Din personliga löputveckling

lopning_grancanaria

Från att springa för att förändra utsidan – till att prestera – till att springa för insidan.

Känslan. Energin och inte minst allt det jag får se och uppleva som löpare. Sen ger det ena ofta det andra, men med olika syften har även löpformen växlat. Mellan att vara mer eller mindre uthållig, explosiv, i perioder småskador här och där, svagare, starkare, tyngre, lättare eller ett behagligt mellanting – men löpningen har alltid funnits där. Personligt anpassad efter mig.

”Det perfekta löpsteget. En lätt kropp och milen under en timme”.

Glöm det. Det enda du måste ha och kunna för att vara en löpare är 1. en kropp, och 2. springa med den. Sen kan syftet se olika ut och därmed förändra både upplägg, teknik och löpform.

Det grymma med löpning är ju att ALLA kan hitta sin egen nivå att känna sig stark vid, även om livet och därmed löpsyftet ändras. Det finns lika många löpinriktningar och stilar som kroppar, och vill du jobba mot mätbara mål kan du välja den form du gillar:

  • Korta, explosiva intervaller?
  • Långsam uthållighetsdistans?
  • Kraftfulla backar?
  • Mjuk upplevelsejogg?

Löpning där du känner dig stark och får motivation att fortsätta. Eller tvärtom – utmana dig och träna på det du inte är lika bekväm, vilket gör att du känner dig stark på ett annat sätt. Men det finns inga rätt och fel. Så länge du gillar det du gör och inte skadar dig.

lophopp_grancanaria

Min personliga löputveckling

Själv har jag gått från att som 7-årig springa i syfte att få bättre kondition och uthållighet inför vinterns längdskidåkning – till att som tonåring springa för att bli smal – till att under ett par år vilja prestera vid lopp – till att idag vilja upprätthålla konditionen, variera träningen, få den där frihetskänslan och komma ut i naturen.

Från att springa samma runda varje pass – till att både springa långpass och intervaller för att optimera formen inför olika långa lopp – till att springa efter plats och dagsform.

havet_grancanaria

Igår morse hittade jag äntligen till havet och den härliga strandpromenaden, ca 400 meter från Lopesan Baobab Resort. Sprang några kilometer, andades in syrerik havsluft och spurtade vid 10 stycken 1-minutersintervaller på vägen hem. Tänkte på hur jag trivs med min löpning just nu. Lite snällare mot mig själv mentalt, ”jag måste ingenting”, men utan att tappa motivation till att puscha på när jag är på humör (kanske just därför).

Under hösten har löpningen kommit i 2a hand, men jag känner mig ändå stark. Även min löpteknik har utvecklats under åren, till att springa med kortare steg, spetsiga knän och kraft av armarna, vilket gör mig starkare i backar och vid korta intervaller. Och den typen av pass passar mig både bra hemma i vardagen och såhär på semestern. Löppass som tar mindre tid men ändå ger den där fantastiska känslan. Både hemma och här är tid till jobbet som instruktör och att vara med familjen viktigast.

lopstyrka_grancanaria

Såsom flera andra familjer här prioriterar. Jag mötte många föräldrar från hotellet längs strandpromenaden, men de är även aktiva tillsammans.

Senare samma dag ledde jag löpstyrka för stora och små runners samtidigt som Jonas körde bollspel för barnen. Ett pass med specifika övningar för att träna upp rörlighet och muskler kring leder som belastas extra mycket när du springer, men även här – på deltagarnas personliga nivå. Olika stilar, kroppar, vardag och mål, men med samma gemensamma intresse – löpning.

Är du löpare? Har du tänkt på om din löpning utvecklats under åren? Syftet, upplägget, motivationen och tekniken?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras