Fördelar med kompressionsstrumpor och Compression Sleves


Yes, precis lika hett som det ser ut! En värmebölja har dragit in över Stockholm och jag höll på att rinna bort vid gårdagens löprunda. Ett varv i Lill-Jansskogen, tolv backintervaller och sen gick kläderna att vrida ur. Jag föredrar att springa när det är något svalare, men samtidigt älskar jag löpning i shorts. Med vind mot huden, som svalkar lite och ger extra mycket känsla.

På fötterna har jag gärna långa kompressionsstrumpor som ger ett skönt tryck när jag springer och förebygger mina åderbråck. Jag hade stora problem med det som gravid och vet att de kan komma tillbaka med åldern eller vid tung belastning. Även min mamma lider av åderbråck, så jag vet att det bara är en tidsfråga innan mina anlag hinner ikapp. Känns därför smart att hålla inne ådrorna med strumporna, eller Gococos nyhet som jag fått hem att testa – Compression Calf Sleeves Superior.

Compression Calf Sleeve Superior är Gococos mest tekniska kompressionssleeve med ett tryck på 18-27 mmHg. De har ingen strumpdel utan är som ett tajt stickat vadstöd, med reflexer som ökar din synlighet i mörker.

”Den kraftiga kompressionen i Compression Calf Sleeve Superior hjälper effektivt till att stabilisera den vadmuskel, öka blodcirkulationen och därigenom ge dig möjlighet att pusha din uthållighets gräns lite extra. Kompressionen påskyndar även återhämtningen mellan dina tränings och tävlingstillfällen.” /Från Gococos hemsida.

Pris: 379 kr hos Gococo Sportswear

Gococo har dessutom de snyggaste kompressionsstrumporna/sleevesen jag sett. Finns i alla möjliga färger, bland annat som matchar mitt alltid lika röda löpansikte perfekt.

Kompressionsstrumpor har enligt studier ingen påvisad positiv effekt på prestationen eller blodtrycket under löpningen, trycket påverkar nämligen inte såpass mycket att kärlen trycks ihop. Däremot kan de skynda på återhämtningen något, samt sänka din upplevelse av träningsvärk om de används efter avslutat pass.
Dessutom är placeboeffekten icke att förringa. Många idrottare pushar sig själva mer med kompressionsstrumpor på fötterna, får bättre löpekonomi, förbättrad känsla och ökad temperatur i vaderna –sistnämnda det som hjälper till med cirkulationen. Det upplever jag själv, vilket räcker fint för mig.

Till dig som vill prova kompressionsstrumpor/Compression Calf Sleeves

» Se till att de har minst 18mmHg i tryck i ankeln och 8mm Hg vid vaden för att de ska ha någon effekt (vilket Gococos har).

» Använd framför allt strumporna efter avslutad löpning/annat hårt träningspass och ha dem på under de kommande timmarna för att påskynda återhämtningen och minska träningsvärken.

» Kompressionsstrumpor är också bra för att minska problem med åderbråck och vätskeansamligar i vader och fötter vid graviditet, operationer , långa flyg- eller bilresor med mera.

» Upplever du att din träning blir effektivare av kompressionsstrumpor – då är det så! Lita på din känsla, det är ju den som är mest avgörande för dina pass.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras