba punkter att tänka på. En kort kroppsscanning med löpteknik uppifrån och ner.

6 punkter för god löpteknik

 1. NACKEN. Sänk skuldran och slappna av i nacken. Det är lätt att axlarna åker upp onödigt mycket när du tar i.
 2. ARMARNA. Du har stor hjälp av armarna när du springer. Ju mer du böjer dem, ju mer kraft får du t.ex. i backar och vid snabba intervaller.
 3. MAGEN. Håll en stark magen. Magen är till stor hjälp för god hållning, att skydda ryggen och att hålla höften stilla. Så lyft bäckenbotten, sug in och spänn åt magen från sidorna. Det gör stor skillnad för löpsteget!
 4. HÖFTEN. Tänk att höften driver dig framåt.
 5. BENEN. Våga lyft på benen och tänk att du med hjälp av magen suger upp spetsiga knän. Ofta kan stegen behöva kortas ner. Hellre många korta steg än långa älgkliv för att skona knäna.
 6. FÖTTERNA. Att springa på framfoten har länge varit en trend och är fortfarande en bra stil vid snabba intervaller och/eller för den som är van, men annars lär det mest skonsamma för dina knän vara att landa på hela foten.

lopning_suddig

Ut, njut av en fin fredag friends!

Fler löprelaterade filmtips:

2 kommentarer
 1. Är det något speciellt man tänka med löparskor? Tex hälkappa, vidd (tänker foten sväller), drops (olika för nybörjare och van löpare?) mm.
  Nu till vintern, vad är det för sko man ska titta efter om man brukar springa mest på asfalt?

  1. Vivi – mitt främsta råd är att du går till en sportaffär där de kan ge personlig hjälp. Där får du testa skor som känns sköna, som passar din fotisättning när du springer (ofta finns ett löpband att prova på) & berättar på vilket underlag & hur långt du brukar springa. Detta avgör vilka skor du bör använda.

   Jag äger mest Merrell-skor & föredrar skor med gummidubbar för halkfri asfaltslöpning. Tex. Icebug: http://annalissjanis.sporthalsa.se/2012/02/27/halkfri-lopning-med-icebug/
   eller de jag använder:
   http://annalissjanis.sporthalsa.se/2016/01/17/bast-ur-helgens-outdoor-outfits/

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras